kremu: 3/4 porcji (5 czubatych łyżek) orange curd np. z tego przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej(...)umieszczamy dwa schłodzone białka i odrobinę soli. Ubijamy, a gdy piana zacznie robić się sztywna, dodajemy stopniowo 8 łyżek cukru. Kiedy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę kakao. Wykładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrąg (Można to sobie ułatwić odrysowując na odwrocie papieru np. głęboki talerz
Ratunku obiadostudzenia. Oddzielić białka od żółtek i ubić je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym , skórką startą z cytryny i połową soku z cytryny. Obie mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do miksera z żółtkami mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać białka i delikatnie(...)wymieszać. Ciasto przelać do foremki i piec ok godziny w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni. Z pozostałego soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier i oblać nim babkę kiedy wystygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, i kiedy ostygnie zanurzać w niej plasterki cytryn a następnie maczać je w cukrze. Po zastygnięciu takie cytrynki układać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki 500 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki sody 1/4 szkl. mleka 100 g cukru 250 g miodu płynnego 20 g zmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao do domowej przyprawy do piernika użyłam(...)ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier. Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać
coolinarnastrefa.blogspot.composiekanych 1/2 szk zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej marchwi 1 łyżka soku z cytryny Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać(...)dodać sok z cytryny.Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać do wyłożonej pergaminem formy. Piec ok 60 minut w 175C. Po ostygnięciu utrzeć lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać
Apetyczna babeczkaoczyszczonej 300 gram płynnego miodu3 łyżki stewii100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów100 gram orzechów włoskich2 łyżki soku z cytryny Lukier:1/2 szklanki cukru pudrukilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy(...)dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Mango Papajatruskawka + mięta 1/2 kg dojrzałych truskawek 1/2 szklanki listków świeżej mięty 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 100 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody truskawka + śmietana 1/2 kg dojrzałych truskawek 200 ml słodkiej śmietany 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka(...)alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody jabłko + pomarańcza 2 duże jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić) 3 średnie pomarańcze (wycisnąć sok) 100 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego kiwi + banan jabłko + pomarańcza truskawka + śmietana truskawka + mięta Lody cztery smaki Wykonanie: Każdy smak lodów
Kuchcik gotujełyżka soku z cytryny 1 łyżka wody pomarańczowej Nadzienie. Orzechy laskowe, pistacjowe, dakyle Wykonanie. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki. Stopić masło. Z kunafy wyciągnąć pasemka i zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub bezpośrednio na zwykłej. Każde gniazdko polać(...)orientalne, oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. Składniki. 2 porcje 50g ciasta kadayif 1 łyżka masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 orzechów włoskich 1 łyżeczka pistacji mielonych Wykonanie. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić. Kunafę połamać
Kulinarny karnet Christopherasokiem z cytryny.Doprawiona śmietaną i cukrem.O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku.Smakowity dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:1 średni seler (waga około 400 g);1 duże jabłko;1 łyżka soku z cytryny;2 płaskie łyżeczki białego cukru;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Sposób(...)przygotowania:Seler obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Jabłko obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do selera. Wymieszać.Dodać sok z cytryny, cukier oraz śmietanę i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać
Gospodyni Miejskaposiekana cebula.A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.Pycha!Składniki:1 kg czerwonych buraków;2 średnie jabłka;1 duża cebula;300 g jogurtu greckiego;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Pieprz;Cukier.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić.Zimne buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dodać sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepszymi burakami do tej surówki są odmiany podłużne, gdyż są słodsze od okrągłych. Ja zazwyczaj używam, ze względu na większą dostępność
Gospodyni MiejskaUdekorować lekko podprażonymi migdałami. Biały mazurek z bakaliami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny Wierzch. 100g dżemu z czarnej porzeczki 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę(...)Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę. Rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na dżem. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie. Czekoladę ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka. Mazurek z orzechami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kulinarny karnet Christopheraząbki czosnku;2 cm korzeń imbiru;1/2 łyżeczki kardamonu;2 goździki;Łyżeczka kolendry;Łyżeczka garam masala;Łyżeczka kurkumy;Łyżeczka chili w proszku;200 g koncentratu pomidorowego;Łyżka soku z cytryny;40 g masła;150 ml jogurtu naturalnego.Sposób wykonania:Mięso i marynata:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki.Czosnek obrać(...)przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, drobno posiekać.Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać czosnek, imbir, sól, chili i sok z cytryny. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.W miseczce wymieszać jogurt z garam masala, kuminem i kurkumą. Po upływie 30 minut do miski z kurczakiem dodać jogurt z przyprawami. Dokładnie wymieszać i odstawić ponownie do lodówki
Gospodyni Miejskazabraknąć właśnie śledzia. Śledź w śmietanie. 2 szt. śledź matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać(...)małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej
Kulinarny karnet Christopheradelikatnie kwaśnego składnika. Może to być odrobina soku z cytryny lub sok z kiszonej kapusty. Uważać by nie przesadzić. Jeśli nie mamy słodko-kwaskowego syropu z granatu i wybierzemy inny syrop np. z czarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty. Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo(...)ciepło i na zimno. Dolmaski idealnie nadają się do zapeklowania na zimę na sucho lub w oliwie.Może być olej rzepakowy. Podałam Dolmaski zwilżone oliwą, do tego kawałki cytryny, czarnyme oliwkami i wielkie czerwone oliwkami Kalamata. Jak są duże można porównać z normalnej wielkości czarnymi oliwkami. Dolmasy podaje się również w towarzystwie kawałków sera feta
Sztuka gotowania w/g Samiry, szklanka wódki, szklanka wody, szklanka cukru, Wykonanie;Z cytryn wyciskamy sok /ok. 5 cytryn/. Wodę gotujemy i studzimy. Rozpuszczamy w niej cukier, a następnie dodajemy sok z cytryn i wódkę. Mieszamy i przelewamy przez gazę do butelki. Na drugi dzień nadaje się już do spożycia
Anioły w kuchnidwóch cytryn - 125 g mąki pszennej - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na syrop cytrynowy: - 100 g cukru - 6 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, następnie dodawać po jednym(...)jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać zmielone migdały, mak, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do miski z masą. Całość przelać do formy, wygładzić łyżką i piec ok. 40 minut. W celu przygotowania syropu podgrzać sok z cytryny z cukrem i mieszać
Kuchenne syntezy