Przepis na sernik nowojorski (New York Cheesecake). Idealnie kremowy i aksamitny. Składniki oraz sposób przygotowania Spód: 120 g herbatników ok. 5 łyżek rozpuszczonego masła Wymieszać składniki aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia tortownicę i włożyć do lodówki. Masa serowa: 2 sery typu Philadelphia 226 g każdy 1 jogurt grecki 3 jajka łyżeczka ekstraktu(...)jajka po jednym naraz i miksować do połączenia się składników, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, mąkę, można też dodać skórkę z cytryny i krótko wymieszać. Masę wylać na schłodzony spód. Sernik powinien być pieczony w kąpieli wodnej. Tortownicę należy obłożyć folią aluminiową i włożyć do większej formy i zalać gorącą wodą do wysokości połowy tortownicy. Można też tylko włożyć bezpośrednio
Wasze PrzepisySernik dyniowy to must have jesienny. Jeżeli lubicie dynię to ten przepis jest hiitem :) Mocno cynamonowy, niesamowicie puszysty i smaczny. Czy może być lepiej? Składniki : 150 g herbatników pełnoziarnistych 50 g masła 1 kg sera sernikowego (zmielony na gładko twaróg lub z wiaderka) 500 g puree z dyni (upieczona dynia, następnie zblendowana) 120 g ksylitolu/erytrolu/cukru 4 małe(...)Herbatniki bardzo drobno kruszymy, masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki ugniatamy na całym spodzie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Twaróg miksujemy z puree z dyni. Dodajemy jajka. Następnie wsypujemy budyń, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik dodatkowo z wierzchu możemy posypać cynamonem. Pieczemy przez
CzarnawisienkaSernik dyniowy to must have jesienny. Jeżeli lubicie dynię to ten przepis jest hiitem :) Mocno cynamonowy, niesamowicie puszysty i smaczny. Czy może być lepiej? Składniki : 150 g herbatników pełnoziarnistych 50 g masła 1 kg sera sernikowego (zmielony na gładko twaróg lub z wiaderka) 500 g puree z dyni (upieczona dynia, następnie zblendowana) 120 g ksylitolu/erytrolu/cukru 4 małe(...)Herbatniki bardzo drobno kruszymy, masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki ugniatamy na całym spodzie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Twaróg miksujemy z puree z dyni. Dodajemy jajka. Następnie wsypujemy budyń, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik dodatkowo z wierzchu możemy posypać cynamonem. Pieczemy przez
Czarnawisienkabrzegi udekorowane są truskawkową pianką, całość pięknie się prezentuje, lecz ważniejsze jest to że wybornie smakuje!!!! Polecam! Składniki na Rumuński sernik na tortownicę o średnicy 28 cm SPÓD: 50 g rozpuszczonego masła 100 g zmielonych herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych, lecz mogą być zwykłe, kakaowe lub maślane) MASA SEROWA: 1 kg sera białego, mielonego, może być twaróg w wiaderku(...)dodajemy cukier do smaku, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 3-4 minut. Wyłączamy grzanie, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Chwilę studzimy. Wyjmujemy sernik z lodówki, zdejmujemy obręcz i papier do pieczenia, delikatnie przekładamy na paterę, a następnie wylewamy na nie polewę, zostawiając około 2 cm rant (tam będzie pianka), wstawiamy do lodówki
Rozpustne gotowaniepadła propozycja wykorzystania w jednym wypieku wanilii, jogurtu i malin, zaraz po ucieranym cieście jogurtowym, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem w moim otoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się do pracy. W cieście, poza malinami, wylądowały również morele - kupiłam niedawno koszyczek bardzo dorodnych i dojrzałych, i zastanawiałam się(...)znakomicie. Na wierzch przygotowałam delikatny mus malinowy na kremówce - zawsze się sprawdza, z każdymi owocami. Na spód, zamiast zwykłych herbatników, dałam czarne jak noc ciasteczka oreo. Muszę przyznać, że efekt kolorystyczny mnie zachwycił. Smak również nie rozczarował - sernik wyszedł wyjątkowo delikatny i kremowy, bardzo lekki. Z Karoliną zjadłyśmy do kawy po dwa kawałki - naprawdę nie można
Pożeraczka, czyli raz adobrzePozostając w klimacie dyniowym, podrzucam Wam tym razem przepis na pyszny sernik dyniowy. Przyznaję, że pierwszy raz jadłam taki sernik. Przez dodatek dyniowego puree i korzennych przypraw, jest on dość specyficzny w smaku, ale po skosztowaniu pierwszego kawałka już wiedziałam, że są to moje smaki :). Sernik wykończony jest polewą z białej czekolady z dodatkiem skórki z pomarańczy(...)polewa to taka przysłowiowa kropka nad "i", naprawdę robi robotę ;). Sernik ma niesamowicie kremową konsystencję, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Myślę, że nie bez kozery można określić ten sernik słodką kwintesencją jesieni :). Polecam! Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube. Spód: 170 g herbatników 60 g masła 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g twarogu
Opowieści z piekarnikapierwsze lato. Na dzień dzisiejszy owocują jeszcze maliny jednoroczne. A teraz zapraszam was na przepis na sernik. Składniki na foremkę o średnicy 19 cm, piekarnik góra – dół bez termoobiegu: Spód: – 1 szklanka zmielonych (zblendowanych) herbatników – wychodzi około 20 sztuk – 60 g masła – 1 łyżka kakao (gorzkiego) Herbatniki mielimy w blenderze na piasek(...)wyłożonym dnem ciasta wkładamy do lodówki na czas szykowania masy. Masa sernikowa : – 250 g malin – 60g dowolnej czekolady lub gotowe kropelki czekoladowe – 500 sera na serniki – 0,5 szklanki cukru – 1,5 łyżki oleju rzepakowego – 2 jajka – 2 łyżki śmietanki kremówki – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 cukier waniliowy Czekoladę siekamy
Relaxtimeczekolady (mleczna i gorzka) 1 budyń waniliowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony Snickers lub orzeszki i czekolada Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią(...)schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Puszkę z pozostałym kajmakiem umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony
Kocham Czekoladęwracając do sernika, Proporcje są nieco mniejsze, ponieważ tortownica jest mniejsza, 24 cm. w najdłuższym miejscu, 23 cm. w najszerszym. Jeśli macie tortownicę okrągłą 25, czy 26 cm. to trzeba zwiększyć ilość składników. Sernik upiekłam bez spodu, ale możecie śmiało zrobić cienki spód z ciasta kruchego, biszkoptowego, albo z herbatników. Korzystając z okazji(...)dodać roztopione masło z czekoladą. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Tak przygotowany sernik przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, 1 godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik
Agusiowe smakołykiUpały trwają w najlepsze, podobnie jak sezon na truskawki. Mam zatem dla Was super pomysł na sernik truskawkowy na zimno. Przygotowałam go w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Spód zrobiłam z kupnych podłużnych biszkoptów, nadadzą się jednak także herbatniki lub dowolne kruche ciasteczka. Jeśli szukacie inspiracji na inne proste desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia(...)tutaj . Gdyby jednak bardziej zależało Wam na truskawkowych przepisach, znajdziecie je w tym miejscu :) Składniki: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 200 ml śmietany kremówki 600 g truskawek 0,5 szklanki cukru 4 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki soku z cytryny + ok. 100 g biszkoptów na spód
Ciastkozercykażda, jaką akurat macie w domu lub jaką dostaniecie w najbliższym sklepie. Jednak nie będę ukrywać - z taką domową galaretką sernik będzie smakował o niebo lepiej. Przekonajcie się sami ;) Spód: 170 g ciastek kokosowych lub herbatników maślanych 45 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 230 g cukru(...)mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych ) 50 g cukru, lub więcej, do smaku 2 łyżki soku z cytryny 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Wykonanie: Spód: Ciastka lub herbatniki zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło, wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią
Opowieści z piekarnikaWitajcie :) Lubię eksperymentować w kuchni i modyfikować przepisy, ostatnio pokombinowałam tak z sernikiem. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny puszysty sernik, bez kleistego budyniu lub mąki ziemniaczanej.Ostatnio moi goście go degustowali i nikt nie wyczuł kaszy ale najważniejsze że wszystkim smakował :) Zapraszam do wypróbowania bo warto :) Składniki : 2 kg sera z wiaderka President 1,5 szklanki cukru(...)sztywno i partiami dodajemy do sera, delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki, na herbatniki wylewamy ser i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około 50 minut, gdy sernik lekko popęka a z wierzchu będzie ładnie wypieczony znaczy że jest gotowy. Wyłączamy piekarni i studzimy przy
Sama słodycz i szczypta chilisilikonowe 25x25/20x11/20x11 cm (2 mniejsze do pracy męża) lub 1 blacha duża 35x25 cm, na dnie form ułożyć herbatniki, wylać masę serową, i na wierzchu położyć ciastka z czekoladą na spodzie, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić na noc do wystudzenia - sernik
W Mojej Kuchni Lubięmasła wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub umieszczamy w blenderze i miksujemy. Masło roztapiamy, dodajemy je jeszcze ciepłe do herbatników, mieszamy. Tak przygotowanymi ciasteczkami wykładamy dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki. składniki na masę serową: 1000 g białego twarogu 320 g puree(...)przez ok. 90 min. składniki na polewę śmietanową: 200 ml śmietany, kwaśnej 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie: otarta skórka z pomarańczy wykonanie: Śmietanę mieszamy z cukrem. Polewamy nią sernik i podpiekamy w piekarniku jeszcze przez ok. 10 min. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy otartą skórką z pomarańczy. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniapianę, dodać do sera, wmieszać lekko Na dnie i bokach foremki o wymiarach 26 x 11 cm ułożyć herbatniki, wylać masę sernikową Piec w piekarniku w temp. 160-170*C przez ok. 60-70 min. Moje uwagi: sernik ma wyraźny cytrynowy smak, dla zrównoważenia smaków można polać go słodką polewą lub zrezygnować z soku z limonki kto lubi
Proste Potrawy