serowe - 4000 przepisów (strona:217/267)

Kalafior au gratin (zapiekany) 147

Kalafior zapieczony pod beszamelowo - serową pierzynką. Dietetyczne to to nie jest, ale za to jakie dobre ! Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście warzyw w taki sposób to koniecznie musicie spróbować. U mnie kalafior, ale zapiec można dowolne warzywa - jeden rodzaj albo mieszankę różnych.Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Julią" autorstwa Julii Child chociaż nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała

Smaczna Pyza
Wielogrzybowa zupa z makaronem 229

makaronów - przede wszystkim bez takich kupionych w sklepie, ale także tych robionych samodzielnie. To wcale nie jest trudne co możecie podpatrzeć na przykład w takich przepisach :Różowy makaron z serowymi kulkami Makaron gryczany z truskawkamiMakaron do rosołu i nie tylko Makaron pomidorowy z klopsikamiDzisiaj jednak w przepisie będzie makaron z paczki. Takiego kształtu nie umiałabym przecież zrobić sama a poza

Smaczna Pyza
Ostatnie dni karnawału na słodko ! 185

słodkości. Może któraś z nich Was zainteresuje ?  Bardzo kruche faworki czyli chrust Najlepsze pączki domowe ! Małe pączki prosiaczki  Gniazdka vel pączki hiszpańskie vel obwarzanki wiedeńskie  Pączki serowe na drożdżach  Różyczki kruche, smażone  Magdalenki - babeczki trochę jak pączki Muffinki z żurawiną  Żółwiki - bułeczki z serem Babeczki orzechowe z kremem  Prosiaki z jabłkami Kulki ryżowe

Smaczna Pyza
Sernik z brzoskwiniami 364

sernik wielokrotnie i rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc podzielę się nim także z Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie brzoskwinie w kremowej, serowej masie - pychota !Lubisz serniki ? Zobacz koniecznie przepis na Sernik cytrynowy i Sernik jak zebra - są równie pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pistacje. Zielone motyle. Kruche ciasteczka pistacjowe. 144

słodkie - jak motylki na wiosennej łące. Są także mocno pistacjowe bo bardzo lubię pistacje.  A Wy lubicie te orzeszki ?Zobacz koniecznie przepis na :    Sałatkę z kindziukiem, figami i serowymi kulkami w pistacjach ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kasza. Orzechy. Rabarbar. Deser z kaszy jaglanej z rabarbarem i orzechami laskowymi 233

przypadek bo my lubimy i jemy produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale czasami robię coś innego żeby spróbować nowych smaków i ciekawych połączeń.Krem jaglany w smaku i konsystencji przypominał deser serowy a kwaskowy rabarbar i chrupiące orzechy dobrze się z nim komponowały. Wyszło pysznie i zdrowo. Ja zrobiłam 4 duże porcje, ale spokojnie wystarczy składników na 6 mniejszych. Zobacz przepis

Smaczna Pyza
Sernik pomarańczowy 148

sernik z nutą pomarańczowąSkładniki:Na ciasto- 2 białka- 5 dag cukru pudru- 5 dag zmiksowanych płatków migdałowych- 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka cynamonuMasa serowa- 1 kg mielonego twarogu- 1 budyń waniliowy- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego- 4 łyżki soku z pomarańczy- 3 białka- starta skórka z 1 pomarańczy- 200 ml śmietany 12 %Przygotowanie

Zainspirowana w kuchni
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami 231

studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.      Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu

sama złodycz
Tiramisu i Lavazza - włoski duet, który postawi Cię na nogi! 154

płaskie  bądź kilka mniejszych.5. Do przestudzonego espresso dodajemy amaretto,  zamaczamy w nim biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu. Na biszkopty kładziemy masę serową, posypujemy ją lekko kakao, nastepnie kolejne nasączone biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę masy dekorujemy kakao/startą czekoladą tuż przed podaniem. 6. Odstawiamy do lodówki na m.in

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sernik z figami 149

porcjami zmielony ser i budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami, uzyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć figi pokrojone w ćwiartki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut

Monia miesza i gotuje
Wiosenna tarta ze szparagami 164

parmezan (można użyć innego sera długodojrzewającego). Część ugotowanych szparagów pokoić na małe kawałki i wrzucić do farszu, reszta zostanie użyta do dekoracji. Na podpieczony spód tarty wylać przygotowany farsz serowy. Na wierzchu ułożyć pozostałe szparagi i pokrojone na ćwiarti czy połówki pomidorki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut

Monia miesza i gotuje
Mazurek z jasną masą waniliową 149

Dzisiaj jeszcze wielkanocny  przepis na mazurka który gościł na moim świątecznym stole ( na dodanie czeka też jeszcze świąteczna babka serowa). Nie zdążyłam go dodać wcześniej, ale przepis na pewno przyda sie na następne święta. W przygotowaniu podobny do mazurka orzechowo-czekoladowego ale nieco inaczej wygląda bo w wersji okrągłej i w jasnych kolorach. Przygotowałam go w formie

Monia miesza i gotuje
Waniliowe muffiny z kawałkami czekolady 138

Ostatnio przetestowałam silikonowe foremki do babeczek, które zakupiłam z magazynem „Ale pychota”. Wykorzystałam do ich zrobienia przepis zamieszczony w gazecie, ale zmodyfikowałam go pod siebie. Zamiast masy serowej i malin dałam kawałki czekolady. Poza tym zmieniłam także odrobinę proporcje składników. Babeczki wyszły bardzo dobre, nie przywierały do formy. Po ostygnięciu same wręcz z niej wychodzą. Z foremek jestem bardzo zadowolona

Fabryka pomysłów
Sernik na zimno 1072

wymieszać.  Odstawić na ok. 5 minut, by się trochę przestudziła. Dodać ją powoli do masy, tak aby nie powstały grudki. Spód blachy wyłożyć herbatnikami. Wylać na nie masę serową. Gdy masa stężeje ułożyć na niej truskawki i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego

Fabryka pomysłów
Makaron w sosie paprykowym 197

Sól Pieprz 1 łyżka oleju ¾ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Opcjonalnie serek topiony -50 g (pół kostki, akurat nie miałam, a świetnie będzie pasować jak ktoś lubi nutę serową) Przygotowanie: Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć chwilę. Posolić i popieprzyć. Dodać mrożoną lub świeżą paprykę. Mrożona puści wodę – dusić chwilę do wyparowania. Świeżą podsmażyć

Fabryka pomysłów