Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do
Moniki SmakołykiCIASTO: mąka pszenna - 3 szkl cukier puder - 1/2 szkl margaryna - 300 g żółtka - 4 szt sól - szczypta MASA SEROWA: ser biały zmielony - 1 kg cukier - 1
Camilla w kuchniLubię lato i jesień za smak i zapach grzybów. Dzisiaj nietypowy sposób wykorzystania łagodnych, aromatycznych i moich ulubionych kurek. Przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu
Kuchnia Łukaszasię z biała kiełbasą. Ja jednak przygotuję wersję bezwieprzową. Zamiast białej kiełbasy używam boczku z indyka…Jest przepyszny! W tym roku zaplanowałam pieczone piersi z kaczki . Jest to szybkie danie, zwłaszcza, że piekę mięso w całości i kroję na plastry. Bardzo lubię pierś z kaczki, zwłaszcza z sosem z czerwonego wina. Ostatnio dostałam w prezencie pyszne czerwone wino(...)kanapkowego. Jaki zrobię na Wielkanoc to się wkrótce okaże. Czyżby menu zakończone? Ależ skąd! Na Wielkanoc nie może zabraknąć pysznego deseru. Po takich obfitościach proponuję lekki deser w postaci sernika na zimno . U mnie jednak nigdy nie kończy się na jednym deserze. Na pewno będzie jeszcze mazurek i może jakieś drobne wypieki. Wszystko zależy od tego ile będę miała czasu
codojedzeniaOprócz typowych wytrawnych dań świątecznych, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć wspaniałych ciast tj. baby, makowce, serniki czy mazurki. Od XIX wieku mazurki są w Polsce ozdobą stołu i podstawą Świąt wielkanocnych. Kruche spody pokrywane są bardzo słodką masą, bogato dekorowane. Mój mazurek jest przekładany orzechową masą i musem z prażonych jabłek. Jego przygotowanie jest może trochę czasochłonne(...)puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach 65%, 35%. Mniejszą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki czemu nie przyklei nam się do stolnicy i łatwo wyłożymy nim formę). Dno od formy o średnicy 28 cm, przykładamy do ciasta i wykrawamy jej kształt. Umieszczamy papier
KierunekuchniaMoja dzisiejsza propozycja jest równie smaczna co zdrowa. Przyznam, że jest to jedno z lepszych crumble jakie jadłam, a crumble obok sernika to moja wielka miłość i słabość. W końcu crumble to esencja wszystkiego, co w cieście najlepsze, czyli owoców i kruszonki. W wypadku tego przepisu kruszonka jest chrupka i wyśmienita, jabłka natomiast są delikatne i leciutko skarmelizowane. Idealny sposób(...)mokrego piasku. Uprażone jabłuszka wyłożyć do żaroodpornego naczynia i posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoNajzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam
moj przepis naTo co dobre szybko się kończy! i tak skończył się właśnie mój urlop i cudowna domowa sielanka, jutro czeka mnie nerwówka, tydzień pełen wyzwań, obym go
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSernik na zimno jest chyba jednym z najbardziej popularnych letnich deserów, który nigdy się nie znudzi. Dziś w wersji dwu kolorowej różowo-białej i dwu smakowej truskawkowo-śmietankowej ;) Sernik jest niezwykle kremowy, delikatny i aksamitny w smaku a to wszystko poprzez dodanie ricotty i śmietany kremówki. Deser wprost rozpływa si ę w ustach. Polecam(...)fogli 100 ml di panna fresca Decorazione 100 ml di panna fresca 2 cucchiaini di zucchero a velo fragole PRZYGOTOWANIE Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Warstwa śmietanowa Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, po czym zdejmujemy z ognia. Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy z nadmiaru wody
La grande e la piccola cuocaNieskromnie muszę przyznać że to jeden z lepszych serników mojej produkcji, żeby nie powiedzieć że chyba najlepszy! :D Upiekłam go przy okazji testowania mojego nowego nabytku jakim jest białko serwatkowe KFD Premium WPC 80 . Zacznę od recenzji, a następnie przejdę do przepisu na tą pyszność. KFD Premium WPC 80 , to najwyższej jakości, w 100 % czysty i instantyzowany koncentrat białka(...)instrukcją na opakowaniu, studzimy do blendera wrzucamy jajka, miksujemy przez minutę dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułki filipińskie po polsku Ja wiem że Tłusty Czartek, ja wiem że Walentynki, ale coś normalnego też trzeba jeść, dlatego na śniadanie polecam pyszne bułeczki
moj przepis natylko zobaczyłam przepis na ciasto do którego dodaje się Inkę wiedziałam, że muszę go wypróbować i nie żałuję bo wyszło fantastyczne! W smaku podobny jest do sernika (chociaż nie ma w nim ani grama sera!), ale jest zdecydowanie bardziej delikatny. A ciasto z lekkim posmakiem Inki jest po prostu pyszne, zresztą sami spróbujcie! Przepis nieco zmodyfikowany pochodzie(...)oraz budyń cały czas miksując, następnie śmietanę, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę (22 x 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta, lekko przyciskamy do blaszki. Następnie wykładamy owoce, a na nie masę śmietanową, na wierzch resztę startego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze
Słodka Kraina Wypiekówwymieszać- tak powstałą mieszankę wlać do masy jogurtowej, wymieszać- zimną śmietankę ubić na sztywno, połączyć z kawową masą jogurtowąPRZEŁOŻENIE BISZKOPTU- formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą- na spód włożyć biszkopt, nasączyć go około 50ml (tyle, ile zostanie z całego naparu) ponczu- na biszkopt wylać masę kawową, wyrównać i włożyć na kilka godzin(...)każdego kawałka należy zanurzyć w gorącej wodzie i wytrzeć, wtedy polewa ładnie się porcjuje.Masa kawowa jest delikatna dzięki zawartości jogurtu greckiego, na pewno różni się w konsystencji od mas serników na zimno. Nie radzę też dodawać większej ilości żelatyny do masy, gdyż zmniejszy to znacznie jej kremową konsystencję
Smakołyki Berenikimojprzepisna.pl | Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i
moj przepis na