Kruche ciasto jest często wykorzystywane do różnego rodzaju wypieków. Ja używam go do serników, ciasta z owocami, szarlotki, a także do babeczek, które są bardzo
RAROSSAWszystkie składniki na sernik dzielimy na pół, ponieważ drugą warstwę zaczniemy przygotowywać dopiero, jak zastygnie pierwsza. Pierwsza warstwa sernika – 5 g żelatyny zalewamy 30 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy (nie gotujemy!), mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Lekko przestudzoną żelatynę miksujemy razem z serkiem (150 g), mango (100 g), cukrem(...)Wyjmujemy ciasto z lodówki, nasączamy pozostałym ponczem, układamy 100 g borówek i zalewamy drugą masą serową. Od razu na wierzch wysypujemy pokruszone szpinakowe ciasto, przekładamy do lodówki i kiedy serniki stężeją obsypujemy pozostałymi borówkami i kawałkami mango. Smacznego
Tajemnice SmakuCiasto smakuje rewelacyjnie i łatwo pomylić je z sernikiem. Naprawdę bardzo go przypomina! Dodatkowo jest szybie i proste w przygotowaniu. Do środka możecie dodać dowolne owoce i użyć mąki pszennej oraz zwykłej kaszy manny. Moja wersja jest bardziej zdrowa, więc nawet cukier zamieniłam na ksylitol. Pooolecam! (Forma o średnicy 18 cm) Ciasto: 150 g mąki orkiszowej ( Radix-Bis ) 1 jajko(...)nektarynki Przygotować ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić w lodówce. Przygotować masę. Połowę mleka zagotować z cukrem, a w reszcie rozmieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i wsypać kaszę mannę. Całość energicznie mieszając - zagotować i pozostawić do przestudzenia. W tym czasie nektarynki pokroić w kostkę. Jajko zmiksować ze śmietaną
Di gotujetego pysznego sernika z orzechami pekan i karmelem. Ten super bogaty, wyjątkowo dekadencki i niesamowity sernik jest łatwy w przygotowaniu i jest idealnym deserem na każdą okazję. Wyjątkowo kremowe nadzienie sernika , które jest pełne smaku, spotyka się z orzechami pekan i smacznym karmelem . Połączenie orzechów , karmelu i twarogu sprawia, że jest to sernik wszechczasów. Sernik idealny(...)wodę na 1 – 2 cm. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy sernik przez 60 minut. Gdy sernik się piecze my przystępujemy już do ostatniego kroku jakim jest wykonanie polewy. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy masło i syrop klonowy. Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Gotujemy aż masa zacznie gęstnieć
Zdrowy Styl Joannysernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę: Polewa: Pozostałą w puszcze masę kajmakową ogrzać w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować
Z butelką mleczka w tleśmietany i rozpuszczonej czekolady. Do tego porcja posiekanych suszonych śliwek. Jeśli dopadła Was chandra, taki serniczek może osłodzi Wam gorsze chwile;) Spód: 200 g ciastek owsianych 80 g masła Sernik: 500 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń) 500 g serka mascarpone skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru 5 jajek(...)jeszcze przez 30-35 minut. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku przez następne 20 minut, odstawiamy w chłodne miejsce (sernik nabierze właściwej konsystencji po całkowitym wystudzeniu). Kostki czekolady umieszczamy w żaroodpornej misce, którą następnie kładziemy na rondelek z lekko gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać tafli wody). Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia. Schłodzoną kremówkę
Smaki Na Talerzujest takie trudne. Część uczestników warsztatów tylko się przyglądała, a niektórzy bardzo ciężko pracowali ucierając pyszny domowy majonez :-). W czasie warsztatów przygotowaliśmy dwa dania: - pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, smażonym karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym z kardamonem. - pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue podane z sałatką coleslaw(...)pysznego rosołu, który od początku warsztatów pyrkotał na kuchenkach. Na deser, w ramach niespodzianki Sebastian przygotował dla nas obłędny sernik z musem korzenno- śliwkowym. Pieczone dramstiki drobiowe z pikantnym sosem barbecue i sałatką coleslaw Pierś z kurczaka kukurydzianego gotowana sous vide z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami
Kulinarne przygody GatityJest to definitywnie wykonalne. Po przyjeździe ze studiów do domu, wyczekiwałam momentu w którym wejdę do kuchni i zacznę piec, gotować, kombinować. Niestety czekała na mnie zła wiadomość: blender jest w naprawie. Nie poddałam się, zaparcie dążyłam do zrobienia sernika-jagielnika, który od kilku dni chodził mi po głowie. Jak wyszedł? Efekt możecie zobaczyć na zdjęciach :D SKŁADNIKI: JAGIELNIK(...)kokosowego odrobina mleka migdałowego 2 łyżki słodzika (ksylitol, stewia, miód) POLEWA: 33g czekolady 100% (może być mniej) łyżeczka oleju kokosowego 1/3 szklanki wody WYKONANIE: Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody razem z bananami. Po ugotowaniu, dolewamy mleko migdałowe, dosładzamy, dodajemy olej kokosowy i całość blendujemy (ja wszystko wymieszałam i ugniotłam ;D). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji
healthy dreamsdrugi dzień galaretki kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko tyle żeby przykryła żelatynę) mieszamy i odstawiamy, aż lekko napęcznieje. Śmietankę przelewamy do garnka i lekko podgrzewamy (nie gotujemy). Dodajemy cukier puder oraz żelatynę. Mieszamy trzepaczką, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy. Keksówkę o wymiarach 10 X 30 wykładamy folią spożywczą wtedy deser łatwiej da się wyjąć. Na dno wylewamy(...)wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Uwagi Jeśli macie ochotę spróbować lżejszej wersji to zapraszam po przepis na : Sernik jogurtowy z galaretką – kryształek Zapraszam do zaobserwowania mojego profilu na instagramie : link ToCoLubięGotuję_i_Polecam (@to_co_lubie_gotuje_i_polecam) • Zdjęcia i filmy na Instagramie Śmietanowiec z galaretką i owocami To co lubie gotuje i polecam Artykuł Śmietanowiec
To co lubię - gotuję i polecamprzez 50-60 minut. Piekłam 60 minut i to chyba w moim piekarniku za długo, bo spód sernika lekko mi się podpiekł. Następnym razem będę piec 50 minut. 5. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę/Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń
Kuchnia domowa Aniklubu kolacyjnego Czytaj, gotuj i jedz poświęcone testowaniu przepisów z najnowszej książki Ottolengiego wydanej nakładem wydawnictwa Filo. MENU: Chilli z rybą i tahini Pappardelle z harissą, czarnymi oliwkami i kaparami Chlebek buraczany z kminkiem i kozim twarogiem Frittata z cukinią Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami Sałatka z makaronu ryżowego z ogórkiem i makiem Sernik na zimno(...)danie, zwróciła uwagę, że przepis zakładał gotowanie ryby w garnku zamiast dużo prostszego w przygotowaniu i przy podaniu gościom pieczenia w piekarniku. Były też zastrzeżenia do rozwadniania tahini wodą przez co sezamowa tahina była mało wyrazista w smaku. Jak dla mnie sos chili mógłby być też pikantniejszy. Drugi z testowanych przez Czytaj, gotuj i jedz przepisów to makaron z harissą
Ugotowane pozamiatanetutaj "wisienkę na torcie". Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, robię to w ten sposób: naczynie żaroodporne z wodą umieszczam na spodzie piekarnika, a nad nim wkładam blachę z sernikiem. Wykonanie: Składniki na spód: 250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub maślanych 80 g masła, roztopionego Ciastka i masło wrzucić do blendera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji(...)roztopić w śmietance kremówce (podgrzać śmietankę tylko nie gotować-i wrzucić połamaną czekoladę, przykryć pokrywką, odstawić, po kilku minutach dobrze wymieszać) lekko przestudzić. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego
Kubki smakucukier i sok z cytryny zagotować. Mąkę wymieszać z 5 łyżkami wody i wlać na gotujący sok cytrynowy. Zagotować mieszając. Powstały kisiel dobrze wystudzić. Schodzoną śmietankę ubić na sztywno i porcjami (miksując na niskich obrotach) dodawać zimny kisiel. Kremem udekorować zimny sernik. Trzymać w lodówce
Maślane ciasteczko