Przeglądając różne propozycje na śledzie, natknęłam się na ten przepis szlachecki. I postanowiłam zmodyfikować go pod nasz gust kulinarny. Powstała przepyszna sałatka, którą możemy podać w słoiczkach. Dzięki czemu i ładnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Polecam! Składniki : *4 ogórki korniszony * 200g filetów śledziowych w oleju rzepakowym SEKO * papryka czerwona * cebula czerwona * sól, pieprz * śmietana 18% * koperek Przygotowanie
Magiczne Życie Martymajonezu - tym razem posoliłam i popieprzyłam, następnie warstwę pokrojonych drobno ogórków i tak samo wyłożyłam majonez, posoliłam i popieprzyłam. Na wierzch starłam na tarce o grubych oczkach dwa jajka i posypałam pokrojonym szczypiorkiem. Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć kilka ładnych godzin w lodówce. Śledź musi wchłonąć sok z innych składników. Uwielbiam sałatkę śledziową z dodatkiem buraczków
Pieprzyć z Fantazjąmajonezu - tym razem posoliłam i popieprzyłam, następnie warstwę pokrojonych drobno ogórków i tak samo wyłożyłam majonez, posoliłam i popieprzyłam. Na wierzch starłam na tarce o grubych oczkach dwa jajka i posypałam pokrojonym szczypiorkiem. Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć kilka ładnych godzin w lodówce. Śledź musi wchłonąć sok z innych składników. Uwielbiam sałatkę śledziową z dodatkiem buraczków
Pieprzyć z Fantazjądomu postanowiłam pójść w klasykę i zrobić sobie tatar ze śledzia. Jest dużo mniej krojenia niż przy wersji mięsnej. To też dobra wersja do osób, które lubią, kiedy tatar ma dużo dodatków. Składniki na każdą osobę: 2 filety śledziowe (matjasy) pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę ogórek kiszony (lub 2 małe) pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki soku z cytryny
Ugotowane pozamiatanetakie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi. Składniki: Marynowane świeże śledzie 1 kg tuszek śledziowych ½ szklanki octu 10% 2 łyżki soli Wykonanie: Umyte tuszki śledziowe myjemy i zalewamy ½ szklanki octu wymieszanej z 2 łyżkami soli. Pozostawiamy w lodówce na 2 dni. Rolmopsy Składniki: Zamarynowane tuszki śledziowe Ogórek kiszony Cebula wykałaczki Zalewa 1 l wody 200 ml octu
Smaki EwyPiękne zdjęcia zrobiła Monika z bloga Przez Ogródek . Każdy, kto śledzi mojego bloga wie, że dla mnie deser jest najważniejszy, więc zacznę najpierw od niego. Na pierwszym zdjęciu mojego postu widać deser panna cotta z herbatą Matcha i miętą, do tego chips z kiwi z sorbetem z ogórka i melona, deser ozdobiony jest kruszonką pistacjową oraz pudrem z herbaty Matcha
Mała CukierenkaPropozycja podania śledzia w jogurcie. Ponieważ śmietana mi nie służy, wybrałam jogurt. Smakują najlepiej po dwóch dniach od przygotowania. filety śledziowe solone a la Matjas - wiaderko z Frisco połowa opakowania jogurt naturalny 375 ml z Frisco jabłko szara reneta 2 ogórki kiszone 2 liście laurowe cebula szalotka k 2 sztuki 6 ziaren ziela angielskiego młotkowany
AZgotuj!lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w każdej postaci uwielbiam i już.4 solone śledzieZalewa :3,5 szk wody1 szk octu 10%1 łyżeczka białej gorczycy1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistegosól do smakucukier do smaku2 liście laurowe2-3 ziarna ziela angielskiego1 cebula1 marchewkaDodatki :8 pasków ogórka konserwowego8 pasków marchewki8 półplasterków cebulimusztarda sarepskaRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę – wsypać do miski – lekko posolić – zamieszać + zblanszowane pory + ziemniaki pokrojone w kostkę (używam do krojenia sitka) + marchew, seler, pietruszkę pokrojone w kostkę sitkiem + ogórek pokrojony w drobniutką kostkę – zamieszać + „Posypkę zieloną” – zamieszać + majonez – wymieszać – gotowe. n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę n/z: pory zaczęły gotować się(...)dodać śledzia pokrojonego w kostkę, - można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka, seler, lubczyk, pokrzywa, - w wersji kolacyjnej może być dodane smażone lub gotowane mięso, np. z rosołu. - odradzam dodawanie musztardy, jabłka i kiszonego ogórka
Tradycyjna kuchnia inaczejDelikatna sałatka ze śledzi, pora, jajka i jabłka to propozycja na świąteczny stół.Jedna z moich ulubionych, doskonała na drugi dzień gdy smaki się połączą. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: 5 filetów śledziowych w occie 2 jajka 1/2 pora 1 czerwone jabłko 2 kiszone ogórki pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku
Wanilia i KardamonŚwiąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej w paski - 1 cebula zalewa
Kuchnia co dnianastępnie pokrój na cienkie plasterki. W misce umieść ogórka, orzechy włoskie, pul biber lub płatki chilli oraz pestki granatu. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i polej powstałym dressingiem sałatkę. Wymieszaj i podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google
Chilli Czosnek i Oliwapolecam Wam zrobić tatar ze śledzi. Jednak by ładnie to wyglądało zróbcie go warstwowo. Wymieszane składniki już tak ładnie się nie prezentują. Chociaż w obu propozycjach smakują tak samo. Mój tatar przygotowany z płatów marynowanych bo niestety, ale nie lubimy matiasów. Składniki: 2 większe płaty marynowane 4 ogórki konserwowe 2 średnie czerwone cebule borowiki marynowane 1 jajko ugotowane na twardo
Ala piecze i gotujesałatkę śledziową robiłam z dodatkiem marchewki i kiszonego ogórka, ale teraz bardzo przypadła mi do gustu wersja z burakiem i jabłkiem. Buraki i ziemniaki do sałatki upiekłam w piekarniku, co zatrzymało dużo więcej w warzywach smaku i aromatu. Jabłko skropiłam octem jabłkowym, który zatrzymał i wzmocnił jego smak. W sałatce użyłam śledzi matiasów, które są mięsiste, pełne smaku
Kuchcik gotujetatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Dzisiaj proponuję wersję francuską- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :Zaczynamy Składniki:8 łyżek majonezu4 ogórki konserwowe1 jajko4-5 szczypiorkówsól , pieprz1 łyżeczka chrzanu2 łyżeczki soku z cytrynyWykonanie
Smaki Edyty