skrzydełka na ryżu - 203 przepisów (strona:10/14)

Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 137

nadmiar staramy się obsypać. Smażymy panierowane skrzydełka na złoty kolor (w moim przypadku z powodu zagapienia się, tym razem z elementami czerni) i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy mięso sosem i przed samym podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Na stół stawiamy w jednym naczyniu, a na talerzach/w miseczkach wcześniej układamy kopy ryżu. W ten sposób, gdy będziemy nakładać porcję

Kuchenna Kontrrewolucya
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 150

Kremowa , delikatnie słodka , z ryżem – pycha!Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1.I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos  , żeberka

Ostra na Słodko
Kurczak w 3 pysznych odsłonach 303

stopniach, aby skrzydełka ładnie się zarumieniły. Przepis na kurczaka w kurkumie z papryką i orzeszkami Składniki: 500 g piersi z kurczaka 4 łyżki przyprawy Maggi łyżka kurkumy łyżeczka imbiru ząbek czosnku łyżeczka chili szalotka garść orzechów arachidowych 3 papryki w różnych kolorach sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania 100 g ryżu olej do smażenia Kurczaka marynujemy

Kuchnia Bazylii
Pomidorowa 99

potocznie "poniedziałkową"...teraz to może trochę odchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo.   Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty(...)ziarno ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 150 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej śmietany  świeża bazylia 1 łyżka ziół toskańskich  100 g ryżu    Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4   Mięso umyłem, osuszyłem, przełożyłem do garnka, zalałem zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodałem łyżkę soli i zagotowałem

R'n'G Kitchen
Rosół z papryczką chili 229

Wspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży ząbek czosnku • kawałek papryczki chili • pęczek liści lubczyku • pęczek pietruszki • sól • pieprz  Sposób przygotowania 1. • Mięso zalać ok 3 l wody.Dodać marchew,pietruszkę seler, czosnek i papryczkę chili zagotować.Ściągnąć szumowinę(...)zmniejszyć ogień dodać sól pieprz,opaloną cebulkę i zwinięty  nicią pęczek lubczyku  Gotować wszystko na bardzo wolnym ogniu,aż mięso zmięknie  Rosół podawać z makaronem lub ryżem Posypać posiekaną pietruszką

W królestwie smaków Beaty
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 219

zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między mięskami. Całość obficie zsypałam majerankiem i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczyło upiec kurczaczki moim sprawdzonym sposobem tzn. najpierw przez(...)naczyniu żaroodpornym bez przykrycia dla zarumienienia skórki. Tak się stało, że mięsko wystarczyło nam na dwa obiady i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, ze doskonale komponuje się zarówno z ryżem i surówką jak i z chrupiącymi domowymi frytkami i gotowaną fasolką szparagową. A sam kurczak? Aromatyczny, z chrupiącą skórką - smakowity moim skromnym zdaniem. Pieprz i czosnek dodały mu pikanterii

Kuchnia po mojemu
Kurczak w ostrej marynacie idealny na grilla 211

Kochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie z cyklu naszych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KURCZAK PO WŁOSKU FASZEROWANY BROKUŁEM I SEREM 167

danie odświętne. Zazwyczaj przygotowywany na niedzielny obiad, na święta lub urodziny. Jest to danie pełne elegancji. Każdy przygotowuje  go na swoje sposoby. Smaczny jest faszerowany np. warzywami, ryżem, kaszą lub podawany z pieczonymi ziemniakami, warzywami i surówkami.  Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza.  SKŁADNIKI: kurczak(...)łyżki brokuł kilka różyczek ok. 5 szt. ser żółty 100 g.  pomidory z zalewy 4 szt.  METODA: Kurczaka dokładnie umyć. Ponacinać delikatnie skórę przy podudziach i skrzydełkach. Natrzeć   dokładnie przyprawą pod skórą oraz na wierzchu. Z wierzchu oprószyć solą i pieprzem.  Do środka kurczaka włożyć ser, brokuł i pokrojone na mniejsze części pomidory na przemian. Zaszyć

Kuchnia Paulettes
Mulligatawny. 172

marchewki 1/2 selera 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli pieprz, sól Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle(...)stale mieszając wlewamy stopniowo wywar. Podgrzewamy ,aż zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę

Kulinarny karnet Christophera
Zupa pomidorowa 316

dzieciństwie Mama, a teraz najlepszą zupę pomidorową robi mój P. Więc dzisiaj wyjątkowa odmiana i zupa przyrządzona nie przeze mnie, a przez mojego mężczyznę. Zapraszam   Składniki: - udko + skrzydełko kurczaka; - włoszczyzna, cebula; - pół koncentratu pomidorowego; – 1/3 szklanki śmietany 30%; - magie w liściach; - sól, pieprz, lubczyk, kucharek; Wykonanie: Mięso zalać 3 litrami zimnej wody lekko posolić i doprowadzić do wrzenia(...)magie w liściach oraz przyprawy. Po około godzinie dodać koncentrat i chwilę pogotować. Następnie dodać śmietanę i zagotować. My jemy z makaronem, ale jest smaczna również z zacierką lub ryżem. Smacznego Jest pyszna !! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Kurczak w brzoskwiniach 115

będzie ich zapewne znacznie więcej na blogu. Dzisiaj przedstawiam kurczaka w brzoskwiniach. Połączenie kurczaka, słodyczy brzoskwini, soli i pikanterii pieprzu cayenne daje ucztę smaków dla podniebienia. Składniki: 6 skrzydełek 4 udka Olej Gałązki curry ( nie jest konieczne ) Szklanka bulionu/ ewentualnie wody Marynata: Sok z puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu ) ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki pieprzu(...)jest dla nas zbyt słodka i wówczas nie dodawać całości marynaty ) i wlewamy szklankę bulionu lub wody oraz gałązki curry. Dusimy pod przykryciem ok.40 minut. Podajemy z ryżem i surówkami. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zapiekana zupa pomidorowa 177

Długo, bardzo długo zupa pomidorowa istniała dla mnie w jednej wersji… sobotniej zupy pomidorowej mojej Mamy. Gęstej, sycącej, z ryżem, dla mnie była najlepsza. Ja długo sama nie potrafiłam gotować, nie umiałam dobrać smaków, wszystko było albo nazbyt mdłe, albo za bardzo przyprawione, nie wspominając już, że eksperymenty kulinarne nie były dla mnie. W pewnym momencie życia chcąc(...)nowo, bo z klasyczną ma niewiele wspólnego. Tak powstała zapiekana zupa pomidorowa, gęsta, ostra, sycąca z dodatkiem ravioli, grzanek z serem oraz z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Pyszna! Składniki: 3 skrzydełka; 1 puszka pomidorów Łowicz 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 średnie marchewki; 1 duża pietruszka pół selera 1 łyżeczka żółtej pasty curry 2 liście laurowe

dom-agi.pl
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 148

gotuj cały czas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw cały farsz farsz podziel(...)stronę liścia kapusty. Tak przygotowanego gołąbka zacznij rolować od dołu do góry. Gotowy gołąbek. POmidorowy Wywar do gotowania gołąbków Składniki 900 ml wywaru drobiowego ze składników: parę skrzydełek i nóżek, 1 opieczona cebula, kawałek pora, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, parę ziaren ziela angielskiego, sól, 1 listek laurowy 4 pomidory, pokrój w mniejsze kawałki 1 duża

Szybko Szybkowar
Kaczka w sosie śliwkowym 172

kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek  odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar.Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.Na marynatę wyłożyć mięso skórą do góry, dodać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową .Naczynie  przykryć, włożyć(...)który wytopił się podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku.Kaczkę przybrać świeżą kolendrą, podawać z ryżem lub chińskim makaronem, sos podać w osobnej miseczce. Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty

Stare Gary
Kura duszona w śmietance 187

krucha, soczysta i pełna smaku. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. - kurczak - 2 marchewki - korzeń pietruszki - por - kawałek selera - sól, pieprz Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus, podroby ). Jarzyny obrać. Mięso i warzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury(...)ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości kury. Sos się zredukuje a mięso delikatnie się 'rozklei'. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź pajdą chleba. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance