Sernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy przejść obok nich obojętnie. Wizja pysznego sernika malinowego prześladowała nas od dłuższego czasu, aż wreszcie po kilku próbach i łączeniach różnych przepisów, osiągnęliśmy sukces ;) Sernik malinowy ze względu na konieczność schłodzenia warstwy musu(...)warto przygotować dzień wcześniej, a przynajmniej rano, jeśli chcecie go podać pod wieczór. Składniki: 200 g ciasteczek zbożowych 120g masła 500g twarogu na sernik (jeśli nie używacie gotowego, należy go zmielić 2x) 3 duże jajka 170g cukru, najlepiej drobnego do wypieków 1 laska wanilii (ewentualnie 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią) 3 łyżki mąki 250 ml śmietany
Pociąg Do Kuchnirozpływający się w ustach smak, którym można się delektować łyżeczka po łyżeczce. Dziś zapraszam Was właśnie na taki pyszny, delikatny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. Mój sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się(...)czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: Na spód: około 90 -100 g herbatników 3/4 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Na sernik: 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta
Słodkie okruszkimacie zbytnio czasu lub sił na spędzanie czasu w kuchni, to goraco polecam Wam Sernik kajmakowy dla leniwych ;) Bez jajek, bez ubijania… tak na leniucha! :) Sernik kajmakowy – Składniki: 1kg twarogu w wiaderku (kilkukrotnie mielony) 1 budyń czekoladowy w proszku 1 budyń śmietankowy w proszku 1 opak. cukru wanilinowego 1 puszka kajmaku (460g) Sernik(...)jednej miski, dokładnie wymieszać (można za pomocą łyżki). Przelać do okrągłej blaszki o średnicy 20cm. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 – 60 minut. Opcjonalnie można polać sernik lukrem (kilka łyżek cukru pudru wystarczy rozprowadzić w odrobinie wody i polać nim wierzch sernika). The post Sernik kajmakowy Leniwiec appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprawidłowa, sernik w iście królewskim stylu, pyszny, otulony chrupiącym, kakaowym ciastem. Zasmakował całej rodzince, jedli jeszcze lekko ciepły :D Polecam wszystkim "sernikożercom" , będziecie zachwyceni ;) *sernik podany na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice *kawa w filiżance ANTONIO od Porlcelana Bogucice Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego(...)ciasto do nagrzanego piekarnika, piekę w 180 st C 60 minut. Grzałka góra - dół. Studzę w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, wg smaku i gustu. Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski Sernik królewski
Takie tam pichceniePrzepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane. To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy z wiśniami. Wtedy, z braku składników, wybrałam jednak sernik zebra. Ale obiecałam sobie, że na specjalną okazję będzie właśnie ten – sernik czekoladowy z wiśniami. Okazja się nadarzyła, była nią pierwsza rocznica mojego bloga. Składniki na spód (tortownica(...)oraz 2 szklanki wiśni bez pestek odsączonych z syropu (dałam 3 puszki po 425g – jak na zdjęciu)Składniki na polewę:- 150g gorzkiej czekolady- ½ szklanki śmietany 30% Wszystkie składniki do sernika muszą być w temperaturze pokojowej (to ważne). Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Podczas pieczenia sernika zebra wpadłam na pomysł i użyłam worka do pieczenia
mojewypiekiinietylkoszybkie łatwe – serniczek. I to nie byle jaki, bo z kawałkami czekolady oraz malinami, a całość na kruchym spodzie z ciasteczek. Mówię wam: pyszności!!! A do tego jeszcze sernik bardzo szybki w przygotowaniu. A jeżeli znajdziecie trochę czasu i przygotujecie spód dzień wcześniej, to samo ciasto będzie już ekspresowe. No dobrze, jedyne co zabiera nam przy nim czas(...)pieczenie, ponieważ jest to jednak 80 minut. Sernik smakuje znakomicie i jakby się tak uprzeć, to nie potrzeba do niego nawet miksera. Zanim przejdę do przepisu pokażę wam jak wyglądało nasze eksperymentalne poletko z malinami ekologicznymi pod koniec sierpnia, o którym już wam pisałam (wpis znajdziecie tutaj ). Brat wraz z rodzicami nazbierali na raz pełne 3 miski i byli
Relaxtimemalinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową . Oba serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera :) Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w porównaniu z innymi ciastami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie tylko(...)piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Sernik wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem przejechać wzdłuż krawędzi tortownicy, gdyby sernik przywarł do boków formy
Moja Delicjabardzo dokładnie zastosujecie się do przepisu. Najważniejsze wskazówki to temperatura pokojowa składników, pieczenie bez termoobiegu z parą wodną oraz dobrze ubite, a następnie delikatnie wmieszane białka. Spód do sernika (duża blacha): 125 g masła 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g) 4 łyżki cukru pudru 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu(...)śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem
Poezja smakuSernik z żelką mango 2016-10-07 15:35:27 Porcje 16 Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek - serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować(...)Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr 15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
Wędrówki po kuchniPyszny, aromatyczny sernik z masłem orzechowym i czekoladową polewą. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Nie za słodki, kremowy, na spodzie z daktyli. Sernik został upieczony w sklepie ze zdrową żywnością Maribel Biomarket , w którym prawie codziennie jadam śniadania :), więc produkty do jego przygotowania były zdrowsze i raczej niedostępne w każdym sklepie, ale oczywiście podałam również zamienniki(...)którymi sernik również będzie smaczny. Dziękuję Martynie przemiłej osobie, która pracuje w Maribel za przepis i miło spędzony czas. Zapraszam na sernik! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową Składniki: Spód: 100g zmielonych, uprzednio namoczonych daktyli (daktyle zalać ciepłą
Mała CukierenkaSernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed(...)pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik w tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny
Poezja smakunich nie skorzystać. Zuzię korciło, żeby wyjadać same borówki, a następnie sernik, kruche ciasto może nie jest jej ulubionym, ale w tej wersji bardzo jej smakowało. Polecam, bo sernik z borówkami jest pyszny. Składniki: Kruche ciasto: - 200g miękkiego masła – 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy – szczypta soli – szczypta proszku do pieczenia(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a potem opadnie). Na podpieczony spód przelać masę serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych jagód. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut
dom-agi.plNiczym, ”Świętego Gralla” wielu szuka przepisu na idealny sernik. Kremowy, puszysty, wilgotny i…róóóówny. W tych poszukiwaniach, u mnie chyba nadszedł kres. Mojego „Gralla” – sernik ”Zebra” - znalazłam u Pauliny, był dosłownie „utkany czekoladą”. Ponieważ nie miałam tortownicy o średnicy 20-22cm, zwiększyłam proporcje o połowę dopasowując do 26cm. Składniki(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego- 3 łyżki kakaoSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Zrobiłam twaróg domowy, ale można wykorzystać również kupny (sernikowy). Ja postanowiłam jednak podejść bardziej pieczołowicie do tego sernika. Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Wpadłam na pomysł
mojewypiekiinietylkoWaniliowy sernik z musem truskawkowym Oto sernik, za którym przepada cała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej(...)Tamizą. Tam też miałam możliwość wypróbowania mnóstwa angielskich – i nie tylko – smakołyków. Sernik był hitem ówczesnej restauracji. Od tego czasu w moim sercu zapaliła się miłość do serników, a ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Także szczerze polecam i zachęcam do wypróbowania ;) SKŁADNIKI NA SPÓD: 170 g ciastek pełnoziarnistych, np. typu digestive 60 g roztopionego masła
Calzonella.comopadnie. Z pozostałej ¼ porcji ciasta wałkujemy prostokąt i radełkiem wycinamy paski ciasta o szerokości 1 cm, które układamy tworząc kratkę na masie serowej. Paski smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C i pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru(...)soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody
mojewypiekiinietylkokojarzy mi się sytuacja sprzed wielu lat, kiedy byłam jeszcze nastolatką. Bardzo często piekliśmy wtedy wiedeński sernik, niemal co sobotę. Była to taka nasza tradycja :) Tego dnia również sernik wieczorem wyjechał z pieca i został odstawiony na kuchenną szafkę do wystudzenia. Został tam do rana. Przynajmniej tak było zaplanowane ;) Kiedy wstaliśmy w niedzielę rano, zobaczyliśmy, że nasza(...)brzuch ma wzdęty i ciężko oddycha. Byliśmy przerażeni! Baliśmy się, ze zachorowała poważnie. Szybko jednak okazało się co było przyczyną takiej męczarni biednego psa. Po wejściu do kuchni zobaczyliśmy sernik, a raczej to, co z niego zostało. Nasza sunia wyżarła (inaczej nie da się tego określić) niemal wszystko. Zostały tylko wąskie paski po brzegach. Tego dnia nie było ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennamalują . Piekę je teraz co raz częściej i z każdym kolejnym mam wrażenie ,ze to już ten najlepszy , ten idealny. Nie inaczej oczywiście jest i tym razem :) Sernik z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. U mnie oblany polewą chałwową, ale równie dobrze będzie smakował z czekoladą , owocami czy jedynie delikatnie obsypany cukrem pudrem Do jego wypieku(...)innych moich serników , użyłam sera na sernik , takiego wiaderkowego . Wiadomą rzeczą jest ,że użycie lepszego sera , który sami pieczołowicie zmielimy wpłynie korzystnie na smak naszego wypieku ,ale ja wychodzę z założenia ,że życie należy sobie ułatwiać . Smak i konsystencja tego sernika mnie powala ... A do tego w końcu osiągnęłam sernik gładziutki ,płaski
Malinowa KawiarenkaOkres przedświąteczny, Świąteczny i poświąteczny ewidentnie kojarzy mi się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty(...)przygotowaniu, ale pyszny i taki wyjątkowy. Ogólnie uwielbiamy serniki, więc ten również przypadł nam do gustu. Ostatnio najchętniej jadłabym serniki, naleśniki z serem, dużo słodkiego, ale to chyba taki czas poświąteczny. Składniki: - 0,75 kg twarogu trzykrotnie zmielonego; - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków; - 5 jajek; - 125 g masła w temperaturze pokojowej; - 4 łyżki kaszy manny; - 1/2 opakowania
dom-agi.pl