Gęstego sosu czosnkowego używam do wrapów i kanapek. Sos powinien mieć konsystencję gęstego majonezu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypodwójna pierś z kurczaka papryka czerwona cebula czerwona sałata lodowa puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 20 dag sera wędzonego w kawałku szczypiorek przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka Sos czosnkowy: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy(...)słodkiej. Smażymy. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Ser, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Szczypiorek siekamy drobno. Wszystko razem mieszamy, dodajemy odsączoną kukurydzę. Przepis na sos czosnkowy mam tutaj ;) Wszystkie składniki zalewamy sosem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinkę do "przegryzienia". SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaPyszna sałatka z brokułem, jajkiem i czerwona fasolką pod czosnkowym sosem. Proste składniki a jakie smaczne jedzonko. składniki: 1 nieduży brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 80 g czerwonej fasoli z puszki 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól ziołowa Kamis do smaku czosnek granulowany Kamis do smaku Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą ziołową(...)granulowanym, odstawić. Brokuła ugotować al dente, odcedzić i wystudzić. Jajka pokroić na ćwiartki. Na talerzu ułożyć wedle uznania wszystkie składniki: różyczki brokuła, pokrojone jajka oraz czerwoną fasolę. Wszystko polać sosem czosnkowym i zajadać
Monia miesza i gotujeSos czosnkowy to pyszny i niezastąpiony dodatek do wielu dań, który bardzo łatwo i szybko można przygotować w domu. Domowy najlepszy, bo można doprawić po swojemu. składniki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g majonezu, użyłam majonezu Kieleckiego 2 ząbki czosnku sól ziołowa do smaku Do miski przełożyć jogurt naturalny. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę(...)dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem. Całość doprawić do smaku solą ziołową. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły. Dodatkowo sos można wzbogacić dużą ilością posiekanego koperku. Można dać też takie same proporcje majonezu i jogurtu, ja wolę tą wersję bo jest delikatniejsza. Jogurt dajemy zwykły naturalny lub gęsty, im gęściejszy tym gęściejszy sos uzyskamy
Monia miesza i gotujeszybki, piątkowy obiad polecam muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie. To kolejne, banalnie proste danie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:) Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie Do przygotowania potrzebować będziesz: 400 g makaronu typu małe muszelki 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 szklankę soku pomidorowego 2 ząbki czosnku zieleninkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWyśmienita kasza jaglana z papryką ...do tego sos czosnkowy...jak się nie dać skusić? :) Składniki na kotlety: 40 dag kaszy jaglanej 1 duża czerwona papryka 2 płaskie łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku od www.owocowyraj.eu mleko ok 2 szklanek 1 jajko 3 łyżki masła 2 duże cebule olej bułka tarta pierz czarny 1/4 łyżeczki lub pieprz syczuański 1 płaska(...)bardzo drobno. Gdy kasza jest już wystudzona dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę, jajko, doprawiamy do smaku. W rękach formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Sos czosnkowy: 4-6 ząbków czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany sól do smaku Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy sól, zalewamy jogurtem i śmietaną. Dokładnie mieszamy i polewamy
Apetyczna babeczkapiersi kurczaka (ok. 500g) - duży kubek płatków kukurydzianych - bułka tarta - 1 jajko (można zastąpić odrobiną mleka) - sól, pieprz (może być również przyprawa do kurczaka) - olej do smażenia Składniki na sos czosnkowy: - 100 ml gęstej śmietany (18%) - 2 ząbki czosnku - duża szczypta soli Przygotowanie: 1. Płatki kukurydziane kruszymy dosyć drobno (ale bez przesady, większe kawałki są bardziej chrupiące). Ja robię(...)czosnkiem. Śmietanę solimy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Jeśli lubicie dużo sosu, zrób od razu podwójną porcję:) Moim zdaniem to najprostszy i najlepszy sos czosnkowy. Efekt będzie idealny, jeśli użyjesz gęstej śmietany
Kraina Tysiąca SmakówDzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest
Kolizje Smakówczosnku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta ziół prowansalskich, tymianku, oregano, bazylii, majeranku Jak zapewne się domyślacie, wszystko BACH BACH do miseczki, mieszamy i VOILA!!! Jak podajemy? 1. Tortilla 2. Sos czosnkowy 3. Surówka z czerwonej kapusty 4. Falafel 5. Sos czosnkowy ... i ZWIJAMY ... i SZAMAMY!!! Mmmmmniaaaammmmm!!! Smacznego! Bon Apettit! Enjoy
Restauracyjka Literackabardzo czasu na pichcenie, to po prostu przyrządzam z niej placuszki. Dziś zatem zaserwuję Wam przepis na banalnie prosty i szybki obiad - placuszki z cukinii z sosem czosnkowym, które preferuje bardziej od tych ziemniaczanych :) Najlepiej używać średniej cukinii, bo ma mniej pestek i miękką skórkę, ale takiej nie dostaniecie i macie dużą to przed starciem należy ją wydrążyć. Składniki(...)cukinii, 2 duże marchewki, 2 jajka, 4 czubate łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Sos czosnkowy: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka majonezu, pieprz, sól. Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Posypujemy solą i dostawiamy na sitku
Delicious TitbitsSkładniki : * gotowany brokuł * ulubiony sos czosnkowy
Magiczne Życie Martyjogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek EV sól Wykonanie: Ogórka porządnie myjemy
Kulinarne przygody GatityIdealny dodatek do pizzy, dań z grilla, sałatek itp. Prosty i smaczny Składniki:3-4 ząbki czosnku3 łyżki majonezu4 łyżki śmietanyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Śmietanę połączyć z majonezem
Oryginalny smaknaturalnego, 1/2 szkl majonezu, rozduszone wcześniej 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ziarka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Rybę rozłożyć w półmisku, wylać na to sos czosnkowy i uprażony słonecznik :) Smacznego
charlotte gotuje