Apetyt na śledzie mam raz na kilka lat :) tą sałatkę pochłonęłam sama prawie całą, znaczy to, że MUSI ona być dobra :). Dobrze jest zwrócić uwagę na jak najlepszą jakość śledzi oraz na to, że ziemniaki powinny być ugotowane w mundurkach i odparowane i oczywiście o odmianie sałatkowej (klejące, z dużą ilością skrobi).6 płatów śledziowych, namoczonych6 ogórków konserwowych6 ziemniaków
Z butelką mleczka w tlerozsmarowujemy pierwszą warstwę majonezu. To dość trudna sztuka, ale wykonalna ;) Następnie w misce ląduje warstwa potartych ziemniaków, a na nich kolejna porcja majonezu. Teraz pora na nasze śledzie. Całość będzie stanowiła jedną warstwę. Na śledziach układamy całą posiadaną cebulę, na niej znów ląduje warstwa majonezu.. I dalej lecimy z warstwami - znowu marchewka, na nią cienka warstwa
Kulinarne zapędy KokosaPrzygotowanie: Płaty śledziowe osączamy z oleju i kroimy w takie dzwonka, by można było zjeść je na raz Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki Na talerzu układamy dzwonka śledzia, a na nim kolejno ogórka, paprykę i oliwkę - spinamy wykałaczką Ilość przygotowanych koreczków zależy jedynie od tego ile osób zapraszamy np. na kolację Jeśli dysponujemy papryką żółtą to też będzie(...)pięknie wyglądać w tym zestawie, ewentualnie może być też papryka świeża :) Taka przystawka będzie ozdobą każdego stołu, a śledzie znajdą zawsze amatorów
Proste Potrawyśledziowa.Składniki dla 2 -3 osób:4 filety śledziowe (w oleju);5 - 6 pomidorków suszonych;1/2 puszki kukurydzy;100 g oliwek; szczypiorek;cebulka;2 - 3 łyżki majonezu;pieprz, sól. Śledzie, pomidorki i cebulkę kroimy w kostkę. Oliwki dzielimy na pół. Szczypior siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (zależy od śledzi).Smacznego
Miksturowniksamo postępujemy z grzybkami i ogórkami. Jajka również kroimy w kosteczkę. Wszystko ( oprócz szczypiorku) mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy. Gotową sałatkę wykładamy na środku talerza, pomiędzy śledziami, szczypiorkiem posypujemy naokoło sałatki i pomiędzy kawałkami śledzia
Z Majeczką w kuchniprawda, że pierniczki mogą być tylko i wyłącznie dodatkiem do słodkich dań i deserów ? Zapewniam Was, że wcale nie ! Robiłam już piernikowego śledzia - wyszedł boski, już nie mogę się doczekać, kiedy zrobi się sezon na śledzie i będę mogła go znowu zjeść. Tym razem zainspirował mnie konkurs Przepis na Kopernika . Długo myślałam
Kulinarne przygody GatityWszyscy dostaliśmy do ręki egzemplarz najnowszej książki Lidla i gotowaliśmy wybrane przez Karola Okrasę dania znajdujące się w książce. Razem z Martą z bloga Marta Gotuje przygotowałyśmy tatara ze śledzia. Oprócz naszego tatara były jeszcze tatary z jelenia, łososia i sandacza. Wszystko wyszło bardzo smaczne pod czujnym okiem Karola Okrasy, który dodatkowo pokazał nam kilka trików. Na warsztatach było mnóstwo(...)wspaniałych blogerów i jak widać na zdjęciach, wszyscy pracowaliśmy jak mróweczki. Na poniższych zdjęciach prezentuję kilka potraw przygotowanych podczas tego spotkania. Zobaczycie tutaj naszego tatara ze śledzia na grzankach, placki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś
Pieguskowa Kuchniamięsem. Mięso w tym czasie zmienia swoją konsystencję (przestaje być surowe) i nabiera delikatnego innego niż "surowa ryba" smaku. Inną światowej sławy i dumą Holendrów jest ich delikates ze śledzia: Matjas holenderski . Skandynawii maja natomiast fenomenalnego jak Matjas zresztą: Gravlax z łososia . Na przygotowanie marynowanej w soli ryby trzeba zarezerwować sobie kilka dni jeśli mamy świeżą rybę nigdy wcześniej(...)zamrożoną To z powodu kilku dnia mrożenia zasolonej ryby. Do marynowania w soli nadają się białe ryby ale przede wszystkim ryby tłuste: śledź, makrela, palia, pstrąg tęczowy czy łosoś. Tej ostatniej ryby nie trzeba wyjątkowo mrozić. Tak przygotowaną potrawę (rybę marynowana w soli często w soli i cukrze) można przechowywać w lodówce długo. Nawet do 2 tygodni. Najlepiej do marynowania
Sztuka gotowania w/g Samirypomyślał, że śledź znajdzie amatora o tej porze? No może nie sam, tylko w sałatce. Stanowi bowiem tylko dodatek. A całość jest lekka i smaczna. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSkładniki 2 śledzie marynowane pół słoiczka suszonych pomidorów pół opakowania sera Feta olej Przygotowanie Śledzie, pomidory i Fetę pokroić na mniejsze kawałki. Połączone razem, włożyć do słoiczka i zalać oliwą..gotowe smacznego
Gaździnka warzypieczonymi burakami, fasolką szparagową i serem feta (przepis TUTAJ ) 3. Carpaccio z pieczonymi burakami, szpinakiem i serem kozim. Całość polana sosem musztardowo-miodowym (przepis TUTAJ ) 4. Śledzie pod pierzynką, czyli niezawodne połączenie smaków - śledzi, pieczonych buraków i gotowanych jajek (przepis TUTAJ ) 5. Piersi kurczaka wraz z dodatkiem buraczków podane z białym ryżem (przepis TUTAJ ) 6. Pasta
UgotowaćJeśli znudziła Wam się konserwa rybna w tradycyjnym wydaniu, polecam zrobić z niej sałatkę. Doskonale sprawdzi się podczas Wielkiego Postu i nie tylko. SKŁADNIKI 1 op. śledzia w pomidorach, ½ szkl. ugotowanego makaronu rurki (lub drobnego makaronu), 2 jajka, 3 łyżki groszku konserwowego, ½ cebuli, kawałek czerwonej i zielonej papryki, 1 łyżka majonezu, przyprawa curry do smaku, sól(...)biały pieprz WYKONANIE Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w kostkę. Makaron kroimy w plasterki, papryki i cebulę w kostkę. Śledzia rozdrabniamy widelcem, przekładamy do miski, dodajemy pokrojone składniki, groszek, następnie majonez i przyprawy, mieszamy
słodki bratekskromna, by łatwiej dokonać wyboru:) Ciasta : sernik czekoladowy babka wielkanocna sernik wiedeński czekoladowiec na orzechach żurawinowiec ciasto czekoladowe Sałatki : sałatka do obiadu sałatka z kiełkami lucerny sałatka z ananasem śledzie w musztardzie francuskiej śledzie po kaszubsku Mięsa na obiad i do chleba : kurczak w pomidorach kurczak z zielonym groszkiem klops z boczku i szynki klops z mięsa mielonego klops
Proste Potrawygodzin, wymieniając w tym czasie wodę przynajmniej dwukrotnie, aby nie były za słone. Smak dopełnia świeży koperek, idealna sałatka na świąteczny stół. Polecam! Sałatka śledziowa Składniki: 4 płaty śledzia a la matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 mała cebula Na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy biały pieprz łyżka posiekanego(...)koperku Wykonanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Śledzie moczymy minimum 60 minut w zimnej wodzie, odsączamy, osuszamy i kroimy w paski. Ogórki kiszone, jabłka i cebulę kroimy w kostkę. Składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sos i koperek i mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia na minimum godzinę. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnizależy od dobrej organizacji. Przydatnymi okażą się tu trzy kulinarne zasady: Warto zadbać, by każdy znalazł coś dla siebie. Postaraj się, by na stole gościły różne smaki, począwszy od śledzia po coś słodkiego. Zadbaj, by przystawki odbiegały od siebie smakiem, tzn. jeśli dodajesz do jednej sałatki kukurydzę lub brokuł, to uniknij stosowania ich w innych przekąskach. Przygotuj jakieś lekkie przekąski(...)zwolenników zdrowego żywienia oraz swieże owoce. Postaraj się podać przynajmniej jedną przekąskę/danie na ciepło. Przekąski, które możesz przygotować wcześniej: Śledzie (tu przepis). Spokojnie robię je nawet tydzień wcześniej. Wtedy przejdą smakiem i aromatem. Możesz oczywiście kupić gotowe niewielkie opakowanie śledzików. Tortilla z łososiem (tu przepis) lub rolada ze szpinakiem i łososiem (tu przepis) lub po prostu kanapeczki z łososiem
Mojewlasne.pl