piersi kurczaka 1 biała część pora plus kilka szalotek 1 cebula 2 garści obranych orzeszków ziemnych 4 cm.obranego i drobno posiekanego imbiru 4 ząbki czosnku Marynata do kurczaka: ***************************** 3 łyżki sos sojowego 3 łyżki ostrego sosu chilli sól pieprz **"******************************* Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie , długie paski.Składniki marynaty wymieszać ze sobą , włożyć do niej kawałki kurczaka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwykorzystywała dym w płynie do różnych potraw. Naturalny dym wędzarniczy w płynie oraz olej o dymnym aromacie kupicie w sklepie Dobra kiełbasa . Udźce z kurczaka w dymnym sosie Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie Składniki Marynata: 500 ml wody 1 łyżka soli 3 łyżki naturalnego dymu wędzarniczego w płynie do kurczaka 8 udźców z kurczaka
Kulinarne przygody GatityKurczak w wyrazistym sosie chrzanowym z dodatkiem pieczarek. Doskonale smakuje z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i kalafiorem. Syty i bardzo prosty obiad! 600 g filetu z kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu (tu kupisz) 1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku RAFEX (tu kupisz) 200 g pieczarek 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka chrzanu
VioletoweKucharzeniezalać wodą lub bulionem. Przykryć i dusić aż mięso będzie prawie miękkie. Zdjąć pokrywkę i dodać śmietanę kremówkę do powstałego sosu. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie miękki. Doprawić ewentualnie do smaku
Sto kolorów kuchniObiad w 20 minut? Tak, jest to możliwe! Szybkie mięsko z kurczaka, najlepiej podudzia bez kości duszone z sosem sojowym, o smaku ziół prowansalskich(...)tego ulubiona kasza i sałata zielona. Szybko i zdrowo, a to duże atuty w dzisiejszych czasach. Składniki: • 8 sztuk podudzi z kurczaka bez kości • 4 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1 łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Podudzia zwinąć w roladkę i podsmażyć
To co kochambanalnie prosta, wyciągam warzywa i zielenię, które mam w spiżarce, dodaję do nich trochę oliwy, pieprz, sól do smaku lub każdy inny nasz ulubiony sos i gotowe. Szaszłyki zrobiłem z mięsa drobiowego. Wybór padł na kurczaki. Jestem bogato w nie zaopatrzony przez znajomego rolnika. Przez to, w zamrażarce za bardzo nie ma miejsca na inne rzeczy, więc trzeba stopniowo(...)misce, dorzucamy kurczaka i odkładamy do lodówki na min. 1h. najlepiej na noc. Wrzucamy na patelnie grillową lub grilla na około 10-15 minut Szaszłyki z kurczaka podajemy np. z sosem bbq. Przygotowanie sałatki: Warzywa kroimy i wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą, posypujemy pietruszką i gotowe. Możemy także podać np. z frytkami z batatów. Artykuł
PaleoLifepieczone nie wciagjaą tłuszczu jak te smażone w głębokim oleju. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam zwłaszcza z domowym sosem tysiąca wysp. SKŁADNIKI ( około 12 stripsów) stripsy 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy shoarma/ złocisty kurczak lub inna ulubiona 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku(...)pieprzem. Odstawić do przegryzienia. 4. Płatki kukurydziane rozdrobnić (np. tłuczkiem do mięsa). Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczać obficie w płatkach i układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 18-20 min w temperaturze 200 stopni. 6. Podawać z sosem tysiąca wysp oraz np. salsą pomidorową z dodatkiem mango i pieczonymi warzywami. Smacznego
DefinicjaSmakułyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub mandarynki 2 łyżki soku z cytryny Łyżeczka sosu sojowego Łyżeczka miodu Ćwierć ząbka czosnku 4 łyżki oliwy Zalewa do kurczaka 1 pomarańcza 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Umyj i wyparz pomarańczę, wyciśnij sok do miski i wrzuć również wyciśniętą skórkę. Dodaj pozostałe składniki(...)żaroodpornego. Piecz je razem z kurczakiem przez około 30 minut, jeśli są średniej wielkości. Jeśli większe – 40 minut. Gdy widelec lub nóż gładko wchodzi w bulwę, możesz wyciągać bataty z pieca. Krok 5 Posiekaj czosnek i rozetrzyj go końcówką noża na desce do krojenia, wrzuć do małego słoiczka. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny, sos sojowy i miód. Zakręć wieczko
Niedzielny kucharzłyżki wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki sosu hoi sin 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka miodu olej do smażenia + do podania: szczypiorek 1. Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy każde skrzydło na dwie części, a lotki (te malutkie, bezmięsne części) wyrzucamy. W misce mieszamy
Tajskie smakikombinuję do pracy z szybkimi i lekkimi obiadami. Poszukując nowych smaków postanowiłam połączyć sos sojowy i miód. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż marynata doskonale podkreśliła smak kurczaka :) Składniki: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta cayenne 1 ząbek czosnku Pół dużej piersi z kurczaka (1 pojedyńcza) Przygotowanie: Pierś pokrój na mniejsze kawałki
Fabryka pomysłówdanie. pierś z kurczaka 300 g zielonej fasolki 300 g pieczarek 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 4 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki 100 g makaronu ryżowego Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą. Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i kroimy każdy strączek na 3 części. Pieczarki oczyszczamy i kroimy(...)olej i rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną fasolkę i smażymy około 10 minut. Po tym czasie fasolka będzie jeszcze lekko twarda. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż nie zmiękną. Dodajemy kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz sos sojowy. Całość porządnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Dodajemy kurczaka z fasolką. Gotowe
Dieta bez mlekaczosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa sugeruje włoskie korzenie przepisu (sos a’la kurczak z suszonymi pomidorami po toskańsku), jednak danie jest w prawdziwie amerykańskim stylu (ser, gluten, rock and roll!). Uwielbiam, gdy krewetki są w sosie – wybieranie go bagietką
Poezja smakubulion, który jest podstawą sosu daje naprawdę wiele smaku. Przygotowałam większą porcję, więc będę miała jeszcze na 1-2 obiady do pracy. Czytaj dalej... Artykuł Pierś z kurczaka w delikatnym sosie pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny z bagietką lub lekką pszenną bułką, która świetnie wchłonie sos. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (ten na zdjęciach ważył 1,76kg) 5 sporych ząbków czosnku 8-10 łyżek masła klarowanego masło klarowane do wysmarowania dna formy 1-2 bardzo soczyste i słodkie
Karo in the Kitchendoprawić do smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego Wykonanie: Mięso kurczaka umyć, osuszyć i podzielić
kolorowotorcikowocurry.Jesli stosujemy listki limonki to zgnieść je w dłoniach i dodać od razu. Gotować na średnim ogniu ok 10-15 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać sos rybny,kawałki kurczaka,plasterki bambusa i cukier dla zbilansowania ostrości. W ostatniej chwili dorzucić listki bazylii i wyłączyć ogień.Ja tym razem miałam tylko kolendrę. Sos nie powinien byc zbyt płynny
Sztuka gotowania w/g Samiry