słodkie - 12682 przepisów (strona:302/846)

Wiosenna surówka z sosem miodowo - musztardowym 71

Surówka, która jest symbolem wiosny. Świeże warzywa, które pojawiają się o tej porze roku i których brakowało nam przez całą zimę oraz delikatny słodko-ostry sos, który podkreśla ich smak. Świetnie się sprawdza jako dodatek do wielu dań

Milion Smaków
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 183

ząbki czosnku wędzonego - 1 jajko - pęczek świeżego kopru - natka pietruszki - 1 łyżeczka rozmarynu - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo: - 125g mozarelli (kulka) - 200g małych słodkich papryczek (różne kolory) - olej lub oliwa do smażenia - 200g prosciutto do owinięcia poledwiczek Polędwiczki płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Każdą nacinamy wzdłuż do połowy głębokości. Każdy nacięty

mojewypiekiinietylko
Pieczone bataty z rozmarynem 116

Batat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z   sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty

Kulinarne przygody Gatity
Tarta truskawkowo-rabarbarowa - J.R.R. Tolkien "Hobbit" 187

przesadzę jeśli napiszę, że tarta truskawkowo-rabarbarowa jest fenomenalna :-) Bo w istocie taka jest. Smaczna, nie za słodka, nie za kwaśna, po prostu w sam raz!  Przepisem tym nawiązać pragnę do mojej akcji "kulinarnie z literatury i filmu". Tak sobie pomyślałam, że właśnie taka tarta mogła znaleźć się na stole Bilbo w trakcie odwiedzin krasnoludów. "Nie zabawili długo

Passions hobbies life
Mięsny hot dog 213

mięsny hot-dog. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 114

Składniki: dwa filety z Dorsza pęczek szczypioru pół cebuli 2-3 ząbki czosnku kilka plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, ostra i słodka papryka kilka kropel ciemnego sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki cukru puszka pomidorów w sosie pomidorowym Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Dodać do niego drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Po kilku

Gaździnka warzy
Surówka z mango, gruszki i awokado 175

Surówki z cyklu "wrzuciłem, co miałem" nie raz już mnie zaskoczyły. Z tą nie było inaczej. Połączenie sałaty z awokado, soczystą gruszką i słodkim mango okazało się bardzo trafione. A dodatek soku z limonki i odrobiny chilli doskonale zbalansował smaki. Składniki: 1 opakowanie ciętej mieszanki sałat 1 dojrzała gruszka 1 średniej wielkości mango 1/2 awokado sok z 1 limonki

W SMAK
Lody z solonym karmelem 140

zmieniałam, bo jest idealny. Głęboki, lekko dymny smak karmelu podbity solą morską - ideał. Dla obawiających się tego połączenia - lody nie są słone, sól kontrastuje tylko, a jednocześnie uwypukla słodki smak. Dzięki niej lody zdobywają serca wszystkich - tradycjonalistów i tych żądnych nowych wrażeń. Nikt się im nie oprze, a wielu poprosi o dokładkę. Jeśli zaserwujecie je na deser nawet po sutym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placuszki z cappuccino 314

już pisałam we wczorajszym poście na temat jogurtowych placuszków z miętą , zrobiłam też wersję z cappuccino. Nie miałam wczoraj czasu na wstawienie kolejnego przepisu, teraz kiedy mała słodko śpi mam na to chwilę.  Placuszki wyszły bardzo smaczne, te na zdjęciach są "nagie", nieco później, gdy aparat odpoczywał już na dnie szuflady zostały przeze mnie "ubrane". Przyznam że z dodatkiem

Kuchenne aromaty
Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 171

zupy, owoce morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie

Plate of Joy
Ciastka francuskie z rabarbarem i cynamonem 225

nawet same bakalie), piec 20 min. i gotowe :) Warto więc mieć takie ciasto zawsze w zapasie, w razie wizyty niespodziewanych gości, albo jak tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do przegryzienia :) * ciasto francuskie xxl- 1 opakowanie * rabarbar- 3-4 łodygi * cukier trzcinowy muscovado- do posypania * cynamon- do posypania Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wielkość

Kraina Miodem Płynąca
Kompot rabarbarowo-malinowy 111

Lekko kwaśny, orzeźwiający i bardzo smaczny - kompot na bazie rabarbaru i malin. Idealny jako napój do obiadu jak i dodatek do słodkich ciast. Aby przygotować poniższy kompot możecie użyć mrożonych malin. Przed podaniem całość schłodzić w lodówce.  Składniki: 5 szklanek wody 8 gałązek rabarbaru (co najmniej 0,5 kg)  maliny (mogą być mrożone; ilość wg uznania) cukier

Ugotować
Sernik tradycyjny z rodzynkami 242

przygotowania sernika użyłam rodzynek MIX JUMBO, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Rodzynki te, to jedne z najlepszych rodzynek jakie do tej pory jadłam. Są duże i idealne słodkie. Stanowią doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Polecam gorąco!!! Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
BAKALIE - CZY MOGĄ BYĆ SZKODLIWE? 146

Bakalie są uznawane za jedną ze zdrowych przekąsek. Wiele osób poleca je w walce ze "słodyczowym" nałogiem. Suszone owoce same z siebie są słodkie, a więc są alternatywą dla osób, które chcą pozbyć się złego nawyku lub po prostu zmienić coś w swojej diecie. Do tego są smaczne - większość osób, które znam, zgodzi się ze mną. Ja na przykład zakochana

Katsuumi
Risotto z borówkami i wołowiną z czosnkiem niedźwiedzim 184

dodatku kolor...bajkowy fiolet. Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to fioletowe cudo? -250 gram mielonej na Waszych oczach wołowiny -garść posiekanego czosnku niedźwiedziego świeżego -sól, pieprz -100 gram borówek dużych -słodki Muskat szklanka -ok 2 szklanek bulionu drobiowo wołowego -gałązka lubczyku -30 gram masła -dwie płaskie łyżki zmielonego parmezanu -ryż arborio Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (bez tłuszczu); solimy, pieprzymy

BaRepas

Proponowane wyszukiwania