Kalafior zapieczony pod beszamelowo - serową pierzynką. Dietetyczne to to nie jest, ale za to jakie dobre ! Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście warzyw w taki sposób to koniecznie musicie spróbować. U mnie kalafior, ale zapiec można dowolne warzywa - jeden rodzaj albo mieszankę różnych.Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Julią" autorstwa Julii Child chociaż nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała
Smaczna Pyzamakaronów - przede wszystkim bez takich kupionych w sklepie, ale także tych robionych samodzielnie. To wcale nie jest trudne co możecie podpatrzeć na przykład w takich przepisach :Różowy makaron z serowymi kulkami Makaron gryczany z truskawkamiMakaron do rosołu i nie tylko Makaron pomidorowy z klopsikamiDzisiaj jednak w przepisie będzie makaron z paczki. Takiego kształtu nie umiałabym przecież zrobić sama a poza
Smaczna Pyzasłodkości. Może któraś z nich Was zainteresuje ? Bardzo kruche faworki czyli chrust Najlepsze pączki domowe ! Małe pączki prosiaczki Gniazdka vel pączki hiszpańskie vel obwarzanki wiedeńskie Pączki serowe na drożdżach Różyczki kruche, smażone Magdalenki - babeczki trochę jak pączki Muffinki z żurawiną Żółwiki - bułeczki z serem Babeczki orzechowe z kremem Prosiaki z jabłkami Kulki ryżowe
Smaczna Pyzasernik wielokrotnie i rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc podzielę się nim także z Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie brzoskwinie w kremowej, serowej masie - pychota !Lubisz serniki ? Zobacz koniecznie przepis na Sernik cytrynowy i Sernik jak zebra - są równie pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasłodkie - jak motylki na wiosennej łące. Są także mocno pistacjowe bo bardzo lubię pistacje. A Wy lubicie te orzeszki ?Zobacz koniecznie przepis na : Sałatkę z kindziukiem, figami i serowymi kulkami w pistacjach ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzypadek bo my lubimy i jemy produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale czasami robię coś innego żeby spróbować nowych smaków i ciekawych połączeń.Krem jaglany w smaku i konsystencji przypominał deser serowy a kwaskowy rabarbar i chrupiące orzechy dobrze się z nim komponowały. Wyszło pysznie i zdrowo. Ja zrobiłam 4 duże porcje, ale spokojnie wystarczy składników na 6 mniejszych. Zobacz przepis
Smaczna Pyzasernik z nutą pomarańczowąSkładniki:Na ciasto- 2 białka- 5 dag cukru pudru- 5 dag zmiksowanych płatków migdałowych- 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka cynamonuMasa serowa- 1 kg mielonego twarogu- 1 budyń waniliowy- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego- 4 łyżki soku z pomarańczy- 3 białka- starta skórka z 1 pomarańczy- 200 ml śmietany 12 %Przygotowanie
Zainspirowana w kuchnistudzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu
sama złodyczpłaskie bądź kilka mniejszych.5. Do przestudzonego espresso dodajemy amaretto, zamaczamy w nim biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu. Na biszkopty kładziemy masę serową, posypujemy ją lekko kakao, nastepnie kolejne nasączone biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę masy dekorujemy kakao/startą czekoladą tuż przed podaniem. 6. Odstawiamy do lodówki na m.in
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaporcjami zmielony ser i budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami, uzyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć figi pokrojone w ćwiartki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut
Monia miesza i gotujeparmezan (można użyć innego sera długodojrzewającego). Część ugotowanych szparagów pokoić na małe kawałki i wrzucić do farszu, reszta zostanie użyta do dekoracji. Na podpieczony spód tarty wylać przygotowany farsz serowy. Na wierzchu ułożyć pozostałe szparagi i pokrojone na ćwiarti czy połówki pomidorki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut
Monia miesza i gotujeDzisiaj jeszcze wielkanocny przepis na mazurka który gościł na moim świątecznym stole ( na dodanie czeka też jeszcze świąteczna babka serowa). Nie zdążyłam go dodać wcześniej, ale przepis na pewno przyda sie na następne święta. W przygotowaniu podobny do mazurka orzechowo-czekoladowego ale nieco inaczej wygląda bo w wersji okrągłej i w jasnych kolorach. Przygotowałam go w formie
Monia miesza i gotujeOstatnio przetestowałam silikonowe foremki do babeczek, które zakupiłam z magazynem „Ale pychota”. Wykorzystałam do ich zrobienia przepis zamieszczony w gazecie, ale zmodyfikowałam go pod siebie. Zamiast masy serowej i malin dałam kawałki czekolady. Poza tym zmieniłam także odrobinę proporcje składników. Babeczki wyszły bardzo dobre, nie przywierały do formy. Po ostygnięciu same wręcz z niej wychodzą. Z foremek jestem bardzo zadowolona
Fabryka pomysłówwymieszać. Odstawić na ok. 5 minut, by się trochę przestudziła. Dodać ją powoli do masy, tak aby nie powstały grudki. Spód blachy wyłożyć herbatnikami. Wylać na nie masę serową. Gdy masa stężeje ułożyć na niej truskawki i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego
Fabryka pomysłówSól Pieprz 1 łyżka oleju ¾ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Opcjonalnie serek topiony -50 g (pół kostki, akurat nie miałam, a świetnie będzie pasować jak ktoś lubi nutę serową) Przygotowanie: Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć chwilę. Posolić i popieprzyć. Dodać mrożoną lub świeżą paprykę. Mrożona puści wodę – dusić chwilę do wyparowania. Świeżą podsmażyć
Fabryka pomysłów