Sernik panna cotta z truskawkami Chcę Słońca. Chcę ciepła. Chcę truskawek. Zamykam oczy nadstawiam twarz w stronę niepewnie przebijających się promieni słonecznych. Myślę sobie: już niedługo. Już za chwilę. Póki co, pocieszymy się mrożonkami i zróbmy pyszny sernik(...)dobry pomysł" przyklaskuje mój wewnętrzny łasuch. Jakie to szczęście, że M. chciało się zmiksować trochę truskawek i mamy jeszcze zapas pysznego musu z kaszubskich murzynek w zamrażarce. Hiszpańskich użyłam tylko do dekoracji. Nie umywają się do naszych. Sernik piekłam w tortownicy 21 cm, jednak jest ona trochę za mała. Myślę, że lepiej sprawdziłaby się 24 cm. Ciasto po upieczeniu
Pełny talerzSernik z truskawkami, czy może być bardziej idealne połączenie? Lepiej już być nie może. Truskawki pod postacią musu nie obrażą się jeśli użyjecie tych mrożonych, to nie ma większego znaczenia, a smak.. oj warto powracać do letnich, czerwonych wspomnień okraszonych malutkimi zielonymi piegami :))) Ciasto dodatkowo posmarowałam konfiturą truskawkową od MarokoSklep , dzięki czemu mój sernik jest podwójnie(...)jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20
MamaOskarkamieć.Super, wszystko jasne. Przez trzy dni myślałam, jak taki sernik urozmaicić, aż w końcu wymyśliłam. W serniku są nie tylko jagody (a właściwie borówki amerykańskie, bo świeżych jagód w Danii nie ma, o ile ich sobie człowiek sam w lesie nie nazbiera), ale też jagodowy dżemo-mus.Problemu zaczęły się wczoraj, gdy zabrałam się za przygotowanie. W domu(...)końcu wsypać borówki, delikatnie wymieszać łyżką.Na schłodzony spód wyłożyć 2/3 musu jagodowego. Na wierzch masę serową, wyrównać wierzch. Na wierzch wyłożyć pozostały mus, widelce zrobić esy-floresy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na 3-4 godziny.Podawać z pozostałymi borówkami.Smacznego!W związku z tym, że sernik wyszedł pyszny, a i wygląda całkiem zgrabnie, postanowiłam zgłosić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy nie wiem co mam upiec po prostu robie mój ulubiony sernik. Oczywiście nie może być nudno tym razem z owocem ale nie w czystej postaci. Zrobienie musu brzoskwiniowego mogę nazwać fajnym nowym doświadczeniem kuchennym hm ale to zabrzmiało. Placek fajny ciekawy, zwarty mazisty dość ciężki. Zapraszam... Skala smaku 10/10 ja zrobiłam na małej blaszce, sernik(...)cukrem, budyniem, śmietaną, olejkiem waniliowym. Następnie dodać jajka miksując krótko. Z brzoskwiń odłożyć cztery połówki, odsączyć i pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na spód ciasteczkowy. Resztę zmiksować na mus, odłożyć cztery łyżki, a resztę dodać do sera i wymieszać. Masę serową delikatnie wylać na spód ciasteczkowy i delikatnie wykładać mus brzoskwiniowy i patyczkiem zrobić esy floresy, ósemki.Piec
Kubki smakuPyszny, leciutki serniczek na spodzie z pokruszonych herbatników, płatków kukurydzianych oraz masła. Delikatnie kokosowy, z orzeźwiającym truskawkowym musem na wierzchu. Rewelacja! ... i nawet Stefan nie mógł się oprzeć! ;) Składniki (na standardową blaszkę): Spód 250 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 100 g płatków kukurydzianych Corn Flakes ok. 150 g masła (część można zastąpić ciepłym mlekiem) Ciasteczka oraz platki rozkruszyć(...)ciepłej wody. Truskawki zblendować na mus. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką i musem. Do powstałej masy dodawać stopniowo po łyżce ubitej piany i kisielu. Gotowy mus wylać na warstwę serową i wstawić do lodówki na czas stężenia (ok 3 h.), a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik dowolnie udekorować. Smacznego
Kuchnia Elliewięc sezon dyniowy w pełni, a ja dostałam od mamy ogromną ekologiczną dynię, której część upiekłam i mus dyniowy zamroziłam. Z reszty przygotowałam leczo, surówkę, ciasto dyniowe, sernik, ciastka, zupę i jeszcze mi trochę zostało. Dla mnie dynia to warzywo idealne, bo przybiera smak dodanych przypraw i może być podawana
To co kochamzamknąć odrobinę tej słodyczy w słoiczku lub zamrażarce- i to Wam polecam uczynić. Korzystając jednak z ostatnich zapasów tegorocznych truskawek postanowiłam zrobić pyszny sernik na zimno. Niezbyt słodki, z kruchym, ciasteczkowym spodem i musem. Polecam! Inspirowałam się przepisem z tej strony. Wprowadziłam własne, drobne modyfikacje. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 125 gram zbożowych ciastek z czekoladą
Mango PapajaJesień nieodzownie kojarzy się ze złotymi liśćmi, grzybami, orzechami i oczywiście dynią. Dynie w moim rodzinnym domu rosły od zawsze, ale służyły najczęściej jako ozdoba, a
Cynamonowe szczęścienadszedł deszcz. Zimny i ciężki, zmusił nas do zostania w domu. I dopiero o dwudziestej pierwszej C. wyszedł do pracy... Dziwnie . Ale jak mus, to mus. A teraz już wróćmy do moich ulubionych wielkanocnych wypieków (serniki piekę i zjadam przez cały rok, więc się nie liczą). Tym razem zabrałam się za babkę mojej Mamy, która podobno miała nie wyjść
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBajeczny deser z truskawkami Pijana stefanka z truskawkami Torcik śmietankowy z musem truskawkowym Truskawkowa kopuła Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą Grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami
Z miłości do słodkościpiernika 3-4 sztuki pierników Wykonanie: Mleko zagotuj, ściągnij z palinka i wlej go do kielich blendera. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na mus. Przelej do szklanki i ciesz się pysznym smakiem piernikowej kawy zbożowej. Kawowy sernik (składniki): 100 g herbatników czekoladowych 50 g masła 1 kg serka twarogowego (z wiaderka) 4 jajka 5 łyżek miodu (wg uznania
Kulinarna (nie)codziennośćrobienie spodu do sernika samodzielnie, to polecam upiec go dzień wcześniej lub z rana, tak żeby dobrze ostygł i ochłodził się w lodówce min. 30 minut. Serniczek robimy w następującej kolejności: Najpierw robimy spód, w dniu robienia sernika robimy galaretkę oraz masę jogurtowo-kokosową. Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 3/4 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek(...)puszysty i troszkę cięższy, mniej kokosowy. Smacznego! Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem listonic_type='fooddrink';listonic
moj przepis naMiałam ser w wiaderku do wykorzystania, a ochoty na sernik pełnowymiarowy i pieczony raczej nie, więc wymyśliłam to, co zawsze się sprawdza i co zawsze
Zdrowa Kuchnia SowySernik truskawkowo-czekoladowy to kolejna odsłona w kategorii serników bez pieczenia. Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni dzień, a zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku.Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie twarogu i musu z truskawek(...)truskawek i czekolady należy przygotować tuż przed podaniem ciasta, gdyż owoce zachowają swój świeży wygląd maksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczeniaSkładniki:spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk)20g czekolady deserowej30-40g masłamasy truskawkowa i czekoladowa 700g
Smakołyki BerenikiSezon truskawkowy w pełni, więc truskawkowe szaleństwo czas zacząć :) Dzisiaj proponoję sernik na bazie waniliowych serków homogenizowanych, wepełniony mnóstwem owoców i pokryty puszystym musem truskawkowym. Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 płaskiej łyżki kakao 1 łyżka oleju 1 łyżka mleka (w temperaturze pokojowej) Poncz do nasączenia
Świat Ciasta