zieloną fasolką najbardziej. Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej ryż. Zupa wyszła sycąca i naprawdę bardzo dobra, polecam :) Składniki: 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 liście laurowe 4 kulki
magiczna kuchnia KasiDlatego postanowiłam go wykorzystać do pożywnej zupy koperkowej. To ostatnia okazja na tak aromatyczną zupę przed nadejściem zimy. Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np. pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody
Kulinarne przemysleniaWędzone kości ,skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie smakować :) Składniki: woda 2 litry marchew 3 sztuki pokrojona w plasterki natka pietruszki mały pęczek por 2 listki seler 100 g listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt majeranek 2 łyżki ziemniaki
Różowa kuchniaPamiętajcie również, że podstawą dobrej zupy jest ... dobra podstawa. :) Tradycyjnie zatem moją ogórkową gotuję na żeberkach wieprzowych - moim zdaniem nie jest ich w stanie zastąpić np. kurczak (znajdziecie przepisy np. na skrzydełkach), nie da się również zrobić jej na wywarze z kostek rosołowych (takowe też znalazłam!!!). Szanuję inne przepisy - ale! Wystarczy poczytać stare przepisy z polskich książek kucharskich
Garniec Magaliejest ze świeżych listków szczawiu. Ale,że jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku Do garnka
potrawyregionalnem.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego - 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie
Życie zamknięte w smakumojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała. Składniki: kości z kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 gałązki lubczyku kawałek pora listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz około 1 kg pomidorów 1 łyżka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Gotować ok 5min. Przelać zimną wodą i obrać z łupinek, ale nie jest to koniecznością. Oczyszczone części kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Mogą to być udka, podudzia, skrzydełka – to co lubimy. Rozgrzać olej na patelni i osmażyć kurczaka na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki, w której będzie się dusić mięso
https:KKuchniaMniamPrzepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny
Atlas Smakówsurówką.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób.Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem.Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować.Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę
Gospodyni Miejskamasy majonez bo mięso z piersi jest suche a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle
Buniabaje w kuchnitaka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki(...)miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem, solą oraz pieprzem. Dodać
Moja Delicjaskrzydełka można piec w piekarniku i na grillu Składniki - 15 skrzydełek marynata - 1 ząbek czosnku - przyprawa złocista do kurczaka - przyprawa do kurczaka czosnkowa - papryka słodka - kurkuma - 15 dag boczek wędzony - 5 łyżek oleju Sposób przygotowania 1. - Skrzydełka posypać przyprawami -Pokroić czosnek w plasterki i boczek w paski dodać do skrzydełek polać olejem zostawić kilka godzin do zamarynowania 2. - Przełożyć
W królestwie smaków Beatywarzyw, grillowane warzywa czy sosy o różnych smakach! Bierzcie z tego lata jak najwięcej – miłego grillowania Ja na pewno z poniższego zestawienia skorzystam. Kofty z kurczaka BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Miodowo-pikantne skrzydełka BLOG: http://wypiekizpasja.blox.pl/ Sos tzatziki BLOG: http://www.tysiacsmakow.eu/ Marynata do karkówki BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Grillowane krewetki BLOG: https://karmelowy.pl/ Grillowany arbuz BLOG: http://smakuje.blox.pl/ Łosoś z grilla
Kuchnia BazyliiOstatnio bardzo często zajadamy się drobiowym mięsem. Wybieram albo filet,albo skrzydełka czy same pałki.Jednak cały pieczony kurczak jest pyszny. Pieczony w rękawie jest miękki i soczysty. Tutaj z czosnkiem i czerwoną mieloną papryką. Można też natrzeć jeszcze majerankiem. Składniki : * kurczak około 1,5kg * łyżka oliwy z oliwek * papryka słodka mielona * 2 ząbki czosnku Przygotowanie :Połączyć oliwę
Magiczne Życie Marty