przez 20 minut. Co istotne, zostawiamy do ostygnięcia, nie ważcie się przelewać masy serowej na dopiero co wyjęty z piekarnika spód, bo zmieszają się ze sobą. Twaróg, jajka, cukier, wanilię i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze jedno mango, jeśli ktoś lubi bardziej intensywne smaki albo nie zdążył zjeść drugiego owocu kupionego(...)minut, dzięki czemu napęcznieje i łatwiej będzie ją wymieszać. Mango miksujemy ze śmietaną i cukrem, po dokładnym rozmieszaniu dodajemy też żelatynę - powinna powstać lekka pianka. Wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Jako że ciasto jest mocno słodkie, najlepiej je spożywać, jak to ktoś kiedyś ujął, w towarzystwie
sama złodyczPoszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam(...)wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i stopniowo twaróg, ciągle ucierając. Gdy masa jest dobrze utarta dodajemy do niej jeszcze proszek do pieczenia i budyniowy proszek. Białka
Smakowy RajSernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru(...)brzoskwiniami i równamy. Wyjmujemy pozostałe ciasto kruche z lodówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na wierzch naszego sernika. Do tego kawałka ciasta możemy dodać kakao,wtedy będziemy mieć kolorowy sernik :-) Pieczemy w temperaturze 180 C około 45 minut
Przepisy i porady kulinarneZawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej. Może przygotujecie taki na zbliżającą się Wielkanoc? Ja dałam radę to i Wam się uda! Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 80 g margaryny(...)ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną. Masa serowa: Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy na masę serową, dosypujemy kaszę manną i skórkę pomarańczową. Delikatnie łączymy łyżką. Przelewamy na konfiturę do tortownicy. Resztę ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy
VioletoweKucharzeniechciałam upiec Szachownice siostry Anieli, ale jakoś wydawało mi się to trudne i czasochłonne. W końcu postanowiłam się z tym zmierzyć i powiem szczerze, że wcale nie jest ten sernik taki trudny jak się początkowo wydawał. Trochę zabawy jest z krojeniem biszkoptu, ale nie ma źle. Powiem szczerze, serniczek wyszedł rewelacyjny. Pyszny w smaku, a do tego dość oryginalny(...)połowę, choć ja upiekłam z całości, a ciasto znikło w zastraszająco szybkim tempie :) Ciasto biszkoptowe: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki kakao 8 jajek Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 25 dag margaryny 1 duży cukier waniliowy 1 olejek cytrynowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka na biszkopt ubijamy
Smakowy Rajprzepisu, dzisiaj będzie sernik na zimno bez pieczenia z daktylowym spodem. Śmiało możecie go wykonać bez niego. Ja dostałam w prezencie mnóstwo daktyli i musiałam je szybko spożytkować, bo nie miałam na nie miejsca😊 Składniki na formę 14 cm: spód -150 g daktyli -100 g płatków jaglanych masa serowa -750 g twarogu (ja zmieliłam sama twaróg chudy
Zdrowie i pysznie na talerzuJeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki pszennej20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem
Kuchnia domowa Anilubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia!Składniki na masę piernikową:180 g płynnego miodu100 g cukru80 g masła2 łyżki kakao2 jajka250 g mąki pszennej25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g migdałów w płatkach2 łyżeczki przyprawy korzennejSkładniki na masę serową:300 g twarogu sernikowego1 opakowanie budyniu waniliowego70
My Culinary ArtCiężki, mazisty, pełen mocnych smaków. W spodzie sernika pierwsze skrzypce gra whisky, w masie królują śliwki, na wierzchu chrupią orzeszki. Można śmiało rzec, że to sernik jesienny. Zasmakujcie! Od dziecka byłam zakochana w Trójmieście. Jako mała dziewczynka spędzałam tutaj prawie miesiąc wakacji. Potem na jakiś czas porzuciłam Pomorze na rzecz innych rejonów podróżniczych. Dopiero kilka lat temu odkryłam Trójmiasto(...)narzekamy. Bycie w tym pięknym miejscu jest niesamowitym doświadczeniem dla ciała i ducha! Składniki spód 150 g herbatników kakaowych 5 łyżek whisky 2 łyżeczki oleju masa serowa 900 g twarogu półtłustego 150 g stopionej czekolady 70% kakao 3 duże jajka 150 g śmietanki kremówki 100 g suszonych śliwek (namoczonych wcześniej w whisky) 1 szklanka + 1 płaska łyżka cukru pudru wierzch
Raj dla Podniebieniakońcu nadeszła pora, by umiejscowić go na blogu. Sernik jest wilgotny, sycący, bardzo podzielny. Chałwa wyczuwalna, aczkolwiek nie zdominowała smaku całego sernika, co dla mnie stanowi plus. Sernik z chałwą jest godny uwagi i polecenia, sami wypróbujcie. Składniki na spód: 250 g ciastek typu digestive w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie 80 g masła, roztopionego Ciastka kruszymy w malakserze(...)wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypujemy masę ciasteczkową. Wyrównujemy, dociskamy w dno formy, chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 4 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka kaszy manny 80 g roztopionego masła 1 łyżka cukru wanilinowego
Made By Mom And Sontwarogowy chudy 432 Jogurt naturalny 0% tłuszczu 72 Jajo kurze (całe) 172 Żurawina suszona 92 Kakao 41 Proszek budyniowy 32,55 Podsumowanie: 893,55 kcal na cały sernik bez polewy SKŁADNIKI: 600 g sera twarogowego chudego 150 g jogurtu naturalnego 0% 35 g proszku budyniowego bez cukru 2 jajka 1 łyżka miodu około 15 g 10 tabletek stewii -Stewia(...)jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy. Źródło informacji na temat stewii KLIK garść żurawiny suszonej około 30-35 g kilka kropelek aromatu wanilinowego szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Do miksera wkładam twaróg, żółtka, jogurt, kakao, proszek budyniowy, miód i stewie. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Masę sernikową wymieszać z pianą. Dodać żurawinę i aromat. Przemieszać delikatnie. Masę przełożyć
ClauditteMissCookingPyszny sernik, gdzie spód migdałowy idealnie komponuje się z masą serową i polewą kajmakową. Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi dobrze się schłodzić w lodówce. Mój sernik robiłam w formie 25x30, ale można wykorzystać większą. SKŁADNIKI Na spód migdałowy 240 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych(...)piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym, po czym dodać zmielony twaróg, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy i sok z cytryny. Szybko zmiksować do połączenia składników. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając pozostały cukier. Obie
Passions hobbies lifepyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli Masa serowa: 1,20 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 dużych jaj 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią ½ szklanki mleka w proszku 1 szklanka mleka 2% 10 dag miękkiego masła(...)folię i odstawić na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować do wyłożonej pergaminem blaszki. Masa serowa: Twaróg, jajka, mleko w proszku, mleko płynne, miękkie masło, cukier, budyń, umieścić w misce, zmiksować na gładki mus blenderem- dzięki temu twarogu nie musimy mielić, oszczędzimy sobie czasu i mycia a masa będzie idealnie gładka, wsypujemy suchą i obraną porzeczkę oraz
Wanilia i Kardamon, który każdemu smakuje. Sernik delikatny, kremowy z bardzo lekką nutką mięty, który świetnie smakuje zarówno sam, jak i z dodatkiem świeżych owoców. Na koniec napiszę, że to sernik, który nie poleży w lodówce dłużej niż 24 h, bo znika w oczach, taki jest pyszny :) Piekłam już go kilka razy w tym miesiącu, tym razem pokusiłam się(...)ŚMIETANOWA: 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA: 500 g twarogu chudego, dwukrotnie zmielonego (zwykle kupuję w kostkach w Biedronce) 250 g serka mascarpone 60 ml syropu miętowego barmańskiego 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej
Blondynka Gotujeczasu upiec dobry sernik lub inne ciasto, które oczywiście będzie mniej tłuste i zdrowsze niż inne. Największym grzechem w tym cieście jest polewa z białej czekolady- uważam jednak, że można ją pominąć bo ciasto samo w sobie jest i słodkie, i pyszne! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): 200 gram chudego twarogu 150 gram puree z dyni
Mango Papajapieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z jagodami, a dodana galaretka o smaku jagodowym znakomicie "podbiła" subtelny i delikatny smak owocu. Nad serniczkami rozkwita kwiat w galaretce - przepiękna ozdoba, którą wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Do przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy: masa sernikowa: 300 g twarogu 1 małe opakowanie serka
Jadło i czytadło