niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy(...)Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się w formie do muffinek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka.Glazura:Cukier puder ucieramy z sokiem z dodatkiem niewielkiej ilości fioletowego barwnika i odrobiny niebieskiego (powstanie kolor lawendowy)Z niemal tych samych składników możemy również przygotować ciasto lawendowe. Moje posty
Słodka Stronaszkl cukru 0,5 szkl mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,25 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C. jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste(...)cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek
Luźna KuchniaPadło na wodę z cytryną i był to strzał w dziesiątkę! Czuję się dużo lepiej, metabolizm przyspieszył i - co najważniejsze - mam dużo więcej energii od samego rana! A kawę piję okazjonalnie "dla towarzystwa" :) Dlaczego tak się dzieje i jak pić wodę poniżej Zaleca się wypijanie dużej szklanki (300ml) ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny około 30 minut(...)wody!) poprawia samopoczucie, obniża zmęczenie, zapobiega zaparciom. Jak widzicie, tak rozpoczęty poranek to dla naszego organizmu samo dobro :) Pijmy ciepłą wodę z cytryną każdego dnia ! UWAGA - sok z cytryny może osłabić szkliwo zębów - najlepiej pijmy więc wodę przez słomkę
Moje Kuchenne RewelacjeTę słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.20 dag selera1
Kulinarny karnet Christopheranasturcji,sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie:Umytą cukinię pociąć w słupki (tylko zewnętrzną część bez gniazd nasiennych), skropić sokiem z cytryny,1/4 orzechów grubo posiekać, Pozostałe składniki zmiksować w blenderze, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Cukinię posypać posiekanymi orzechami i czerwonym pieprzem.Spaghetti
SzczyptaSmaQgęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy(...)wystygnięcia. NIE okrajamy nożykiem boków i NIE wyjmujemy z formy. Przestygnięty biszkopt nasączamy. WARSTWA JABŁKOWA: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni, lub w rondelku rozpuszczamy masło- wykładamy na nie jabłka- dodajemy cynamon i cukier- wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje się cały nadmiar
Domowe Tortyoliwek sól pieprz Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy czosnkiem. jabłka obieramy, kroimy w ćwiarteczki, oprószamy bazylią i oregano oraz cnamonem, skrapiamy sokiem z cytryny, dosypujemy żurawiny tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka- kilka kawałków jabłka możemy zostawić i zapiec osobno z podgotowanymi ziemniaczkami przez ok 20 minut, a potem podać razem z naszym(...)międzyczasie przygotowujemy sałatkę- rukolę myjemy i osuszamy. Wsypujemy do miski, razem z żurawiną. Jabłko myjemy i ścieramy ze skórką na tarce o szerokich oczkach. Wyciskamy na starte jabłko sok z cytryny. Wsypujemy do rukoli. Papryczki kroimy na cieniutkie plasterki i dodajemy do oliwy, podobnie jak sól i pieprz. kurczaka podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami i wiosenną sałatką. Smacznego
Luźna Kuchniabiałko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny lub wody barwniki spożywcze Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru gdy jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny lub wody gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej
maniapieczeniaprzyprawa do ryb sok z cytryny 4 ziemniaki 4 różyczki brokuła 1 łyżka masła 1 łyżka śmietana 18% sól 100 ml śmietana 36% pasta wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny sól biały pieprz pestki granatu Wykonanie Pianka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym
Kulinarny karnet Christopherawięcej soku, cytrynę należy przycisnąć dłonią do blatu i kilka razy toczyć - dzięki temu pękną cienkie błony otaczające pojedyncze pęcherzyki z sokiem. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): na ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli na masę cytrynową: 50 g masła sok z 4 cytryn skórka(...)masę cytrynową. Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę z dwóch z nich. z czterech wycisnąć sok, dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka i dokładnie wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier i przegotowaną, przestudzoną wodę oraz sok wymieszany z mąką ziemniaczaną, żółtkami i skórką z cytryn. Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa się zetnie
W SMAKminut, co jakiś czas wstrząsnąć garnkiem, żeby umożliwić truskawkom równomierne puszczanie soku- gdy truskawki puszczą pewną ilość soku, garnek postawić na małym ogniu i zagotować owoce, gdy zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś czas, gotować przez 2-4 godziny do odparowania soku i uzyskania konsystencji dżemu- podany czas jest bardzo orientacyjny, a jego długość jest(...)uzależniona od kilku czynników, między innymi od wspomnianego we wstępie rodzaju truskawek (mniej lub bardziej soczyste) oraz od mocy palnika/kuchenki, na której smażymy dżem- gdy sok z truskawek znacznie odparuje, dodać sok z cytryny, wymieszać i nadal podgrzewać - pod koniec smażenia należy szczególnie uważać, gdyż truskawki pozbawione soku mogą zacząć przywierać, należy wtedy praktycznie co chwilę mieszać dżem
Smakołyki Bereniki300g wędzonego łososia,250g serka - może być mascarpone lub kanapkowy twaróg,3 łyżki pokrojonego koperku,Łyżka soku z cytryny,Można dodać też awokado,Sol,pieprzSerek mieszamy z sokiem cytryny oraz koperkiem i doprawiamy go solą i pieprzem. Każdą tortille smarujemy serowa mieszanką i układamy plastry wędzonego łososia. Następnie zawijamy każdą tortille w 'roladę' i owijamy folią. Wkładamy
Chocolate Stop Temptingsól, pieprz sok z cytryny Marchewki i jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw i owoców dodać rodzynki oraz sok z cytryny (na początek 1 łyżkę). Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Posmakować i ewentualnie mocniej doprawić lub dodać więcej soku z cytryny. Schłodzić przed podaniem
Ugotowaćposiekaną natką pietruszki, kolendrą i czosnkiem. Niektóre wersje sosu mogą zawierać również szafran, cynamon czy imbir. Bazą dla sosu jest dobra oliwa, zaś kwaśnego akcentu charmouli nadaje sok z cytryny lub ocet winny. Poniższa wersja jest mocno cytrusowa, dzięki sporemu dodatkowi soku z cytryny oraz skórce z kiszonej cytryny (tak, tak, moje kiszone cytryny nadal mają(...)marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki cayenneok. 60 g posiekanej natki kolendry lub pietruszki
Chilli Czosnek i Oliwaszkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka skórki z limonki 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C. jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste(...)cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. ciasto wlewamy do tortownicy, pozostawiając
Luźna Kuchnia