wytopiony Polecam z chrupiącym pieczywem na leniwe śniadanie. Jeżeli lubisz sałatki jajeczne to polecam też tą z makrelą i porami – pycha. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym (2 porcje) Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego ½ łyżki oliwy z oliwek ½ łyżki musztardy miodowej (użyłam Maille, jest najlepsza!) ¼ łyżeczki sosu Worcestershire (opcjonalnie) ⅛ łyżeczki(...)średniej misce wymieszaj jogurt, olej, musztardę, Worcestershire, paprykę i czosnek. Następnie dodaj dymkę, pietruszkę, boczek i jajka, i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj. Smacznego! English version Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing (2 servings) Ingredients: 3 tablespoons plain yogurt ½ tablespoon olive oil ½ tablespoon honey mustard ¼ teaspoon Worcestershire sauce (optional) ⅛ teaspoon paprika ⅛ teaspoon
karmelowySezon na bób rozpoczęty. Korzystajcie z niego, bo bób oprócz tego, że jest smaczny - jest również bardzo zdrowy :) Doskonale nadaje się dla wszystkich dbających o linię - jest niskokaloryczny, ma śladowe ilości tłuszczu i jest bardzo odżywczy. Bogate źródło białka, a także witamin (C,A, B1, B6, kwasu foliowego) oraz minerałów (wapń, magnez, cynk i żelazo). To również nieocenione źródło(...)bób daje uczucie sytości, reguluje pracę jelit, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Bardzo lubimy jeść bób po prostu ugotowany z odrobiną soli. Jednak często wykorzystujemy go np. do sałatek lub różnego rodzaju pożywnych past kanapkowych. Dzisiaj w połączeniu z rukolą, która jest bogatym źródłem żelaza i witaminy C - która ułatwia jego biodostępność. Rukola również wspiera procesy trawienne, zwalcza nadkwaśność
Moje Kuchenne Rewelacjediecie przyspieszającej metabolizm jemy sporo białka, dlatego każdy nowy, smaczny przepis jest mile widziany. Ten jest wyjątkowo uniwersalny i pasuje do każdej fazy diety. Jest bardzo prosty do przygotowania, a dodatek warzyw do klopsa dodatkowo aromatyzuje mięso. Dodatki warzywne można podmieniać w zależności od preferencji smakowych i wymagań diety. To danie jest super ekonomiczne i ustawiawia nas na cały tydzień(...)dodatkami mięsnymi. Szczególnie przydatne w II fazie diety. Z dodatkiem warzyw na ciepło stanowi posiłek główny, na zimno z musztardą lub chrzanem jest idealną przekąską. Może także stanowić składnik sałatki w każdej fazie. Składniki na 8 porcji lub 16 przekąsek: 960 g filetu z indyka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 250 g startej dynii/kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy
Kawa z mlekiemHummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw, która jest bardzo popularna w kuchni
Kuchnia ŁukaszaCiepłe weekendowe popołudnia i wieczory idealnie nadają się na grillowanie . Można powoli przygotowywać coś pysznego do jedzenie, nie spiesząc się i odpoczywając. Dzisiaj proponuję bardzo proste
Smaczna PyzaOto moja propozycja śniadaniowa - szybka i pyszna! Składniki: 1 serek wiejski 1/2 pomidora 1/2 ogórka 4 rzodkiewki Sposób przygotowania: 1. Od serka odlewamy nadmiar wody. 2
Kuchnia domowa AniPizza, chyba najbardziej lubiane danie wśród dzieci. Ja bardzo lubię pizzę, lecz tym razem nie pizza, a coś pysznego przypominającą ją. Malutkie pizzerki, z dużą
Kuchnia Łukaszaźródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go wielu potraw. Ja oparłam na nim mój musztardowy sos, który sprawdzi się również jako znakomity dodatek do wielu wiosennych sałatek. Składniki: (na 1 porcję) Na musztardowy sos: 1 pełna łyżka musztardy sarepskiej 1/2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie jogurtu) Pozostałe składniki: 1 tortilla(...)polewamy przygotowanym wcześniej sosem musztardowym. Tortillę składamy w pół. Przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy z obu stron (ostrożnie obracając) do powstania złotych pasków. Podajemy posypaną kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkiWymieszać. Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i ewentulanie cukrem do smaku. Wymieszać. Odstawić na minimum 15 minut, aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kalafior można podzielić na mniejsze części, aby łatwo się go tarło. Jeśli łodygi kalafiora nie są twarde, należy je również zetrzeć do surówki. Koperek można zastąpić drobno(...)dodać sam majonez, samą śmietanę lub też zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do surówki można dodać woreczek (100 g) ugotowanego ryżu i zrobić z niej samodzieną sałatkę. Zamiast soku z cytryny można dodać kwasku cytrynowego. Surówka idealnie pasuje do mięsnych dań głównych czy potraw z grilla. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasmakuje z chlebkiem jak i na chlebku i jeżeli ktoś lubi śledziowe smaki, będzie bardzo zadowolony. Polecam gorąco! Inspirację zaczerpnęłam z tego bloga: ) Scroll down for recipe in English Sałatka śledziowa z awokado (4-6 porcji) Składniki: 350 g filetów ze śledzia, wymoczonych w mleku przez noc i pokrojonych w drobną kostkę 1 łyżka kaparów, posiekanych 1 średnia czerwona cebula(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszaj w średniej misce, dopraw do smaku solą i pieprzem i włóż do lodówki na kilka godzin. Podawaj z ulubionym chlebkiem. Smacznego! English version Avocado herring salad (4-6 servings) Ingredients: 350 g herring fillets, soaked in milk overnight and chopped 1 medium red onion, finely chopped 1 teaspoon dijon mustard
karmelowyjest to danie smaczne, łatwe i lekkie. Cukinia jest dostępna w sklepach cały rok więc bez problemu możemy przygotować ją nie tylko latem. Cukinia okrągła Tondo Chiaro di Nizza wyróżnia się pięknym kulistym kształtem. Nafaszerowałam ją tuńczykiem, makaronem łezki Arc Pol i szałwią. Całe danie wyszło lekkie i pyszne. Makaron łezki idealnie sprawdzi się w sałatkach i przystawkach. Składniki
Kuchnia w oparachmielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie
kulinarnyJamielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie
kulinarnyJaobok gotowej sałatki na talerzyku. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Do śledzi dodaję przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 2 godziny aby przeszły smakiem. Śledzie podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i posypane koperkiem, Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeryby. Sałatka jest wytrawna, ma lekko słodkawy smak a całość podkręca posiekany szczypiorek. Starałam się aby forma jej podania również była nietuzinkowa i aby "danie jadło się oczami". Przepis koniecznie sobie zapiszcie i wykorzystajcie czy to podczas spotkania w gronie najbliższych czy też zbliżających się co raz bliżej Świąt ;-)) Poniżej podaję przepis, życzę smacznego! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
SMYKWKUCHNIsmoothie, herbatki i sałatki. Cudownym patentem jest przepis na jadalne kwiatowe kostki lodu, na które możemy przerobić bratki czy fiołki. Fajne są też insajderskie opisy np. że liście dzikiej róży mają jabłkowy posmak. Dla ułatwienia książka zawiera ilustrowany atlas roślin, których nie powinniśmy jeść i opis tych jadalnych, razem z informacjami o ich wartościach odżywczych. Smacznego! Dzika
Ugotowane pozamiatanepracy. Ponadto sałatka z buraczków ma fantastyczny, intensywny kolor, który ożywi każdy talerz. Polecam! Składniki : 500g ugotowanych buraków 200ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie : Buraczki pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski, dodać jogurt, sól i pieprz i opcjonalnie sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać, aż jogurt nabierze różowego koloru. Schłodzić i podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieFETA ZIOŁA DO SAŁATEK PRZYGOTOWANIE: CEBULKI ODCEDZAMY,,PIECZARKI KROIMY NA PÓŁ LUB W PLASTERKI(ZALEŻY JAKIE DUŻE),CZOSNEK I OLIWKI KROIMY NA PÓŁ,PAPRYKĘ I FETĘ W KOSTKĘ ,DOPRAWIAMY ZIOŁAMI,JA DAŁAM JESZCZE KILKA KROPLI MAGGI I BARDZO FAJNIE PASOWAŁO-SOSU JUŻ ŻADNEGO NIE TRZEBA BO FETA SIĘ FAJNIE ROZPADNIE I POŁACZY WSZYSTKO-SMACZNEGO
Swojskie jedzonkosałatkę z pomidorków ,mozzarelli i bazylii SKŁADNIKI: POMIDORY CEBULA MOZZARELLA ŚWIERZA BAZYLIA ZIOŁA SUSZONE OCET BALSAMICZNY OLIWA Z OLIWEK SÓL I PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: POMIDORY ,MOZZALRELLE I CEBULĘ POKROIĆ W PLASTRY UKŁADAĆ NA PRZEMIAN JAK NA ZDJĘCIU Z LISTKIEM BAZYLII POLAĆ DELIKATNIE OLIWĄ I OCTEM BALSAMICNYM DOPRAWIĆ DO SMAKU SOLĄ ,PIEPRZEM I ZIOŁAMI SMACZNEGO
Swojskie jedzonkopozostały z sałatki siekamy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu. Dodajemy na koniec pieprz czarny i cayenne. Wszystko razem mieszamy i gotowe :) Przepis jest dość rozbudowany, ale nie zajmuje zbyt wiele czasu, tak więc nie obawiajcie się, że spędzicie w kuchni długie godziny :) Całość zrobicie w 40 min., a warto, bo papryczki są niezwykle smaczne. Wypróbujcie
vegetaniepracy pakuję zwykle sałatkę, ale często nie wystarcza to na 8 godzin. Dlatego dodatkowo biorę teraz ze sobą koktajl owocowy lub owocowo-warzywny. To tylko chwila pracy dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia pozwala on uciszyć nieznośnie burczący brzuch oraz zaspokoić głód na zaskakująco długo. Poza tym takie koktajle są bardzo zdrowe i równie smaczne. Nie wierzycie? Polecam chociaż spróbować
Ratunku obiadukładania warstw sałatki w następującej kolejności: -kapusta -papryka -mięso -kukurydza -ogórek -cebula -sos Tak powtarzamy układanie kolejnych warstw aż do wyczerpania produktów. Ważne jest tylko to, aby ostatnią, wierzchnią warstwą był sos. Wierzch ozdabiamy, np. ketchupem i odstawiamy do lodówki. Możemy też przygotować kilka małych salaterek i wykonać w nich warstwy w wersji mini. Smacznego
Maminek kulinarnyzdrowie! :) Sałatka leniucha z olejem z pestek dyni mieszanka sałat pomidor ser feta (lub ser sałatkowo - kanapkowy http://dodomku.pl/images/products/400x400/full/00019771.jpg) olej z pestek dyni (opcjonalnie prażone pestki słonecznika) Łączymy garść mieszanki sałat, pomidora i ser pokrojone w kostkę, (możemy dodać pestki słonecznika). Polewamy kilkoma kroplami oleju z pestek dyni! Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego
Kuchnia moimi oczami