spłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli chcecie mieć żółciutki biszkopt, poczekajcie z wylaniem masy, aż zacznie lekko tężeć.Sernik cytrynowy z rabarbarem na biszkopcie (na zimno)Składniki:(na formę 20x20 cm)biszkopt:2 jajka70 g cukru45 g mąki pszennej15 g mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynymasa rabarbarowa(...)lodówki do stężenia.Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami.Smacznego!Hmm... Sama nie wiem, czy to już ostatnie rabarbarowe pyszności w tym roku. Aktualnie na tapecie inne owoce, ale któż wie, może jeszcze wrócę do tych pysznych łodyg i zaserwuję je Rodzince...? Nie zdążyłam się bowiem rabarbarem nacieszyć(jak co roku zresztą) i ciągle mam ochotę na więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealny na upały, nie za słodki i sycący. Pełnowartościowy i fit deser. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Dzień bez deseru jest dniem straconym jak to
Zdrowie i pysznie na talerzuwiesz przecież…- uśmiecham się zawstydzona – tę bransoletkę. Z niebieskimi koralikami… W pokoju migają świtełka prześlicznie ozdobionej choinki. Z kuchni dolatują świąteczne zapachy i dźwięki radiowych kolęd. Sernik posypany kokosem pyszni sie na kryształowej paterze niczym oprószony śniegiem. Wszystkie jesteśmy odświętnie ubrane. Za oknem biało jak w bajce, Takich świąt jeszcze nie miałam…Pierwsze bez Dziadka(...)podsypujemy mąką i wyrabiamy jeszcze ręcznie. Następnie delikatnie wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy cieniutką warstwą dżemu, posypujemy cynamonem (jeśli go lubimy, możemy zwiększyć jego ilość) i rozrzucamy kilka owoców żurawiny. Zwijamy ciasto w rulon wg dłuższego boku. Przenosimy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy, wierzch można posmarować mlekiem. Obficie posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną
Raj dla Podniebieniazupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone metalami(...)konsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze do kremowych zup i sosów, ale też... budyniu i sernika! * Płatki miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem Miso jest także używane jako alternatywa dla soi. Tutaj w formie płatków z dodatkiem kwiatu soli morskiej, kurkumy i imbiru. Razem
Poranek na słodkoSkładniki : Spód • 200 g kruchych ciasteczek • 4 łyżki masła Masa • 1 kg twarogu sernikowego • 400 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) • 1 szklanka cukru pudru Polewa
KUCHNIA POLSKAmojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto
moj przepis naCzego to już z kaszy jaglanej nie było. Klasycznie, z warzywami, z mięsem, zmielona do naleśników zamiast mąki, w formie puddingu i zwykłej jaglanki na śniadanie. Jaglany sernik, jaglane brownie, kulki , kremówki i ciasteczka . Kasza jaglana, jakby dopiero została odkryta, podbija domowe kuchnie od kilku lat. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, bezglutenowego zboża. Jest lekkostrawna. Ma właściwości antywirusowe(...)ugotowaniu miksujemy na gładko ze słodziwem i szklanką mleka lub wodą z dodatkiem łyżki mleka kokosowego. Prostokątną formę wykładamy herbatnikami, a na nie wykładamy masę z kaszy. Następnie wykładamy owoce – świeże, mrożone lub wekowane. Ja dodatkowo zmiksowałam banana z kakao i wyłożyłam na 100 % malin z Materne (biedronkowa Rapsodia). Na wierzch wykładamy herbatniki i wkładamy do lodówki żeby
Kucharzycaplaży, morza jest miejscem, gdzie moje nerwy odchodzą w zapomnienie i relaks coś na prawdę znaczy. Mogłabym godzinami przesiadywać na ławce, po prostu gapić się na wodę. Kawa, sernik i lody Jako mieszkanka Barcelony, bez zastanowienia, zaczynałabym dzień od odwiedzenia kawiarni Cup&Cake. Najlepsze cappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo(...)jedno z portalu airbnb. Kiedy wyszliśmy na pierwszy spacer napotkaliśmy to, co najpiękniejsze dla osoby spragnionej kuchni – na każdym kroku kusiły małe sklepiki z świeżymi warzywami i owocami. Skrzynie pełne karczochów, szparagów czy pomidorów, nie sposób było przejść obok nich obojętnie. Dzięki temu celebrowaliśmy leniwe śniadania grzanką z awokado, pomidorem i mozzarellą. Na obiad zajadaliśmy się szparagami
Pink Envelopesłodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy. Mmm...Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem, nie mogłam mu się(...)tydzień szkoły przede mną. Strasznie jestem podekscytowana nadchodzącymi wakacjami - mam mnóstwo planów (część uległa zmianie, ale pewnie tak właśnie miało być...) i oczekiwań, głównie względem pysznych, soczystych, słodkich, polskich owoców. Mniam
Pożeraczka, czyli raz adobrzespód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a po dodaniu arbuzowo - truskawkowej galaretki rewelacyjnie smakuje. Taki sernik po rozkrojeniu znika w oka mgnieniu. Cukier... budzi skrajne emocje, choć każdy z nas jego smak zna… lubi go, delektuje się nim, pociesza, uspokaja, wspomina, marzy, a czasem nawet(...)Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa. Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła. galaretka owocowa: Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy. Oczyszczone truskawki miksujemy. Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej wodzie, przelewamy do owoców i całość, ponownie, dokładnie miksujemy
Moniki SmakołykiOprócz makowców i serników w świątecznym okresie nie może zabraknąć również piernika! Zapragnęłyśmy piernika wilgotnego, mocno przyprawionego z owocowym dodatkiem a do tego całkowicie wegańskiego. Udało się! 😎 Wilgotność ciasta uzyskałyśmy dzięki wykorzystaniem małego buraczka, którego absolutnie w wystudzonym cieście nie było czuć. Owocowa galaretka sprawiała, że ciasto wraz czekoladą i krówkami wegańskimi Super Krówka nie jest zbyt słodkie(...)patyczka. 9. Ciasto zostawić do całkowitego ostudzenia. GALARETKA Z ŻURAWINĄ 10. Jabłka i świeżą żurawinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do powstania musu. (trudno stwierdzić ile surowego owocu jest potrzebne bo to zależy od gatunku jabłek i proporcji). 11. Mus posłodzić według uznania i całość dobrze dusić lub można nieco zblendować aby nie było w nim dużych kawałków
Candy PandasAgrestowa tych, która w XVII wieku została okrzyknięta mianem „eliksiru młodości”, zawiera bowiem mnóstwo cennych dla naszego organizku składników. Czarne porzeczki, które są kwaśnymi owocami , są dobrym źródłem wielu witamin i pierwiastków mineralnych: witaminy A (beta karoten), witamin z grupy B, E, ale najbardziej jest ceniona za zawartość witaminy C. W 100 gramach znajdziemy(...)danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czarna porzeczka na blogu koktajl z czarnej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami domowy kisiel z czarnej porzeczki dietetyczny jogurtowiec na zimno sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki ------------------------------ ------------------------------- Semifreddo z czarną porzeczką Czas przygotowania: Proporcje na keksówkę Składniki: 3 białka 120 g drobnego cukru 250 g kremówki
Kulinarne przygody GatityDzisiaj o moim ulubionym śniadaniu. Często pod zdjęciami na instagramie dostaję pytania, więc teraz witam Cię w moich skromnych progach i zapraszam dalej po przepis:) Jak
fitolarun.blogspot.comwszędzie czuć zbliżającą się wielkimi krokami świąteczną atmosferę. Sklepy wypełnione są ozdobami, na krakowskim rynku z drewnianych budek unosi się zapach grzańca, w kolorowych czasopismach królują świąteczne serniki, a na blogach królują świąteczne przepisy. Dziś właśnie z takim świątecznym przepisem do Was przychodzę. Zapraszam na pyszne polędwiczkę wieprzową faszerowaną suszonymi, wędzonymi śliwkami. Niesamowicie smaczne, eleganckie, sycące. Tworzą idealne trio(...)używać w mojej własnej kuchni. Deska nie przesiąkła zapachem przygotowanych potraw, mimo ciągłego używania. Świetnie się myje i jest niezbędna podczas krojenia mięsa czy też soczystych warzyw i owoców – wyprofilowane rowki zabezpieczają przed rozlewaniem się soków. Jeszcze raz gorąco polecam! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ VICTORINOX #myvictorinox
Ostra na SłodkoSama pamiętam jak zarówno u jednej, jak i u drugiej babci rósł krzak czerwonych porzeczek. Zawsze najlepiej smakowały zerwane prosto z krzaka. Teraz niestety krzewów dawno nie ma, więc owoce muszę kupować. Smak nie ten sam, jednak w słodkich wypiekach sprawdzają się znakomicie. Kwaskowate, czerwone porzeczki wspaniale łączą się z bezową pierzynką, która w tym przepisie zawiera dodatkowo mielone(...)chyb... Czekoladowy ganache z wiśniami Czekoladowy ganache z wiśniami to elegancki deser, który prz... Babka piaskowa - najlepsza, bardzo wilgotna Babka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często... Sernik z sosem malinowym Sernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delika... Post Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku