serowe - 4000 przepisów (strona:213/267)

Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 147

Zoltka oddzielamy od bialek i ubijamy z 0,5 szklanki cukru do bialosci. Dodajemy serki, make i stopione maslo. Dokladnie mieszamy.Bialka ubijamy z pozostalym cukrem i dodajemy do masy serowej. Delikatnie wszystko mieszamy.Wykladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia.Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C.Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam

Przysmaki Karolki
Tort tiramisu 164

wymieszanej z Amaretto.  Nastepnie nakladamy mase z mascarpone, ktora przykrywamy kolejnym biszkoptem. Nasaczamy go porcja kawy i znow nakladamy mase. Podobnie robimy z ostatnia warstwa biszkoptu. Reszta masy serowej ozdabiamy gore i boki tortu. Calosc posypujemy gorzkim kakako. Chlodzimy w lodowce okolo 3 godziny. Przed podaniem tort dodatkowo mozna ozdobic swiezymi truskawkami. Smacznego

Przysmaki Karolki
Roladki z zielonym nadzieniem 153

pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą na pastę. Sznycelki z indyka rozbijamy, doprawiamy solą. Pastę szpakowo-serową dzielimy na 4 porcje. Każdy ze sznycelków smarujemy porcją farszu, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Smażymy z każdej strony na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy

Przysmaki Karolki
Ciasto na niedzielę 272

łączymy ze stopionym masłem. Taką mieszankę przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą miksera ubijamy serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie

Przysmaki Karolki
Przekładany chleb z wędzonym serem i pieczonym czosnkiem 120

wiele sposobów, od posmarowania masłem po "tąkanie" jak mówią Ślązacy w ciepłej, aromatycznej, czosnkowo-ziołowej oliwie. Przepis pochodzi  z tego blogu, ja zmieniłam nadzienie z boczkowego na serowe. Przepis dodaję do akcji "Upiecz Smakowity Chleb", organizowanej przez blog Ireny i Andrzeja. Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny Smakowita. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pączki z rodzynkami i lukrem z grapefruita 161

Trwa karnawał a jak karnawał to czas na wszelakie pączki, faworki, oponki serowe, róże karnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić pączki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe 284

ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak. I chyba w końcu znalazłam, bo te placuszki są prawie takie jak wtedy. Pulchne, chrupiące, pysznie serowe. Z domową konfiturą czy dżemem to niebo w gębie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki z serka z truskawkowym kawiorem 173

okazji wczorajszego Dnia Dziecka postanowiłam córce i nam - w końcu też jesteśmy dziećmi naszych rodziców - zrobić placuszki serowe z truskawkami i po raz pierwszy w moim wydaniu kawiorem owocowym w ramach oswajania domowej kuchni molekularnej. Okazało się to nie być takie trudne jak wyglądało i mimo trudności z opanowaniem robienia idealnych, jednakowej wielkości kuleczek jak na pierwszy raz jestem zadowolona

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Carbonara 238

Pyszny śmietankowo-serowy sos podany z makaronem tagliatelle i chrupiącymi paseczkami boczku. Składniki : 400 g makaronu tagliatelle 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka 1/2 szklanki tartego parmezanu ( trochę odłożyć do posypania makaronu) 300 g wędzonego boczku W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucić makaron.  Boczek pokroić w podłużne paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy makaron będzie

Zabawa smakiem
Sernik na zimno z brzoskwiniami 815

mikserem śmietaną z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gładkiej konsystencji.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy.Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki.Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretkapolecam

Smaki Edyty
Sernik na zimno z owocami 334

łyzki cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gladkiej konsystencji.Zelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki goracej wody, chwile studzimy i dodajemy do masy smietanowo-serowej. Miksujemy.Mase wykladamy na pokruszone herbatniki, wyrownujemy i wstawiamy na ok. 1-2h do lodowki. Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretka

Smaki Edyty
Dip z sera pleśniowego 205

serowy :   Składniki: Ok 60 gr sera pleśniowego- niebieskiego 5 łyżek majonezu ok 100 ml śmietany sól, pieprz 0.5 łyżeczki cukru Pare kropel cytryny Wszystko połączyć, włożyć do lodówki by sie "przeżarło" :)     Dip rewelacyjny do pieczonych ziemniaków, warzyw

Smaki Edyty
Sernik z wiśniami - cheesecake with cherries 189

Cukier I make, oraz aromat nie przestając ubijać na średnich obrotach. Na koniec ubitą śmietane.  Wykładamy połowę sera do tortownicy. Na ser układamy wiśnie. I przykrywamy resztą masy serowej.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180-190 C na 1 godzinę do 1,15. Polewa:200 ml kremówki2 czekolady cukierniczeWykonanie:Ubijamy kremówkę, rozpuszczamy czekoladę. Łączymy razem, jezeli nie chce

Smaki Edyty
Wianek drożdżowy z serem 247

rodzynek* 1 jajko do posmarowania wiankaKiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt ok 20 na 40 cm. Posmarować masą serową i posypać rodzynkami.zwinąć w roladę a następnie złączyć brzegi formując okrąg. Ponacinać brzegi co 2-3 cm. Posmarować rozmąconym jajkiem,Delikatnie przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia

Malinowa Kawiarenka
Śmietankowy sernik z mleczną polewą. 2428

polewa podkreśla jeszcze ten smak i dodaje słodyczy. Spód : 150 g kuleczek czekoladowych np. Nesquik100g masłaKuleczki rozdrobnić na proszek, masło stopić . połączyć razem.Powstałą mieszaninę wysypać na spód foremki.Masa serowa :1kg sera na sernik (ja używam takiego w wiadereczku)1 szklanka cukru4 jajka2 cukry waniliowe300 ml śmietany 30%1 budyń waniliowy1 łyżeczka mąki ziemniaczanejSer utrzeć z cukrem i cukrami waniliowymi

Malinowa Kawiarenka