Boże Narodzenie :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów cukru 100 gramów czekolady
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis zdobyłam szukając czegoś z niewielkiej ilości serka z wiaderka. Zostało mi go coś ok. pół kilo i nie miałam pomysłu, jak go wykorzystać, a robić kolejny sernik na zimno...? Dostałam więc przepis na poduszkowiec :) Niestety popękał :( Ale jest bardzo smaczny! Składniki na ciasto: 5 jajek 220 gramów mąki 180 gramów cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrazie zabieram się do roboty :) Ostatnio oglądając food network tv, bardzo przypadł mi do gustu program, a w roli głównej Siba Mtongana i to właśnie z jej przepisu zrobiłam sernik limonkowy (dokonałam t ylko małych zmian). Na pewno będę często śledziła jej program i podzielę się z wami innymi przepisami. Siba pochodzi z RPA dlatego nie mogę się doczekać
noteskulinarnyfigakuchni RPA polecam program „Przy stole Siby” na Polsat Food Network. Oglądnęłam wszystkie odcinki i jestem zachwycona. Przetestowałam już niektóre przepisy, na moim blogu znajdziecie przepis na pyszny limonkowy sernik na zimno Siby
noteskulinarnyfigauwielbiam, to moja radość jest ogromna, że udało mi się przemycić na bloga coś słodkiego poza środą. Placuszki te robi się bardzo szybko , bardzo łatwo a smakują dosłownie jak sernik. Serniczki żurawinowe z patelni SKŁADNIKI: 200 g twarogu chudego 2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego chudego 1 jajko 4 łyżki mąki 1 łyżka kaszy manny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczęsto. Lubię wracać do tych dni i delektować się tym co pozostało z tamtych chwil .. smakiem ... :) Sam serniczek jest prosty w przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijednak do rzeczy wybrałyśmy dwie osoby, które wskazały jedne z naszych ulubionych przepisów. Zestawy produktów otrzymują: Magdalena Maciołek, która wybrała spaghetti bolognese z oscypkiem Anna Marek, jej wybór to sernik gotowany z galaretką. Zwycięzców prosimy o przesłanie na adres koncziiszpileczka@gmail.com danych potrzebnych do wysyłki nagród - imię, nazwisko, dokładny adres z kodem pocztowym. Przesyłki zostaną wysłane Pocztą Polską
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczenia 2,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimakiem. Dla efektu, bardziej niż dla smaku - dodałam dwie łyżki. mak był delikatnie wyczuwalny, a efekt uwieczniłam na zdjęciach. Śmietanowiec jest ciastem bardzo delikatnym, puszystym i często mylonym z sernikiem :)Dzisiaj Dzień Matki. Nie będę na ten temat pisać, żeby się zbyt łzawo nie zrobiło. Napiszę tylko, że bycie mamą to najpiękniejsza podróż w nieznane, czasami z górki, czasami
bistro mamaJeśli ktokolwiek pyta mnie czy pamiętam co było moim pierwszym samodzielnym wypiekiem, to bez chwili zastanowienia odpowiadam: sernik z zieloną galaretką. Wyglądał fatalnie, ale smakował całkiem całkiem. Chyba mam jeszcze gdzieś na niego przepis... I jak siebie znam, to za chwilę zacznę go szukać. Pamiętam jego smak, jakby to było wczoraj.Czytaj więcej
bistro mamaMamy w domu ospę. Poniedziałkowy poranek, przede mną delegacja do Krakowa, a tu mąż mówi: Hania ma gorączkę. 7 rano. Za godzinę mam wyjechać, za godzinę
bistro mamapiekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę.Po wyjęciu sernik studzimy jeszcze w temperaturze pokojowej. Jemy dopiero po upływie kilku godzin, jednak tak długi czas wart jest swojej ceny. Smak, delikatna konsystencja ciasta rekompensuje oczekiwania :)Podajemy sam lub posypany
Taste Of My DaySernik na zimno, z trzema rodzajami czekolady, smaczny oraz prosty w przygotowaniu.SKŁADNIKI:Biszkopttabliczka gorzkiej czekolady tabliczka białej czekoladytabliczka czekolady o smaku toffi600 g twarogu 400 g słodkiej śmietany 36%3 łyżki żelatyny½ szklanki cukru pudruSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Twaróg zmiksować z cukrem pudrem Żelatynę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Każdą czekoladę osobno
RAROSSAWszystkie kulinarne blogi ogarnął szał na świąteczne potrawy i wypieki. A na moim cisza :) Dlatego dziś nie piernik, śledzik, ani sernik. Ale za to smaczna i rozgrzewająca zupa tajska z mlekiem kokosowym, kurczakiem i kolendrą. Pełna smaku i aromatu. Pikantna, kipiąca egzotyką, rozgrzeje Was w zimowe dni i wieczory. Smacznego :)Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osóbKoszt przygotowania
kulinarnyJa