podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Skrzydełka słodko-pikantne(...)Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą
Aga w kuchniłyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś z kurczaka , ser i paprykę pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko wymieszać.Następnie dodać pierś z kurczaka,paprykę i ser.Wymieszać i doprawić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Moje domowe kucharzeniepiersi z kurczaka gotowe placki tortilli sałata lodowa pomidorki cherry puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki oleju Składniki na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1/3 łyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu 1 łyżka(...)kostkę a cebulę na piórka. Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki. Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy je sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać
Świat Domowej Kuchniświeże warzywa, ale póki co, w tym okresie przejściowym ratuję się takimi oto zamiennikami :) Składniki: - 1 opakowanie sałaty mix - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 ogórek gruntowy - 1/2 puszki zielonego groszku - garść orzechów włoskich sos - 200 ml śmietany 18 % - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Orzechy siekamy(...)mieszamy z sałatą, groszkiem i ogórkiem pokrojonym w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę mieszamy z podsmażonym kurczakiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę podajemy z chrupiącym pieczywem
Zainspirowana w kuchniDziś przedstawiam świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad po pracy da całej rodziny. Potrawka z kurczakiem, szparagami, papryką, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie pomidorowym sprawdzi się zawsze. A podana z chrupiącym chlebkiem na pewno nie skończy się na jednej porcji. Zawsze robię go więcej i zamrażam w formie porcji na jeden talerz żeby poratować się obiadem(...)lekko zmiękną, dodaj wino i gotuj zdrapując podsmażone drobinki z dna patelni przez 2-3 minuty, aż wino prawie odparuje. Dodaj pomidorki, kapary, szparagi (czubki), sos pomidorowy i bulion drobiowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj kurczaka ponownie do patelni, przykryj patelnię i gotuj całość przez około 10 minut, aż kurczak przestanie być surowy w środku. Zdejmij pokrywkę, dodaj szpinak i gotuj
karmelowyIdealne danie dla fanów kurczaka przyrządzonego na ostro. Papryczka chilli w połączeniu z czosnkiem, oraz dodatek sosu sojowego nadają tej potrawie charakterny, wyrazisty, a jednocześnie oryginalny smak. Składniki: 350g fileta z kurczaka 70g orzechów nerkowca 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy 150g dzikiego ryżu sól morska pieprz Wykonanie(...)następnie wyjąć do naczynia i pozostawić na później. Na tej samej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie dodać papryczkę chilli i fileta z kurczaka. Kiedy mięso będzie usmażone doprawić solą, pieprzem i wlać sos sojowy. Dokładnie wymieszać i dodać orzechy. 3. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. 4. Kurczaka podawać na przygotowanym ryżu
Szalona Kuchnia Ewelinysoli. Jeśli sos ma jeszcze dużo wody, redukujemy go aż sos nie będzie w miarę gęsty (jeśli zostawimy za dużo wody, wypłynie nam z naleśników). Powstały sos odstawiamy na bok. 7. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min): wyjmujemy zamarynowanego kurczaka z lodówki, posypujemy nieco solą, mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony(...)piekarniku. 8. PIEKARNIK: czas nastawić go na 180 stopni, opcja góra i dół. 9. UKŁADANIE NALEŚNIKÓW (5 min): każdy naleśnik smarujemy na środku ok. 2 łyżkami sosu pomidorowego. Na tym układamy kilka kawałków kurczaka i zwijamy w rulon lub tak jak pokazane na zdjęciach (boki do środka, a później rolujemy od siebie). Ciasno układamy każdy naleśnik obok drugiego w żaroodpornej
Nerds KitchenJeśli chcielibyście spróbować greckich specjałów, ale w tym roku wakacje macie już zaplanowane, polecam podróż kulinarną i próbę odtworzenia smaków słonecznej Grecji w swojej kuchni. Szaszłyki z kurczaka i bakłażana w sosie pomidorowym porcja dla 4 osób Potrzebujemy : podwójna pierś z kurczaka średni bakłażan ok. 400 g pomidorowej passaty (lub dobrego przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu!) przyprawy: sól morska, pieprz(...)cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok. Na każdym plasterku bakłażana układamy kawałek kurczaka i składamy w pół tak, by kurczak znalazł się w środku z bakłażanem na zewnątrz. Tak przygotowane porcje nadziewamy na patyczki, tworząc cztery szaszłyki i przekładamy do sosu. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 40 min. W tym czasie gotujemy makaron lub ryż
Ratunku obiadtortille 1/4 główki czerwonej kapusty pekińskiej (oczywiście może być zwykła, biała) ok. 200 g mięsa z pieczonego kurczaka 3/4 szklanki oliwek 150 g pomidorków koktajlowych 1 szalotka 1/2 opakowania sera feta sos: 2 łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN(...)łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 3 ząbki czosnku (zmiażdżone) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Z podanych składników przygotować sos, tzn. dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Mięso kurczaka pokroić na małe kawałki. Pomidorki przekroić na połówki, cebulę w paski, kapustę poszatkować. Tortillę posmarować sosem, na wierzch nałożyć kapustę, pomidorki, cebulę, oliwki, pokruszony
Jadło i czytadłokukurydzy, 4 średnie ogórki konserwowe, duża cebula, sos sałatkowy grecki Prymat czosnkowo-ziołowy, 4 czubate łyżki jogurtu greckiego, łyżka oleju, przyprawa kebab-gyros. *Możecie użyć też sosu czosnkowego domowej roboty. :) Przygotowanie: Kurczaka kroję w kostkę, podsmażam przez chwilę na oleju z dodatkiem przyprawy (mięso ma być soczyste), osączam na ręczniku papierowym. Kapustę siekam, cebulę i ogórki kroję w małą
JejKuchniaDodatek owoców do rożnych sałatek bardzo korzystnie wpływa na podniesienie ich smaku. Moja propozycja to karmelizowania pierś z kurczaka , sałata rzymska z truskawkami i oczywiście sos, który jest esencją każdej sałatki. SKŁADNIKI: 1 sałata rzymska ( lub inny zestaw sałat) 1 ogórek 1/2 piersi z kurczaka 1 pomidor 2 jajka 5-6 truskawek 1 łyżka prażonego słonecznika zioła do kurczaka(...)suszymy i kroimy w cienkie krótkie paski. Obsmażamy na oliwie, posypujemy ziołami. Kiedy pierś odparuje dodajemy miód i smażymy aż kurczak obtoczy się miodem i skarmelizuje. Dodajemy do sałatki. Na wierz dajemy pokrojone w ćwiartki truskawki Składniki sosu łączymy i dobrze rozcieramy żółtko. Po co żółtko? Otóż sos nie będzie przeciekał, tylko dostanie gęstej kleistej konsystencji. Przed podaniem polewamy
W kuchennym oknie Ewyszybko. Farsz powstaje z cebuli, rodzynek, płatków migdałowych i doskonale komponuje się z kurczakiem. Składniki: – 3 piersi z kurczaka – sól, pieprz do smaku, łyżeczka ziół prowansalskich – 2 łyżki sosu sojowego – olej do smażenia Farsz bakaliowy – 1 cebula – 150 g rodzynek(...)łyżki płatków migdałowych – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki sosu sojowego – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, każdą na 2 plastry. Pokropić sosem sojowym, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. – Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Farsz – Pokrojoną
To co kochampomarańcza świeże kiełki dressing szczypiorkowy: mały pęczek szczypiorku 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( lub oleju rzepakowego ) sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu sól marynata do kurczaka: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego białego Wykonanie: Składniki marynaty do kurczaka wymieszać. Filet umieścić w mocnym woreczku, wlać marynatę i dobrze zamknąć. Odłożyć mięso
kolorowotorcikowokurczakiem i dodatkiem kaszy lub ryżu to zawsze dobry pomysł. Składniki : 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do obsmażenia 2 marchewki korzeń pietruszki 2 kalarepy 2 garście fasolki szparagowej 1/ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 4 pomidory lub puszka pelatti sos sojowy sos słodko-kwaśny czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek Sposób przygotowania : W dość dużym garnku(...)przesmażamy na niej posiekaną cebulkę i roztarte ząbki czosnku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i pieprzem oraz sosem sojowym. Przesmażamy aż mięso kurczaka się zetnie. Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut
Pyry na Gazkurczaka 5 łodyg selera naciowego 4 pomidory bez skórki 5 sztuk pieczarek 10 sztuk oliwek 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kuskus: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory a następnie kuskus. Mieszamy. Wyłączamy ogień(...)wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Seler, pieczarki i oliwki kroimy w plasterki i dorzucamy do pomidorów. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koncentrat oraz wino. Dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec doprawiamy słodką papryką i pieprzem. Smacznego!:) Zainspirowały mnie: Kuskus po marokańsku--> KliK
Czerwona Porzeczka