śmietanowego - 1000 przepisów (strona:6/67)

Śmietanowiec w lekko kawowym cieście 221

Dzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku) 5 żółtek(...)pół szklanki cukru pudru 250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 5 białek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru 1200-1250 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40 g) Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części

Czerwień i błękit
Ciasto słodki Lion 361

się jego rewelacyjnym smakiem. Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji.  7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej  I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 2 białe batony Lion (po 50 g) 2 czekoladowe batony Lion(...)masa śmietanowa: 500 ml śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Wierzch: Sypkie kakao Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników

VioletoweKucharzenie
Tort pomarańczowy z masą kubusiową 672

szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem „kubusiowy” ( jak w tym przepisie ) : duży pomarańczowy lub marchwiowo-jabłkowy sok przecierowy, np. Kubuś 3 budynie śmietankowe Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Mus pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa(...)jedną z nich po prostu zjeść oddzielnie ;) . Jeśli posiadacie wysoką obręcz do wykonywania tortów, wówczas drugą warstwę biszkoptu umieśćcie na warstwie budyniu kubusiowego i dopiero potem wylejcie masę śmietanową. Budyń kubusiowy: Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. Wylewamy na biszkopt, który wcześniej nasączamy niewielką ilością mocnej herbaty. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w małej ilości

kuchcikownia
Kokosowy tort smietanowy 213

tylko swoim najbliższym.  Do tego tortu zabierałam się ochoczo z głową, z konkretnym pomysłem :) Miał być niezbyt słodki, delikatny i dość lekki. Udało się. Kokosowy tort śmietanowy biszkopt (rzucany) o średnicy 20 cm: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej *szklanka miała u mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek(...)wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe Robimy biszkopt. Białka oddzielamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto "3 Bit" na Biszkopcie 503

ciasta "3 Bit bez pieczenia" jest jeszcze smaczniejsza niż pierwotna i z pewnością warto ją przygotować w domu. Przepyszne spody biszkoptowe z aż trzema warstwami mas: krówkową, budyniową i śmietanową tworzą bardzo smaczne ciasto, którym nie powstydzi się żadna pani (lub pan) domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu(...)waniliowyMasa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%250 g masy kajmakowejfix do śmietanyMasa Budyniowa:500 ml mleka1/3 szklanki cukrucukier waniliowybudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejżółtko125 g masłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany2-3 łyżki cukru pudruok. 70 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)ok. 80 g czekolady gorzkiej (lub pół

Słodka Strona
Kremówki z bitą śmietaną 358

wanilia – 1 laska* cukier – 75 g* żółtka – 3 szt* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżka* masło – 50 gMASA ŚMIETANOWA :* śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml* żelatyna – 1 łyżeczka* cukier puder – 3 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:2  blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki(...)ładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ).Delikatnie zalewamy masą budyniową i wygładzamy powierzchnię.Wkładamy do lodówki na conajmniej 1 – 1,5 godziny.Po tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.MASA ŚMIETANOWA :Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku.Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.CAŁOŚĆ :Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym

Ostra na Słodko
Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia 532

nazwie. Tam mleczna masa pokrywa herbatnik, a wszystko polane jest mleczną czekoladą - i tyle... Natomiast przeglądając wiele przepisów zaobserwowałam, że w "cieście 3 Bit" mają znaleźć się trzy masy: śmietanowa, budyniowa i krówkowa. Ciasto mimo mojego uprzedzenia do "modnych wypieków" wyszło REWELACYJNE i niezwykle pozytywnie mnie zaskoczyło. Każda z mas jest delikatna, puszysta, a całość tworzy przepyszne połączenie, któremu(...)Masa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%250 g masy kajmakowejfix do śmietanyMasa Budyniowa:500 ml mleka1/3 szklanki cukrucukier waniliowybudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejżółtko125 g masłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany2-3 łyżki cukru pudruPolewa Czekoladowa:100 g czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej

Słodka Strona
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) 1696

Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli delikatnego aromatu i głębokiego smaku cappuccino. Ciasto Cappuccino jest proste w wykonaniu i co najważniejsze nie trzeba włączać piekarnika, aby je przygotować. Połączenie śmietanowego, lekkiego kremu z delikatną masą budyniową z dodatkiem cappuccino to wyjątkowa kombinacja smaków, która z pewnością zasmakuję niejednemu amatorowi delikatnej kawy.Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Składniki: Masa Budyniowa:1 l mleka2/3 szklanki(...)cukrucukier waniliowy2 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanejok. 200 g masłaok. 40 g kawy cappuccino (proszku) Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę mleka

Słodka Strona
Quesadillas meksykańskie 215

odmiany i na przekór jesieni proponuję słoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem  wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata...Do przygotowania dania użyłem:500 mielonego mięsa wołowego,2 zielonych papryczek chili,1 średniej cebuli(...)jednej limonki i 2 łyżki oliwy. Całość doprawiłem niewielką ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki.Następnie przygotowałem stanowiący idealne uzupełnienie dania sos śmietanowi, doskonale łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki

Wyprawy kulinarne
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 221

Młode gołąbki w śmietanowym sosie Młoda kapustka ..mniam.. Szkoda mi zawsze, jak ją przygotowuję ,tych dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą , gdybym ich nie próbowała wykorzystać . Są mniej delikatne niż te środkowe , ale dzięki temu ,idealnie nadają się na pierwsze gołąbki w śmietanowym sosie , który delikatnie łagodzi kapustę . Takie gołąbki są mięciutkie , aromatyczne i apetycznie(...)się rozprowadza,po czym , stawiam z powrotem na gazie do zagotowania . Pieprzymy i gotowe Można posypać dodatkowo świeżym koperkiem jeśli mamy pod ręką . Smacznego ! Post Młode gołąbki w śmietanowym sosie pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Duży tort śmietanowy z dodatkiem masy krówkowej i maltesers 384

Wyjątkowo duży i wyjątkowo pyszny! Przełożony śmietanowym kremem ( z dodatkiem mascarpone) i masą krówkową. Obsypany mleczną czekoladą . Tort ma 25 cm szerokości, 37 cm. długości i 14cm wysokości . Doskonale sprawdzi się tam, gdzie tradycyjnych wielkości tort byłby niezauważalny na bogato zastawionym stole, przygotowanym dla dużej ilości gości. Tort jest podwójnie duży- co oznacza, że będziemy musieli włożyć w niego trochę(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2x zapach waniliowy lub rumowy DODATKOWO: puszka masy krówkowej 3 tabliczki czekolady ( 1 tab czarnej, 2 tab.mlecznej) 3 opakowania kuleczek maltesers SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 1l. śmietany kremówki dwie szklanki cukru pudru 1000 g serka mascarpone NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub (wersja dla dorosłych ) wodą z alkoholem np.rumem Pamietajcie, że nasączony biszkopt

Domowe Torty
Tort śmietanowy serduszko 223

zrobić : SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej DO DEKORACJI: 3 tabliczki czekolady (1 tab.białej, 1 tab czarnej, 1 tab.mlecznej) pudełko czekoladek(...)dużych oczkach. Starte wiórki lekko mieszamy i obsypujemy nimi tort- zarówno boki jak i jego góre. Na górze tortu układamy ramkę z czekoladowych serduszek, zostawiając między nimi miejsce na śmietanowe zdobienia. Następnie za pomocą rękawa do zdobienia tortów, wypełniamy miejsca między czekoladkami zdobieniami z kremu… i tort jest gotowy Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki

Domowe Torty
Tort śmietanowy z owocami 255

pyszna, letnia wersja tortu śmietanowego . Trudno o lepsze wykorzystanie dojrzewających w gorącym słońcu owoców. Chociaż przyznam się wam, że zdarzało mi się robić ten tort w sezonie zimowym…tak, tak z tych ‘nie naszych’, importowanych, kwaskowatych truskawek czy borówek amerykańskich. Efekt? Kwaskowaty posmak owoców został świetnie przełamany słodkością kremu i wyszło… pysznie! Oznacza to, że nasz(...)kawałku się nie skończy SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach śmietankowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 750 g owoców jednego rodzaju (np.truskawek,wiśni, jagód, borówek amerykańskich…) lub mieszanych ( np. 500g truskawek

Domowe Torty
Tort śmietanowy z truskawkami na cytrynowym biszkopcie. 224

Pyszny, lekki śmietanowy tort z truskawkami, a w środku puszysty cytrynowy biszkopt, który wnosi nam do smaku niepowtarzalną cytrynową nutę i niezwykły świeży aromat. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się go zjeść w gronie najbliższych, czy też w bardziej ‘oficjalnym’ towarzystwie- będzie smakował pysznie i świeżo! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CYTRYNOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek(...)mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 750 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CYTRYNOWY : Wymieszaną

Domowe Torty
Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami 146

Dodajemy drobno posiekaną (zimną ) margarynę i wszystko musimy posiekać razem. Na koniec dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 60 minut do zamrażalnika. Masa śmietanowa:  440 gram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić(...)składników.  Blaszkę (22 x 23 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta, lekko przyciskamy do blaszki. Następnie wykładamy owoce, a na nie masę śmietanową, na wierzch resztę startego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50- 60 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto

Słodka Kraina Wypieków