Zatęskniłam za sernikiem na zimno. Uświadomiłam to sobie w cukierni, w której większość wypieków na miano klasyków zasługuje. Sernik na zimno na swym stałym miejscu, w szklanej witrynie, tym razem uwieńczony galaretką w odcieniu zieleni soczystej. Nie oparłam się tej zieleni. Rozwiązując nieskutecznie dylemat - kiwi czy agrest, rozwiązałam problem inspiracji na ciasto urodzinowe. Dla konesera smaków znanych(...)przestudzenia. Z zimnego biszkopta delikatnie, ostrym nożem ścinamy wierzchnią skórkę, by uzyskać płaską, równą powierzchnię, do której lepiej przylgnie masa serowa. Składniki masy serowej: 250 gram mascarpone 250 sera ricotta 200 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 200 gram białej czekolady 1 pełna łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wody 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Kronika PiekarnikaKolejny szary dzień bez słońca, w sumie nawet nie czuję, że dzień jt taki krótki i słońce wstaje o 10 bo niebo już od kilku tygodniu
ciastkarnia na kruchym spodzieFrużelina to doskonały dodatek do wielu dań. Można wykorzystać ją do naleśników, gofrów , racuchów czy omletów na słodko. To idealny dodatek do ciast czy tortów. Frużelina truskawkowa do tortu, sernika, jak i innych wypieków, sprawdzi się doskonale. Z pewnością wzbogaci ich smak, nadając im oryginalnego charakteru. Polecana jest też do kruchych ciasteczek , które mogą okazać się szczególnym przysmakiem dla dzieci(...)malin, brzoskwiń, jagód, porzeczek i wielu innych. W zależności od wybranego surowca konieczna jest modyfikacja przepisu, a wszystko przez różną zawartość wody w owocach. Tort z frużeliną truskawkową i mascarpone – popularny deser Jednym z najpopularniejszych deserów, jakie przygotowywane są z frużeliną truskawkową, jest tort śmietanowy. Frużelina truskawkowa komponuje się doskonale ze świeżą śmietanką z dodatkiem serka mascarpone. Wystarczy posmarować
Ugotowane pozamiataneLubię desery lekkie. Przepis na ten jogurtowiec znalazłam na MW. Często zaglądam na stronę p.Doroty. Każdy jej przepis wychodzi idealnie. Ten przepis zobaczyłam już jakiś
Blondynka Gotujedodatku proszku do pieczenia i bez tłuszczu. Ten biszkopt jest idealnie puszysty i mocno kakaowy. Świetnie sprawdzi się do tortów z delikatnymi kremami, np. na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Biszkopt czekoladowy (kakaowy) z 5 jaj Przepis, który dziś Wam pokazuję, to mój ulubiony przepis na biszkopt czekoladowy od wielu lat. Jest wilgotny, puszysty, leciutki, z mocno wyczuwalną nutą kakao(...)należy wmieszać do masy jajecznej powoli i delikatnie, by zachować puszystość uzyskaną dzięki ubiciu białek. Gdy zrobicie to zbyt gwałtownie, biszkopt opadnie. Sprawdź też inne pomysły na słodkie wypieki: Sernik cytrynowy z lemon curd Ciasto marchewkowe – prosty przepis Bomboloni – włoskie pączki z kremem Sernik królewski Metrowiec Drukuj Biszkopt czekoladowy (kakaowy) #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm
Na-talerzu.plSylwestrowe mini serniczki, to tak na prawdę mini serniczki na każdą okazję. Ekspresowe do wykonania, a miłośnicy ciasteczek oreo będą zachwyceni. Masę serową można
Piekarz-Kucharz-Garkotłukporadzić już nie mogę. Choć pasztet, rolada z indyka, żurek i schab ze śliwką to wspaniałe świąteczne potrawy, to jednak zdecydowanie w tej chwili marzę o pożarciu kawałka sernika albo mazurka. Taka jestem słodka dziewczyna :) Co jednak zrobić z takim małym człowiekiem, któremu większa ilość cukru nie służy (nie czarujmy się, rafinowany cukier nikomu nie służy)? Też by przecież chciał(...)dość łamliwy i kruchy, więc nie przekładajcie go zbyt wiele razy, żeby się nie uszkodziło. Masa: 4 łyżki pasty tahini 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 250 g mascarpone Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dobrze ostudzone ciasto i wyrównać. Polewa i ozdoby: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
Przepysznik - BLW i nie tylkoWielkanoc już za nami, jednak dopiero teraz mam chwilę, by usiąść i spisać przepis, którym chciałam się z Wami podzielić. Długo się zastanawiałam, jakie ciasto upiec
Ratunku obiadtruskawkami możemy także wykorzystać ciasto francuskie . Kupimy je gotowe w wielu sklepach spożywczych. Należy pokroić je na mniejsze części, nałożyć na każdą z nich odrobinę budyniu lub twarogu na sernik oraz kilka truskawek i upiec w piekarniku. Tak przygotowane ciasto francuskie na słodko najlepiej smakuje tuż po upieczeniu – na ciepło. Warto pamiętać o tym, że z ciasta francuskiego(...)truskawkami i galaretką możemy także wykonać bez pieczenia. Niezbędne będą do tego gotowe ciastka, takie jak biszkopty lub herbatniki. Wykładamy nimi blaszkę, nakładamy na nie masę serową lub mascarpone, układamy truskawki i zalewamy je lekko stężałą galaretką. Ciekawego smaku oraz wyglądu nadamy temu deserowi, zygzakiem polewając truskawki polewą czekoladową. Przed podaniem takie ciasto należy dobrze schłodzić. Z początkiem lata ciasto
Ugotowane pozamiatanemojprzepisna.pl | Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako
moj przepis naniby długi, a w sumie normalny, długi weekend, zapraszam Was na sernik na zimno z jagodami i borówkami. Sierpień wziął nas w tym roku za rogi i nie chce puścić. Kocham lato, ale wolałabym, żeby od czerwca, a najlepiej od maja do końca września, było sprawiedliwie dzień w dzień po 25 stopni. Jagody przeminęły, ale w tym roku(...)palcami lub małym wałkiem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Masa serowa: przygotowujemy jedną, a następnie podzielimy ją na pół 250 g zmielonego twarogu 500 g mascarpone (dwa opakowania) 200 g śmietanki kremówki (1 kubek) 100 g cukru pudru 4 płaskie małe łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek zmiksowanych jagód lub soku z jagód Jagodowa żelka
bistro mamamojprzepisna.pl | Hummus Kolejny przepis z serii „vege” tym razem coś z kuchni Libańskiej – Hummus. Kremowa pasta na bazie ciecierzycy, pasty tahini, oliwy, czosnku
moj przepis na