Składniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, twaróg 60 dag, jogurt grecki 400 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, polewa czekoladowa - w opisie, skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki cukier, jajka "L" utrzeć w misie robota z 5 minut na większych obrotach dodać twaróg śmietankowy tłusty, jogurt grecki i mieszać(...)200C około 45-50 minut i z blaszki wyjąć jak będzie całkiem zimny czekoladę mleczną 100 gram rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany 18% i polac sernik, ozdobić skórką pomarańczową w cukrze w paseczkisernik jest mocno pomarańczowy, wilgotny, delikatny i szybko się zjada...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ciasto: 1 kg sera na sernik o smaku morelowym 2 jajka rozmiar L 5 żółtek szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 3,2% 3 budynie śmietankowe opakowanie żurawiny 2 opakowania gotowej polewy mlecznej kilka łyżek dżemu z jagód 3 łyżki mielonych orzechów włoskich beza: 5 białek 2 opakowania cukru wanilinowego
Zasmakuj Kuchnisłodko toleruję wyłącznie w serniku. Nie wiem, czemu zdecydowałam się zrobić te placki, ale kiedy okazało się, że smakują jak maleńkie serniczki, zawładnęły moim sercem…. a raczej moimi kubkami smakowymi na dobre J Z polewą truskawkową są wyśmienite! Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam, ale nie żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki Przygotowanie Oddzielamy(...)kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem
Kulinarne InspiracjeDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest lekki i delikatny.Mimo czekolady w nadzieniu i polewy czekoladowej, choinki wcale nie są za słodkie, no, oprócz zbyt słodkiej i- jak dla mnie- wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka
Kraina Miodem Płynącaramach akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny , Iwony , Dagmary , Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety , składniki: spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 5 jaj 3/4 szkl cukru opakowanie budyniu śmietankowego łyżka ekstraktu cytrynowego polewa: 50 g masła jajko 1/2 szkl cukru(...)delikatnie wymieszać. Masę wylać na schłodzony, ciasteczkowy spód. Na wierzch powrzucać jagody. Przykryć folią aluminiową. Na dno piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą. Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka. Następnie wyłączyć piekarnik
6nieboWielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce od stuleci. Baba Czy wiecie, że historycy sztuki kulinarnej są zgodni, że baba powstała w polskiej kuchni pod koniec XVII wieku za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego i rozpowszechniły się w krajach europejskich(...)udekorowanie. Powierzchnia mazurków pokrywa się przeważnie warstwą lukru i bogato zdobi konfiturami, polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory. Istnieje kilkaset przepisów mazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie
Ciastka - domowe słodkościnadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g rozpuszczonej czekolady (użyłam mlecznej) 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody Spód: 150g ciastek (oprócz kruchych użyłam herbatników w polewie czekoladowej) 40g masła 1 łyżka cukru(...)lodówce - przez około 4 godziny. Przygotować galaretkę. W podgrzanej coli rozpuścić żelatynę. Miksturę ostudzić i odstawić do lodówki, aby lekko stężała. Po tym czasie galaretkę przełożyć na schłodzony sernik i ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Sernik można chłodzić w zamrażarce - mrożony sernik czekoladowy. (Wtedy należy go wyjąć - około 20 minut przed podaniem i kroić
Di gotujewielu nazw i pokoleń,które wiążą z nim swoje smaki dzieciństwa. Po prostu sernik niewymagający pieczenia w sympatycznej odsłonie. To co pieczemy ...yyy chłodzimy? :) Składniki: ciasto: herbatniki 36 sztuk pół kilograma twarogu 3/4szklanki cukru kostka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1łyżka kakao dodatkowo: galaretka posypka polewa: 3łyżeczki kakao 3łyżki masła 3łyżki cukru 3łyżki mleka Wykonanie: 1. Twaróg, masło i mleko
Fiolka w kuchnipowodu moich ostatnich odkryć i serii nieszczęść... Otóż... Ostatni sernik jaki robiłam na szybko był usłany przeszkodami i to od samego początku. Jednak najważniejsza rzecz jakiej się nauczyłam to - NIE WPADAĆ W PANIKĘ ! Każdy chyba chociaż raz w życiu robił polewę czekoladową. Za pewne większości chociaż raz się polewa zwarzyła (i tu uwaga do osób mających uwagi
JedzeniomaniaSernik na zimno, który skradł serca zarówno małych gości na imprezie (wielkich wielbicieli nutelli) jak i tych starszych. Idealne połączenie smaków. Słodycz nutelli, chrupkość sucharów, dodatek owoców, różne smaki galaretek i polewa z gorzkiej czekolady- mniam, mniam, to musiało być pyszne... :-)Idealnie sprawdza się na letnich uroczystościach. Niezbyt słodkie, orzeźwiające- po prostu pyszne.Przygotowałam na blaszce 33x23cm.Składniki spodu
Smaczne ZdroweSernik, który dzisiaj prezentuję różni się tym od innych senników, że smakuje trochę sernikowo i malinowo. Maliny, które znajdują się na górze ciasta, nadają nie tylko wykwintnego smaku, ale stanowią również piękną dekorację. Polecam wypróbujcie, bo warto. SKŁADNIKI(...)twarogu dwukrotnie zmielonego 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na polewę: 1 kg malin świeżych lub mroźnych 3 łyżki żelatyny 2-3 łyżki cukru WYKONANIE: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia
W kuchennym oknie Ewyciągle brak czasu i natłok zajęć. Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność P. i upiekłam sernik. Ciągle szukam takiego idealnego pasującego w nasze smaki i za poradą koleżanki postanowiłam spróbować sernik nowojorski. Wyszedł lekki, mokry, delikatny, pyszny. Myślę, że każdy znajdzie w nim swój smak. Jedyna uwaga, że dla mnie chyba za mocno śmietanowy. Ale dla osób które lubią takie(...)herbatników - 80 g masła Masa serowa: - 1 kg serka śmietankowego - 300 ml śmietany (gęsta, 18 %) - 5 jajek - szklanka cukru - 1 czubata łyżka mąki pszennej - 60 ml soku z cytryny Polewa: - 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta) - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy. Łączymy je w misce z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy
dom-agi.plucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych(...)kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki w czekoladzie do dekoracji
Rozpustne gotowaniekakao Masa serowa: 600 g sera na sernik (u mnie wiaderkowy ) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko Czubata łyżka budyniu waniliowego - proszku. (ok pół opakowania czyli 20g) 1/4 szklanki (60ml) śmietany 30% 130 g białej czekolady 2-3 garści malin ( ja korzystałam z mrożonych) 50 g białej czekolady na polewę Wykonanie : Ciastka , masło i kakao zmiksować(...)zapewni wilgoć w piekarniku. Wstawić tortownicę na środkową półkę piekarnika i piec 1 godziny i 15 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik , ale nie otwierać drzwiczek. Pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia a nastepnie najlepiej całą noc schładzamy go w lodówce. Przed podaniem dekorujemy sernik roztopioną białą czekoladą . Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka