migdałowa na drożdżach babka ponczowa babka sernikowa babka serowa babka szafranowa babka z tartego ciasta budyń orzechowy mazurki : mazurek czekoladowo kajmakowy mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy z orzechami mazurek migdałowo pomarańczowy mazurek migdałowy mazurek migdałowy makaronikowy mazurek orzechowy mazurek różany mazurek z polewą czekoladową serniki : sernik bezglutenowy, z ziemniakami sernik bez pieczenia sernik gotowany sernik wiedeński
królestwo garówSernik to jedno z moich ulubionych ciast. Mogę być na diecie ale sernika nigdy nie odmówię. Dzisiaj proponuje Wam wersję w jabłku :) Składniki: 6 jabłek garść pokruszonych płatków śniadaniowych lub herbatników 4 serki kanapkowe 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń do kremów i ciast WINARY smak waniliowy żurawina suszona cukier puder Z jabłek ścinami wieczko i wydrążamy środek
Kuchnia w oparachSerniki smakują wyśmienicie z różnymi dodatkami. Ja lubię eksperymentować i bawić się smakami więc na blogu znajdziecie różne wydania serników. Ten upiekłam na jedne ze Świąt Wielkanocnych. Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga. Masa serowa: 700 g twarogu 100 g masła 1 szkl. pudru cukru 4 jajka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l otarta skórka z 1 pomarańczy
Kolorowa kuchnia ElkiSernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek. Składniki : jogurt typu greckiego duży 400 g waniliowy serek homogenizowany 150 g 2 jajka budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru pudru 4 małe śliwki węgierskie płaska łyżeczka kakao ok 80 g herbatników 50 g masła Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem. Wypełniamy
Lena Gotujeproszku. Szybki do zrobienia, na spodzie z herbatników. Sernik jest kremowy i delikatny... Wierzch można polać białą czekoladą, mleczną lub po prostu posypać cukrem pudrem, w każdej wersji będzie pyszny. Składniki blaszka 23/33: spód: herbatniki 200 g, masa serowa: ser z wiaderka 1,5 kg, jajka 9 szt, budyń śmietankowy lub 3 szt (każdy po 40g), cukier(...)wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170st.C przez 1 godzinę. Gdy ciasto zacznie się rumienić to należy go delikatnie przykryć papierem do pieczenia, aby wierzch się nie przypalił. Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Czekoladę łamiemy do rondelka. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie dekorujemy wierzch ciasta
kulinarne odsłony patiKolejny mój sernik tym razem z udziałem soczystych brzoskwiń, pieczony w kąpieli wodnej bez spodu, jest aksamitny delikatny wręcz rozpływa się w ustach,sekret tkwi w jego pieczeniu,brzoskwiniowy mus z galaretką tylko dodaje mu smaku, idealny na lato! Wypiek podałam na talerzu Agawa Gold-Bogucice Na drugim planie Diament Gold-Bocucice Składniki: Tortownica 22 cm Masa(...)miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukry, budyń śmietanę , masło i sok z cytryny, miksujemy krótko na gładką jednolitą masę około 3-4 minuty. Masę serową wylewamy do natłuszczonej tortownicy-można wyłożyć pergaminem.Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 160*c, na półkę niżej w piekarniku, stawiamy naczynie żaroodporne z wodą, wstawiamy sernik i pieczemy w kąpieli wodnej 55 minut
Wanilia i KardamonŚwiat Wielkiej Nocy bez sernika. Pychotka Składniki: Ciasto: 0,5 margaryny 0,75 szklanki cukru 7 łyżek wody 2 łyżki kakao 0,5 cukru waniliowego 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki Ser: 0,5 kg sera białego 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego zapach cytrynowy 3 jajka(...)sztywno i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zamrozić a drugą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, dodać budyń, kilka kropel zapachu cytrynowego i żółtka. Wyrobić ser. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z serem. Ser wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych
Cukiernia Pychotkisernik piekę od wielu lat i powiem wam, że go uwielbiam!!! Zresztą nie tylko ja go uwielbiam:) Składniki na ciasto: 40 dkg mąki pszennej; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru; 2 łyżki ciemnego kakao; 1 całe jajo; 2 żółtka; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Mąkę pszenną, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez(...)sera i ucierać, aż znikną zbrylenia. Na końcu dodać kilka kropli olejku, budyń i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy wyłożonej ciastem, wyrównać powierzchnię. Na masę zetrzeć na tarce na grubych oczkach zamrożone ciasto. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ( 175 o C ). Piec około 1 godzinę
In my kitchenSernik zainspirowany przepisem ze strony Domowe Wypieki . Wyszedł przepyszny, słodki, mięciutki i idealnie płaski. Z dekorowaniem poszło mi troszkę gorzej, ale dopiero się rozkręcam ;) Ilość składników w przepisie dostosowana jest do tortownicy o średnicy 24 cm. Tutaj znajduje się przelicznik form do pieczenia. Na stronie Domowe Wypieki znajdziecie oryginalny przepis dla tortownicy o średnicy(...)robota kuchennego wrzucamy twaróg i cukier. Po chwili dodajemy budyń, a następnie powoli wlewamy mleko. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę krówek i delikatnie mieszamy. 5. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy
My Culinary Artpołowy cytryny (chyba że macie bardzo słodkie jabłka to sok z całej cytryny) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru opakowanie budyniu waniliowego bez cukru łyżeczka cynamonu masa sernikowa: 500 g sera z wiaderka 100 g cukru 2 jajka opakowanie budyniu waniliowego bez cukru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon przesiać(...)cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i budyniem. Na koniec dodać po jednym jajku, po każdym, krótko zimiksować. Na zimne podpieczone ciasto wykładamy zimną masę jabłkową, na jabłka wykładamy masę serową i wszystko przykrywamy pozostałym starkowanym ciastem. Całość pieczemy w 170 stopniach przez 60-90 minut. Stan wypieczenia sernika sprawdzamy patyczkiem. Sernik w piekarniku urośnie. Po upieczeniu opadnie
na moim stole...sernik... A gdyby tak wykorzystać zasoby lodówki? W końcu są to serki homogenizowane, podobnie jak ser wiaderkowy do serników. Nic więcej, tylko od razu zabrałam się do dzieła. SERNIK "BAKUSIOWY". /przepis autorski;/ blaszka ok. 23x30 cm ciasto: szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)oleju 3 waniliowe budynie (proszek) Ser ucieram z cukrem, żółtkami, budyniem, cukrem, aromatem waniliowym. Cienkim strumieniem wlewam olej. Dokładnie miksuję na wolnych obrotach. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Lśniąca, sztywną pianę delikatnie przekładam do sera, na zmianę wlewając porcjami mleko. Mieszam za ppomocą drewnianej łyżki (tak robimy od pokoleń - sernik jest wtedy niewiarygodnie
W kuchni Karmel-itkiBardzo lubię serniki polane polewą i posypane kokosem. To takie moje wspomnienie dzieciństwa, w domu często były robione w takiej wersji. Ten wyrósł tak wysoko ponad blachę, że bałam się, że się wyleje, ale na szczęście masa serowa była dość zwarta. Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej. Składniki(...)cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać do blaszki. Piec około 50 minut w 180*C. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, polać sernik i posypać kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany ale jest naprawdę bardzo prosty do wykonania. Sernik nie tylko pięknie się prezentuje ale też przepysznie smakuje. Polecam go na szczególne okazje Składniki: spód: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru(...)cukier waniliowy, żółtka i rozpuszczone w mleku budynie. Dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Kokosowa chmurka: piana: 4 białka 4 łyżki cukru pudru Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na sernik po 60 minutach i piec jeszcze przez
Krakowskie smaki Anitruskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Najprostszy sernik kawowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód: 200 g herbatników 60 g roztopionego masła 1/2 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Masa serowa: 1000 g białego zmielonego sera 1 szklanka gęstej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru(...)wierzch cienką stróżką wylewamy kawę. Następnie wykałaczką robimy esy floresy, uważając, aby nie naruszyć spodu z herbatników. Kawa powinna się połączyć z masą, tworząc swego rodzaju mozaikę. Sernik przez pierwsze 10 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy go przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki
Kulinarne przygody GatityTaki sernik gości na moim wielkanocnym stole w tym roku Składniki Ciasto -1 szklanka mąki - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanka mleka w proszku - 1 żółtko - 125 g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa - 1 kg sera - 2 jajka - 10 białek - 2 budynie śmietankowe - 1/2 szklanki mleka w proszku - 200 g masła - 300 g cukru - 2 łyżeczki(...)widelcem nakłuć ciasto piec 20 minut 180 stopni 2. Masa serowa - ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić przez maszynkę - Do sera dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,budynie,mleko w proszku rozpuszczone zimne masło skórkę cytrynową Wszystko razem zmiksować - Z białek ubić pianę połączyć delikatnie z serem - Wlać ser na podpieczony spód piec 180 stopni
W królestwie smaków BeatySernik dosłownie jak z bajki, lekki, puszysty, równiutki, delikatny... po prostu idealny! Składniki (blaszka 26x24cm): herbatniki typu petitki na spód - 1 paczka 1 kg dobrego sera wiaderkowego lub trzykrotnie zmielony twaróg 6 jajek 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mleka(...)Delikatnie (!) wylać masę serową. Piec w około 180 st.C bez termoobiegu przez ok 60 minut. Pieczemy w kąpieli wodnej. Ja umieszczam naczynie żaroodporne z wodą na półce niżej niż sernik. Wierzch sernika się mocno zarumieni, sernik wyrośnie około 2 cm a podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przez około 30 minut
Kuchnia domowa Ani