śledzie z grzybami - 246 przepisów (strona:3/17)

Śledzie z marynowanymi opieńkami 125

grzybami marynowanymi, dlatego często przyrządzam tą sałatkę. Jest bardzo smaczna i szybka do przyrządzenia, obowiązkowo gości na wigilijnym stole.  Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 mały słoik opieniek marynowanych 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1/4 szklanki oleju lnianego 1/3 szklanki zalewy z grzybów 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu Pół pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Śledzie moczymy(...)kroimy w drobną kostkę, ogórki kroimy w pół plasterki, grzyby odcedzamy z zalewy, natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy olej oraz zalewę z grzybów, dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Śledzie przekładamy w słoiki i wstawiamy do lodówki żeby składniki się połączyły

Bajeczna Kuchnia
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 107

oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż

królestwo garów
Sałatka śledziowa z grzybami 149

SKŁADNIKI: śledzie marynowane 0,5 kg cebula, 5 sztuk grzyby suszone koncentrat pomidorowy, 1 łyżka pieprz, sól, trochę vegety masło do smażenia WYKONANIE: Śledzie pokroić w paski, przełożyć do salaterki. Grzyby namoczyć, następnie pokroić w paski i ugotować. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto. Dodać grzyby, koncentrat, przyprawy. Podlać wodą. Udusić. Wystudzić. Wyłożyć na śledzie, można delikatnie wymieszać

Kuchnia Beaty
Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins 216

moja siostra przeszła na weganizm a coś na świętach jeść musi:) Zrobiłam testowo w zeszły weekend i zjadłam sama cały słoik! Śmiem stwierdzić, że są nawet smaczniejsze niż same śledzie Pyszne boczniaki z cebulą i rodzynkami, zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym dosłownie podbiły moje serce. Na pewno zrobię partię do domu i dla teściów, wszyscy muszą tego cuda spróbować(...)Przygotowanie: Rozgrzej dużą i szeroką patelnię na dużym ogniu, dodaj olej i boczniaki i podsmaż do zarumienienia, przez 2 minuty z każdej strony. Najlepiej smażyć je w partiach. Polej grzyby sosem sojowym i gotuj aż cały sos odparuje, po czym wyjmij boczniaki z patelni. Do tej samej patelni wlej 2-3 łyżki oleju, włóż cebulę, posyp cukrem trzcinowym, dodaj rodzynki

karmelowy
Śledzie w oleju z pomidorową cebulką 144

miski i zalej wodą lub mlekiem. Odstaw je, aby się wymoczyły. Od czasu do czasu zmień wodę na świeżą. U mnie w domu wolą bardziej wymoczone (mniej słone), więc śledzie moczą się minimum 24 godziny. Jeśli wolisz bardziej słone, mocz je krócej. Wymoczone filety pokrój w paski. Cebulę obierz z łupinek i posiekaj. Z pora zdejmij wierzchnie liście, natnij(...)pora przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. Kiedy przestygną, wymieszaj je z odrobiną soli i pieprzu. W słoiku, mice lub na półmisku układaj warstwami pora wymieszanego z cebulą, grzyby i śledzie. Każdą warstwę śledzi oprósz pieprzem. Całość zalej olejem wymieszanym z zalewą z pieczarek

blog.moje-pasje.info
Śledziki pod cebulową pierzynką 219

Doskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka cebulowa – kuchnia podkarpacka 171

marynowaniu cebuli w zaprawie na bazie octu, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z tego powodu sałatka cebulowa trafi z pewnością w gusta wielbicieli cebuli z marynowanych śledzi czy grzybów, bo to właśnie te smaki, przy czym w sałatce są one zrównoważone łagodną marchewką i jajkami. Przepis ten pochodzi z podkarpackiej gminy Niwiska (okolice Kolbuszowej), a można go znaleźć

Trzeci talerz
Przepisy na Boże Narodzenie 2700

pomyślałam, żeby robić zdjęcia potrawom na Wigilię.  Może to dlatego, że od lat na kolacji wigilijnej zawsze jest to samo. Barszczyk, uszka, pierogi z pieniążkiem, kapusta z grzybami, karp, śledzie i oczywiście kompot z suszu :) Ta niezmienność wcale nie jest nudna, mimo, że każdą z tych potraw spokojnie można zjeść w każdy inny dzień roku, to właśnie

Czerwona Porzeczka
Świąteczna terrina z łososiem 198

naszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami , z cytrusam i Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu , ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w śmietanie z grzybkami i kawiorem 165

Bez śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie - Przysmak gajowego 146

grzybów - mały koncentrat pomidorowy - 2 czerwone cebule - 1/4 szklanki żurawiny - ziele angielskie - liść laurowy - bulion grzybowy - sól, pieprz - masło Sposób przygotowania:   Śledzie moczymy w wodzie przez 2 - 3 godziny. Odsączamy a następnie kroimy w paski. Grzyby zalewamy ciepłą wodą. Jak staną się miękkie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka lub paski. Szklimy na maśle(...)wszystko razem dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.  Wystudzone grzyby mieszamy ze śledziami. Całość odstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny

Pan i Pani Smith w kuchni
Pierogi Wigilijne - z kapustą i grzybami! 163

pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzątku 2 jajka 2 łyżki masła sól Farsz (najlepiej przygotuj dzień wcześniej): 4 pojedyncze płaty śledzi solonych a la matias 250g suszonych grzybów 1kg kapusty kiszonej pieprz Sposób wykonania: Farsz najlepiej przygotuj dzień(...)wcześniej. Grzyby zalej wodą i odstaw na około 4h, następnie zagotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Kapustę gotować aż zmięknie, odcedzić i mocno odsączyć. Następnie grzyby, kapustę i śledzie przemielić przez maszynkę do mięsa lub w malakserze. Dodać soli i pieprzu do smaku. Odstawić do lodówki na całą noc. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło, dokładnie

Kuchnia Pani Wiosny
śledzie z grzybkami 134

Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: 1/2 część śledzi, ogórki oraz jajka, następnie smarujemy majonezem, oprószamy pieprzem, wykładamy grzyby oraz pozostałą część śledzi. Na wierzch wykładamy cienką warstwę majonezu posypujemy posiekaną cebulką oraz pietruszką. Całość schładzamy w lodówce min. 2 godz

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie po lwowsku 89

miski, zalałem wrzącą wodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem warstwami : śledzie, cebulę i grzyby, doprawiłem każdą warstwę solą i pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Po ułożeniu wszystkich warstw zalałem śledzie oliwą. Dusiłem na bardzo małym ogniu przez godzinę. Tak przygotowane śledzie można

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa z grzybami, tak zwany przysmak gajowego 391

przecier pomidorowy, rodzynki , ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ostygniętej cebuli i grzybów. Wymieszać.  Przed dodaniem śledzi można wyjąć ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Odłożyć sałatkę na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Smacznego

W kuchni u Moniki