sok z cytryny - 1500 przepisów (strona:2/100)

Tort na moje urodzinki :) 234

kremu: 3/4 porcji (5 czubatych łyżek) orange curd np. z tego przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej(...)umieszczamy dwa schłodzone białka i odrobinę soli. Ubijamy, a gdy piana zacznie robić się sztywna, dodajemy stopniowo 8 łyżek cukru. Kiedy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę kakao. Wykładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrąg (Można to sobie ułatwić odrysowując na odwrocie papieru np. głęboki talerz

Ratunku obiad
Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa 334

ostudzenia. Oddzielić białka od żółtek i ubić je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym , skórką startą z cytryny i połową soku z cytryny. Obie mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do miksera z żółtkami mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać białka i delikatnie(...)wymieszać. Ciasto przelać do foremki i piec ok godziny w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni. Z pozostałego soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier i oblać nim babkę kiedy wystygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, i kiedy ostygnie zanurzać w niej plasterki cytryn a następnie maczać je w cukrze. Po zastygnięciu takie cytrynki układać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki nadziewane 2187

Składniki 500 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki sody  1/4 szkl. mleka 100 g cukru 250 g miodu płynnego  20 g zmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao  do domowej przyprawy do piernika użyłam(...)ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier.  Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto marchwiowo - orzechowe 156

posiekanych  1/2 szk zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej marchwi 1 łyżka soku z cytryny  Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki  soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać(...)dodać sok z cytryny.Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać do wyłożonej pergaminem formy. Piec ok 60 minut w 175C. Po ostygnięciu utrzeć lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać

Apetyczna babeczka
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 162

oczyszczonej 300 gram płynnego miodu3 łyżki stewii100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów100 gram orzechów włoskich2 łyżki soku z cytryny Lukier:1/2 szklanki cukru pudrukilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy(...)dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Mango Papaja
Lody cztery smaki 196

truskawka + mięta 1/2 kg dojrzałych truskawek 1/2 szklanki listków świeżej mięty 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 100 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody truskawka + śmietana 1/2 kg dojrzałych truskawek 200 ml słodkiej śmietany 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka(...)alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody jabłko + pomarańcza 2 duże jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić) 3 średnie pomarańcze (wycisnąć sok) 100 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego kiwi + banan jabłko + pomarańcza truskawka + śmietana truskawka + mięta Lody cztery smaki Wykonanie: Każdy smak lodów

Kuchcik gotuje
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 199

łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody pomarańczowej Nadzienie. Orzechy laskowe, pistacjowe, dakyle Wykonanie. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki. Stopić masło. Z kunafy wyciągnąć pasemka i zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub bezpośrednio na zwykłej. Każde gniazdko polać(...)orientalne, oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. Składniki. 2 porcje 50g ciasta kadayif 1 łyżka masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 orzechów włoskich 1 łyżeczka pistacji mielonych Wykonanie. Z cukru i  wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić. Kunafę połamać

Kulinarny karnet Christophera
Surówka z selera 305

sokiem z cytryny.Doprawiona śmietaną i cukrem.O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku.Smakowity dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:1 średni seler (waga około 400 g);1 duże jabłko;1 łyżka soku z cytryny;2 płaskie łyżeczki białego cukru;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Sposób(...)przygotowania:Seler obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Jabłko obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do selera. Wymieszać.Dodać sok z cytryny, cukier oraz śmietanę i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać

Gospodyni Miejska
Surówka z buraków z jogurtem 225

posiekana cebula.A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.Pycha!Składniki:1 kg czerwonych buraków;2 średnie jabłka;1 duża cebula;300 g jogurtu greckiego;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Pieprz;Cukier.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić.Zimne buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dodać sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepszymi burakami do tej surówki są odmiany podłużne, gdyż są słodsze od okrągłych. Ja zazwyczaj używam, ze względu na większą dostępność

Gospodyni Miejska
Wielkanocne mazurki. 157

Udekorować lekko podprażonymi migdałami. Biały mazurek z bakaliami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny Wierzch. 100g dżemu z czarnej porzeczki 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę(...)Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę. Rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na dżem. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie. Czekoladę ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka. Mazurek z orzechami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kulinarny karnet Christophera
Butter Chicken 187

ząbki czosnku;2 cm korzeń imbiru;1/2 łyżeczki kardamonu;2 goździki;Łyżeczka kolendry;Łyżeczka garam masala;Łyżeczka kurkumy;Łyżeczka chili w proszku;200 g koncentratu pomidorowego;Łyżka soku z cytryny;40 g masła;150 ml jogurtu naturalnego.Sposób wykonania:Mięso i marynata:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki.Czosnek obrać(...)przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, drobno posiekać.Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać czosnek, imbir, sól, chili i sok z cytryny. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.W miseczce wymieszać jogurt z garam masala, kuminem i kurkumą. Po upływie 30 minut do miski z kurczakiem dodać jogurt z przyprawami. Dokładnie wymieszać i odstawić ponownie do lodówki

Gospodyni Miejska
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

zabraknąć właśnie śledzia. Śledź w śmietanie. 2 szt. śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony  Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać(...)małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej

Kulinarny karnet Christophera
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 185

delikatnie kwaśnego składnika. Może to być odrobina soku z cytryny lub sok z kiszonej kapusty. Uważać by nie przesadzić. Jeśli nie mamy słodko-kwaskowego syropu z granatu i wybierzemy inny syrop np. z czarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty. Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo(...)ciepło i na zimno. Dolmaski idealnie nadają się do zapeklowania na zimę na sucho lub w oliwie.Może być olej rzepakowy. Podałam Dolmaski zwilżone oliwą, do tego kawałki cytryny, czarnyme oliwkami i wielkie czerwone oliwkami Kalamata. Jak są duże można porównać z normalnej wielkości czarnymi oliwkami. Dolmasy podaje się również w towarzystwie kawałków sera feta

Sztuka gotowania w/g Samiry
Cytrynówka 137

, szklanka wódki, szklanka wody, szklanka cukru, Wykonanie;Z cytryn wyciskamy sok /ok. 5 cytryn/. Wodę gotujemy i studzimy. Rozpuszczamy w niej cukier, a następnie dodajemy sok z cytryn i wódkę. Mieszamy i przelewamy przez gazę do butelki. Na drugi dzień nadaje się już do spożycia

Anioły w kuchni
Ciasto cytrynowe z makiem 263

dwóch cytryn   - 125 g mąki pszennej   - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na syrop cytrynowy: - 100 g cukru   - 6 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem.  W dużej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, następnie dodawać po jednym(...)jajku za każdym razem dokładnie mieszając.  Dodać zmielone migdały, mak, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny.  Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do miski z masą.  Całość przelać do formy, wygładzić łyżką i piec ok. 40 minut. W celu przygotowania syropu podgrzać sok z cytryny z cukrem i mieszać

Kuchenne syntezy