Cytrynowe ciasto ucierane Bardzo łatwe i szybkie ciasto, a jednocześnie delikatne, lekkie i pysznie cytrynowe :) Ucieramy składniki we właściwej kolejności, przekładamy do keksówki i już. Ciasto
Kraina Tysiąca SmakówLucynka na blogu już gościła, choć w trochę innej wersji (zobacz: Lucynka ). Opowiadałam Wam, że to moje ulubione ciacho do kawy, choć jego przygotowanie nie jest
Kraina Tysiąca SmakówPyszne, wilgotne i mięciutkie czekoladowe muffiny mogą być bazą do różnych kremów. Dziś proponuję podać je z kremem pomarańczowym z waniliowym akcentem. Bardzo dobre połączenie :) Krem
Kraina Tysiąca SmakówListopad był dla mnie podły. Co prawda jeszcze się nie skończył, ale jestem przekonana, że teraz już będzie lepiej. Właściwie to wolę myśleć, że już grudzień
Kraina Tysiąca SmakówCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo
Kraina Tysiąca SmakówChciałabym udowodnić Wam i sobie, że nawet nie mając niezliczonej ilości foremek, można zrobić coś z niczego ;) Mam ambitne plany z kółek (wyciętych szklankami i kieliszkami
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio na blogu pojawiła się recenzja książki Basi Ritz "Dom pełen smaku" , w której pisałam, że muszę upiec te muffiny koniecznie. I upiekłam :) Muffiny
Kraina Tysiąca SmakówLebkuchen - niemieckie, mięciutkie pierniczki - tak wyglądają na "surowo" bez lukru, polewy itp. Lebkuchen to pierniczkowe "last minute". Powinny być miękkie już następnego
Kraina Tysiąca SmakówBiszkopt na majonezie z masą makową Bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem majonezu - zawsze są puszyste i mięciutkie, bardzo delikatne. Choć majonez w cieście w pierwszej
Kraina Tysiąca SmakówSeromakowiec to rozwiązanie dla leniwych :) Dla tych, którym się nie chce albo po prostu nie mają już czasu, żeby np. na Święta upiec sernik i makowiec
Kraina Tysiąca SmakówChoć ostatnio bardzo popularne jest "to, co nasze jest najlepsze jest, bo nasze jest", postanowiłam jednak sięgnąć trochę do innych i przetestować na własnej skórze,
Kraina Tysiąca SmakówCiambella - włoskie ciasto cytrynowe w kształcie pierścienia Pierwsze ciasto na blogu w nowym cyklu "Ciasta Świata" - ciambella - cytrynowe ciasto w kształcie pierścienia, tradycyjnie posypane
Kraina Tysiąca Smaków"Niebiański migdałowy placek" jest pysznie migdałowy i delikatnie rozpada się w ustach ;) Torta de cielo, czyli "niebiański placek", w pełni zasługuje na
Kraina Tysiąca SmakówSernik z orzechową bezą - na delikatnym, kruchym spodzie, z pyszną masą serową Właściwie przepis inspirowany sernikiem Ewy Wachowicz, bo jednak sporo rzeczy zdecydowałam się zmienić. Piekłam
Kraina Tysiąca SmakówW muffinkach najlepsze jest to, że można je przygotować ekspresowo, z tego co akurat jest pod ręką, a najdłuższy jest czas samego pieczenia... ok. 20 minut
Kraina Tysiąca Smaków