Świąteczne ciasta muszą być wyjątkowe, ale przede wszystkim smaczne;) U nas zawsze obowiązkowy jest sernik i makowiec, mile widziane są również ciasta orzechowe. Dlatego, aby ułatwić sobie nieco pracę, postanowiłam upiec jedno ciasto łączące w sobie te wszystkie trzy smaki. W taki oto sposób powstało pyszne ciasto na kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową(...)przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa: 250g maku mielonego (użyłam BackMit), 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny, łyżka miodu, 3 krople olejku migdałowego. Mak sparzyć wrzącym
Z miłości do słodkościjednego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe. Korzystam z różnych, ale ten chyba pozostanie moim ulubionym. Ciasto z tego przepisu wyszło mega miękkie, puszyste i wilgotne. W połączeniu z masą makową i kruszonką, jest to dla mnie wypiek idealny. Przepis pochodzi z bloga "Blog z apetytem" (link: Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką - Blog z apetytem ). Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)świeżych drożdży 100g cukru pudru 500g mąki pszennej tortowej 5 żółtek 1 jajko 1/4szkl. oleju 100g masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: 1 puszka masy makowej 1 białko Kruszonka: 50g zimnego masła 50g cukru 16g cukru waniliowego 70g mąki pszennej tortowej Sposób przygotowania: Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Masło do ciasto stopiłam
Waniliowe ImprowizacjePomysł na takie ciasto jest genialny - bo robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec... Wykonanie jest całkiem proste. Ja robię mak z suchego maku mielonego ale można użyć również maku z puszki. Ciasto idealne zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę. Składniki - na dużą blachę: Ciasto półkruche - można zrobić kruche ciasto glutenowe(...)przegnieść całość. Dodać jaja, zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciastem wygnieść dużą blachę. Wcześniej wyłożyć ją pergaminem i nasmarować margaryną. Masa makowa : Wg przepisu na masę makową z suchego maku 4 białka Masę makową przygotować odpowiednio wcześniej tak, aby wystygła. Tuż przed wyłożeniem maku na ciasto ubić 4 białka ze szczyptą soli, dodać
Ze smakiem bez glutenuTen dzień, tak, to właśnie tego dnia dwa lata temu założyłem ,,Kuchnię Łukasza"! Drugie urodziny bloga!!! Nawet nie wyobrażacie jaki szczęśliwy jestem! Zakładając bloga
Kuchnia Łukaszaskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaChociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak
Na słodko lub wytrawnieMój pierwszy z przepisów świątecznych to połączenia sernika i makowca, dla wszystkich, którzy nie mogą się zdecydować, który z nich wybrać :) Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki(...)ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie
Zainspirowana w kuchniW iem, jak uwielbiacie te miniaturowe serniczki. Już przy okazji dwóch poprzednich przepisów chętnie z tej receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini
Food SquareTradycyjna szarlotka z pianką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drugą propozycją jest tradycyjny sernik gotowany na miodowych spodach . Ciasto to jest obecne na świątecznym stole praktycznie co roku. Połączenie kruchych spodów ze słodką masą tworzy świetne tradycyjne ciasto, które wszystkim zasmakuje (jedynie osoby nie lubiące rodzynek mogą mieć zastrzeżenia ). Sernik gotowany na miodowych spodach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trzecią propozycją(...)Biszkopt z kremem i owocami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piąta i zarazem przed ostatnia propozycja Smaczny duet to ciasto pod, którego nazwą kryje się idealne połączenie masy twarogowej z masą makową. Jedno z lepszych ciast z makiem, jakie jadłem. Idealnie nadaje się do kawy jak i na Święta czy inne okazje. Stosunkowo proste w przygotowaniu więc powinno się udać każdemu Smaczny
Blog kulinarny S9.PLWigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i wyszło
fitolarun.blogspot.comCiasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością go przygotowuję. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć(...)formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego
Kuchcik gotujemiodowe torciki z marcepanowymi pszczółkami własnej roboty. I francuska tarta w kształcie koszyczka, ze świeżymi warzywami. Lipiec- Sierpień- Wrzesień Pierwszy przepis to niemieckie ciasto mrówkowe. Następny to rosyjski sernik skubany w czekoladowe łatki. I znane już na blogu błyskawiczne bułeczki z jabłkami. Przepyszne, mięciutkie i uzależniające, bo ciągle się u nas w domu pojawiaja. Dopracowałam przepis i piekę(...)popołudniowej kawy. I jeszcze Rijstevlaai- holenderskie ciasto z nadzieniem z ryżu. Grudzień mija mi offline. Dopiero na koniec miesiąca udaje mi się złożyć Wam życzenia świąteczne i zaprosić na makowy tort. Zwycięzcą Roku 2021 ogłaszam wpis: błyskawiczne rogaliki na jogurcie. Zarówno moim osobistym, jak i Waszym. Nie jest to specjalnym zaskoczeniem. Rogaliczki są naprawdę szybkie i bardzo smaczne. Kruche
dolcevitainmykitchenskładniki na ciasto: 250 mąki 150 g masła 1 jajo 150 g cukru pudru wykonanie: Mąkę siekamy nożem z masłem, cukrem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaWielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce od stuleci. Baba Czy wiecie, że historycy sztuki kulinarnej są zgodni, że baba powstała w polskiej kuchni pod koniec XVII wieku za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego i rozpowszechniły się w krajach europejskich(...)więcej przepisów kulinarnych w znacznym stopniu modyfikujących tradycyjne receptury. I tak współczesne gospodynie stoją przed nie lada trudnością: czy upiec babę kakaową czy kawową? A może zdecydować się na makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa Babka cytrynowa II Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką
Ciastka - domowe słodkości