przepis mam od mamy, której mogę tylko pozazdrościć talentu cukierniczego. No ale cóż ćwiczenie czyni mistrza. Sernik jest prosty i bardzo smaczny szczerze polecam. Składniki: 4 serki homogenizowane (150-180g każdy serek) 125 g margaryny 1 szkl. cukru 4 żółtka cukier waniliowy (16g) 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa galaretka cytrynowa puszka brzoskwiń tortownica lub silikonowa forma(...)napęczniała. Następnie dodać 1 szklankę wrzątku i wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. W misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas mieszając ( można mikserem). Dodać cukier waniliowy i serki homogenizowane (również po trochu), całość dobrze wymieszać. Na koniec wlewać żelatynę po jednej łyżce (wtedy mamy pewność, że się nie zważy). Wszystko dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wylać
IMPRESJA SMAKUudany, smaczny, nie za słodki, jednym słowem rewelacyjny sernik nowojorski z tłustego twarogu. Składniki: 200g herbatników 150g masła 900g tłustego twarogu 1 szklanka cukru 5 całych jajek 3 żółtka 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml śmietany 18% cukier waniliowy Przygotowanie: Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem(...)Następnie dodajemy rozkłócone jajka wraz z trzema żółtkami oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz pszenną i ziemniaczaną. Całość ubijamy krótko, tylko tyle aby rozpuściła się większość cukru. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Zbyt długie ubijanie napowietrzy masę, co spowoduje, iż sernik urośnie i opadnie zaraz po upieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
Jacob Tastesszklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie cukrowym Składniki na sernik: 1 ½ kg dwu-trzykrotnie zmielonego sera białego 500 g cukru pudru
Domowe ciastapomarańczowego – użyłam Emix 4 żółtka jaj klasy L 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany Na sernik: 1 kg sera z wiaderka (dobrej jakości) 4 jajka klasy M (osobno żółtka i osobno białka) 3 łyżki budyniu waniliowego – użyłam Emix 100 g masła 1/2 szklanki cukru mała szczypta soli Dodatkowo: pulpa z mango Koala cukier puder(...)wykładamy pulpę z mango tworząc esy floresy. Na koniec wyciągamy resztę ciasta z lodówki, odrywamy kawałki i tworzymy tzw. łatki układając je na wierzchu (popatrz na zdjęcie poniżej). Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około godziny (u mnie 60-65 minut, czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszkiPóźno w tym roku rozpoczynamy dyniowy sezon, ale za to robiąc na sam początek pyszny dyniowy sernik na zimno z Oreo . Jesienną dekorację do zdjęcia stanowiły zerwane i zasuszone kilka tygodni temu rajskie jabłuszka oraz gałązki kaliny koralowej, które uzupełniły ciepłe, jesienne kolory ciasta. Są takie zdjęcia, które robi się z przyjemnością i od pierwszego ustawienia wiemy, że efekt(...)takich należy, więc mamy nadzieję, że narobi Wam apetytu i skorzystacie z przepisu. Udostępnij Składniki na dyniowy sernik na zimno Masa serowo-dyniowa: 500 g sera z wiaderka 300 g puree z dyni 200 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 / 2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka cynamonu 400 ml śmietany kremówki 30% (schłodzona) 2 łyżki żelatyny
niecodziennikparyserek waniliowy i zmiksować dodać olej, budyń, kaszę manną i zmiksować z 2 minuty na koniec dać pianę i delikatnie wymieszać wszystko tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i dać biszkopty do blaszki wlać ciasto i wsypać opłukane, osuszone borówki ciasto piec w 200C około 40-45 minut - z blaszki wyjąc jak będzie zimne oszukany sernik jest
W Mojej Kuchni Lubięszklanki cukru 1 cukier waniliowy 8 jajek 2 budynie waniliowe 500 ml kremówki 30 % 1 duży wagonik herbatników Petit Bure kakaowych 100 g miękkiego masła 50 g skórki pomarańczowej Helio Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie spód wykładamy herbatnikami. Do miski przekładamy trzy krotnie zmielony ser, następnie dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i budynie, dobrze ucieramy. Białka(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na gęsto. Partiami na przemian dodajemy raz białka raz śmietanę, delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy skórkę pomarańczową i również delikatnie mieszamy. Ser przekładamy na herbatniki i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Upieczony sernik studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik
Sama słodycz i szczypta chiliPodrzucam Wam przepis na bardzo, ale to bardzo szybki sernik. Wystarczy składniki chwilkę zmiksować, upiec i sernik gotowy. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Składniki (tortownica śr. 24cm): 1 kg sera wiaderkowego 4 jajka 200 g masła 3/4 szklanki cukru olejek waniliowy 4 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Masło roztopić, pozostawić do wystudzenia. Piekarnik rozgrzać do 190st.C góra(...)st.C, potem przez 30 minut w 150 st.C, a na koniec w 120 st.C. 4. Po upieczeniu ciasto trzymać jeszcze w piekarniku, nawet do całkowitego wystudzenia. 5. Sernik przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Najlepiej smakuje na kolejny dzień. Sernik fajnie smakuje z kleksem żurawiny. Smacznego! Źródło: Ania gotuje Na blogu jest już sporo serników
Kuchnia domowa Ani22cm i 18cm Spód ciemnego sernika: 100g herbatników 2 łyżki kakao 3 łyżki masła Pół łyżeczki chilli Serniki: 1kg serka homogenizowanego 2 opakowania budyniu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki cukru 500g musu z dyni hokkaido 2 łyżki cukru waniliowego 10 łyżek kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa) 2 łyżki kawy mielonej 2 dojrzałe figi Polewa czekoladowo-kawowa(...)gładką masę. Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy przygotowanym herbatnikami i wstawiamy do lodówki. Dynię myjemy, odcinamy końce, przecinamy na pół i wydrążamy ziarna. Posypujemy ją cukrem waniliowym i zawijamy w folię aluminiową – pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190*C. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy partiami serek, a gdy masa będzie
Gotowanie i blogowaniesolidną porcję czekoladowej polewy z pomarańczowym aromatem :) Wyszło pysznie . Polecam Wam do wypróbowania. Składniki : 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego ) 1 i 1/4 szklanki cukru (270g) - można dać nieco więcej jeśli mamy kwaśny ser 4 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40g każdy) 200 ml śmietany 30 % skórka otarta z jednej pomarańczy i sok z niej wyciśnięty Polewa(...)pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C . Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze godzinę i 15 min. Wyłączyć piekarnik , a sernik wyjąć dopiero po ok pół godzinie . Schłodzić kilka godzin w lodówce. Masło , cukier , kakao i śmietanę umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu aż masło i cukier
Malinowa Kawiarenkawłasny przepis na czysty, lekki sernik. Ważne tylko, aby twaróg nie był zmielony, lecz rozgnieciony. Składniki: 300g twarogu półtłustego 250g sera ricotta 250g serka mascarpone 100g masła miękkiego 4 jajka 1 pomarańcza (sok + starta skórka) 1 cytryna (sok + starta skórka) 1 limonka (sok + starta skórka) 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej Wykonanie: Masło, jajka i serki powinny(...)cytrusów zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Dodać do masy. Na sam koniec wlać esencję waniliową. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, delikatnie, za pomocą drewnianej szpatułki wymieszać z masą serową. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę. Piec 1h 15min w 170C. Artykuł Sernik cytrusowy mascarpone z ricottą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniasernik znalazłam w Kuchni Mniam a pianka malinowa to już moja inwencja. sernik gotowany: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 5 łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru z wanilią pianka malinowa: 2 szkl musu malinowego 1 szkl. śmietanki(...)jajka z budyniami,do czekoladowego dodać kakao. Do pierwszego garnka wlać budyń czekoladowy,do drugiego waniliowy. Gotować mieszając aż budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowaną warstwę herbatników masę czekoladową,wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Mus malinowy zrobiłam z malin,które zagotowałam z dodatkiem cukru i przetarłam przez
Kolorowa kuchnia ElkiWitam kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjny i łatwy sernik. Zachwyci każdego, bo wygląda i smakuje bosko. Co go wyróżnia? Ma w środku pyszne kulki orzechowe. Jest kremowy, nie opada, zawsze wychodzi. Idealny na święta, Wielkanoc, która się zbliża. Bardzo polecam i zachęcam do upieczenia :) ZAPRASZAM NA FILM Z PRZEPISEM KROK PO KROKU SKŁADNIKI blaszka(...)główna atrakcją tego pysznego sernika :) Masa na kulki jest dość klejąca, polecam maczać ręce w oleju, wtedy kulki pięknie się formują. Robimy niewielkie kulki i układamy je koło siebie na powidłach. MASA SEROWA Żółtka oddzielamy od białek. 4 białka + 3 z ciasta ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy 4 żółtka, cukier, cukier waniliowy i miękkie masło. Dodajemy stopniowo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy truskawki już się kończą można je zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć je z nadmiaru wody.Składniki: 100 g kruchych ciastek100 g masła500 g truskawek200 g białej czekolady400(...)wodnej białą czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy. Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania. Wskazówki:Sernik trzymać w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli
upichcicDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik cappuccino na spodzie z ciasteczek czekoladowych, deser ten dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu. Życzę Akademii i jej gospodarzom - Marco Ghia i Emiliano Castagna - wielu nowych sukcesów, licznych fanów i miłośników gotowania, kreatywnych i owocnych warsztatów oraz wielu nowych dań, które podbiją podniebienia wszystkich smakoszy! Jak również szampańskiej zabawy urodzinowej(...)Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. W misce wymieszaj ser, cukier, jajka, żółtko, gęstą śmietanę, ekstrakt waniliowy i resztę masy z ciasteczek. Wyłóż uzyskaną mieszaninę na ciasteczkowy spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki na całą noc. Roztop czekoladę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska