minut. Czasami nie warto kombinować i przygotowywać sałatek składających się z kilkunastu składników, często tracimy wtedy smak poszczególnych produktów i otrzymujemy wielobarwną papkę, która smakuje wszystkim i niczym. Dzisiejsza sałatka to tylko słony smak ryby, słodki kukurydzy i lekko ostry szczypiorku. Tylko tyle, i aż tyle. Na prawdę warto. Przepis Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy mały(...)mieszamy i gotowe. Czasami jak nie mamy szczypiorku, robimy też wersję bez niego, tylko tuńczyk, kukurydza i odrobina majonezu, również jest pyszna, ale ze szczypiorkiem zdecydowanie lepsza. ….Smacznego
KasiaiKrzysiu.plSałatka królewska, pod taką nazwą mam ja zapisaną w swoim zeszycie z przepisami :) I nazwa do niej doskonale pasuje bo jest wyśmienita. Pojawia się w mojej rodzinie prawie na każdej większej czy mniejszej imprezie i szybko znika ze stołu. Pracy nie ma z nią wiele, więc można ją także przygotować na co dzień na śniadanie, czy kolację. Polecam spróbować :) Składniki(...)dodaję odsączoną kukurydzę i odciśniętego pora. Przyprawiam delikatnie solą i pieprzem. Dodaję 3-4 łyżki majonezu, mieszam i wstawiam na ok. godzinkę do lodówki aby składniki się "przegryzły ".Gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródJabłka są naszym "owocem narodowym". Najczęściej jemy je same, surowe, ale są też powszechnie wykorzystywane m.in. do deserów, sałatek, mięs. My też pieczemy jabłka przełamując ich smak serowym nadzieniem, dzięki czemu są idealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :) Składniki: jabłka pomidory suszone (po jednym na jabłko) min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola(...)jabłka wkładamy gałązkę tymianku, na wierzch kładziemy kawałek pomidora suszonego w oleju i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Pieczemy w ok 200 stopniach do miękkości :) Podajemy z odrobiną miodu i orzechami. Smacznego
Taste Of My Dayparmezan - oliwa z oliwek - czosnek różowy polski - papryka czerwona nasza polska . Nie mogłam dać ostrej papryczki, bo by mi się smak przekłamał,a ja mam przecież jeszcze doprawiać tę sałatkę! Zamiast papryki słodkiej ,możecie dać kilka plasterków ostrej papryczki , no ale wtedy to winko musowo ! -naturalnie chifferi rigati MALMA Woda się gotuje, dobrze- wsypuję , jak zwykle na oko chifferi rigati(...)całe dobro wyciśnięte podczas duszenia, wcisnęło się do środka naszego makaronu... Wykładam na talerz,jeszcze klilka listków bazylii, parmezan na dużych oczkach starty, rzut oka na pobojowisko...i wychodzę. Smacznego. Opis dłuższy niż samo przygotowanie dania. Ale musiałam siąść i chwilkę odpocząć! Pycha, warto! Szybko, smacznie, soczyście...i można wracać do tych słoików
Z Kuchni Do Kuchnizasadzie bezpośrednio. Był nawet pomysł, żeby przygotować posta w stylu "Green Tiger tomatoes straight off the plant are the best!", ale postanowiliśmy je uczynić głównym bohaterem naszej sałatki. Niestety pomidorki musieliśmy zamawiać, gdyż ku naszemu zdziwieniu sprzedawca twierdził, że nie ma nimi zainteresowania i mu się nie sprzedają, a klienci podchodzą z dystansem do nieznanych odmian. Były więc tylko(...)ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Szynkę (najczęściej jest do kupienia w plasterkach) kroimy na mniejsze kawałki. Całość polewamy dresingiem i życzymy sobie smacznego
Delicious Titbitsposiłek w ciągu całego dnia. Od niego zależy to, jak będziemy funkcjonować i cię czuć. Niestety najczęściej kończy się to samą kawą, kawą i nudną kanapką lub jakąś szybką sałatką. Dziś zaburzę tę zharmonizowaną monotonię. Zapraszam na wegańską wersję jaglanki, która również świetnie się sprawdzi w roli deseru. Do jej przygotowania wykorzystałam przygotowane przeze mnie mleko z orzechów włoskich . JAGLANKA(...)kroję w drobną kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię, dodaję cukier i duszę aż do rozpadu owoców.Doprawiam cynamonem. Podaję z jaglaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimoje pierwsze spotkanie z pstrągiem łososiowym i zaliczam je do udanych. Rybka bardzo smaczna i według mnie lepsza od zwykłego pstrąga. Do tego warzywka- jarmuż i soczewica. składniki: 400 g fileta z pstrąga łososiowego sól prowansalska Kamis 300 g jarmużu 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle sól czosnkowa Kamis olej rzepakowy Filet pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą prowansalską(...)oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek
Monia miesza i gotujeLekka i orzeźwiająca surówka do obiadu ze świeżym ogórkiem, słodką morelą, czerwoną cebulą dla lekkiego zaostrzenia smaku, koperkiem i ziarnami słonecznika. Winegret stanowi jedynie oliwka, sok
Kraina Miodem PłynącaTo kolejna surówka sezonowa. Dzisiaj z cukinią i pomidorami. W tym okresie pomidory mają co raz więcej smaku. Ja jednak nadal czekam na swoje własne pachnące
Smaki EwySurówka jak najbardziej na czasie. Trwa pełnia sezonu pomidorowego. Nie wiem jak u Was, ale u mnie wszyscy się nimi zajadają. Tym są smaczniejsze bo z
Smaki Ewy(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria inaczej, czyli ogórki z rzodkiewką i szczypiorkiem. Narzeczony się odchudza, więc porcja śmietany jest minimalna :) Spokojnie można zwiększyć jej ilość ;-) Mizeria
Kulinarne PrzebojeŚwietna wiosenna surówka, doskonała do obiadu i grilla. Szybko się robi i wszystkim smakuje :) Składniki - połówka młodej kapusty pekińskiej - biała część pora - dwa małe jabłka - sok
Kuchnia z widokiem na ogródKolejny klasyk czyli kurczak-ananas w sałatkowej odsłonie. Wersja odchudzona czyli mniej majonezu, więcej zielonego i chrupkiego. Będzie rzodkiewka, sałata masłowa, orzech włoski i sos z
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie wszyscy! będzie prosto i błyskawicznie szybko. Wspomnienia z dzieciństwa powrócą na na pewno!. Zabieramy się za prostą kaszkę gryczaną która będąc bardzo prostym posiłkiem
Kuchnia PROzdrowotnaTajnym składnikiem tej sałatki jest lekko zamarynowana cebulka i sos powstały na bazie marynaty. Maceracja cebulki w zalewie octowej, eliminuje jej ostrość, zmiękcza i nasyca smakiem marynatę. Tą sałatkę obiadową można przygotować z zielonej fasolki szparagowej, ale i z żółtej. Dobrze smakuje podana na ciepło i zimno. Jeśli przygotujesz ją godzinę przed podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza, bo smaki przegryzą(...)lekko przestygła. Do macerującej się cebulki dodać olej i mielony pieprz. Wymieszać aż powstanie sos. Fasolkę, cebulkę, natkę i sos delikatnie wymieszać, tak aby strączki nie rozpadły się. Smacznego
Codziennik Kuchenny