spód. Piekłam 1 godzinkę w 180 stopniach na środkowej wysokości piekarnika. Na najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy. Po wystudzeniu polałam polewą czekoladową. Masło dodałam do gorącej wody i wkruszyłam czekoladę. Mieszałam do rozpuszczenia się czekolady, ale nie gotowałam. Jeszcze ciepłą polewą polałam sernik. Wstawiłam do lodówki
Pieprzyć z Fantazjątylko ładnie kontrastował z ciastem, ale też nadawał mu fajnego smaku. Miał też inną teksturę, ponieważ był lekko chrupiący, co z kolei równoważyło aksamitny sernik. Mąż jak zwykle dopytywał o polewę czekoladową. Ale po fakcie stwierdził, że dobrze, że jej nie było ponieważ wyszło super. Sernik z rabarbarem przepis na tortownicę 27-28 cm, piekarnik góra dół: Spód
Relaxtimespód. Piekłam 1 godzinkę w 180 stopniach na środkowej wysokości piekarnika. Na najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy. Po wystudzeniu polałam polewą czekoladową. Masło dodałam do gorącej wody i wkruszyłam czekoladę. Mieszałam do rozpuszczenia się czekolady, ale nie gotowałam. Jeszcze ciepłą polewą polałam sernik. Wstawiłam do lodówki
Pieprzyć z Fantazjądlatego przygotowałam sernik, sernik który zawsze będzie mi przypominał tatę, czasami tato potrafił przyjechać na drugi koniec miasta by zjeść chociaż jego kawałeczek. Sernik, delikatny, kremowy i z dużą ilością czekoladowej polewy taki jak lubiłeś tato...specjalnie dla Ciebie : ) Składniki na tortownice 18 cm, na większą podwajamy składniki Spód: 120 g herbatników kakaowych 40 g masła roztopionego(...)pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i chowamy na noc do lodówki. 3. Składniki na polewę czekoladowa (oprócz masła orzechowego !) umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy sernik. Gdzieniegdzie możemy postawić kupki z masła orzechowego i rozsmarować je tworząc esy floresy razem z czekoladą
Gotowanie...to proste !święta. To dania Wielkanocne z których każdy wybierze coś dla siebie. Przede wszystkim są tu potrawy Wielkanocne jajeczne, jak i te na słodko. Na przykład między innymi baby, serniki i ciasta drożdżowe.Ponadto także pasztety czy choćby nadziewane na mnóstwo sposobów jajka. Dania wielkanocne, które warto wypróbować: Przystawki i sałatki Jajka faszerowane Jajka faszerowane: rzodkiewkami i zielonym ogórkiem, pieczarkami(...)przepis tu-klik To mój ulubiony mazurek. Jego słodycz przełamuję konfiturą pomarańczową. Jest obłędny w smaku! Mazurek paryski z polewą czekoladową – przepis z bloga Wielopokoleniowo Ciekawie wygląda także mazurek paryski. Ten z polewą czekoladową to niebo w gębie. Serniki: Sernik gotowany – przepis z bloga Pożeramstrony O serniku gotowanym słyszałam już dawno, ale przyznam że nie wiedziałam
ArbuziakiSernik z limonką na spodzie czekoladowych ciasteczek, jest delikatny, rozpływa się w ustach i nie opada podczas pieczenia ;) Składnik na masę; 1kg trzykrotnie zmielonego sera białego 1 całe jajko 3 żółtka 3 łyż. mąki ziemniaczanej 250g cukru do wypieków 200ml śmietanki 30 % 5 łyż. soku z limonki starta skórka z limonki Składniki na spód: Paczka herbatników czekoladowych(...)sobą mieszamy, nie jest potrzebne ubijanie białka . Miksujemy z dobre 5 min , nie dłużej, nie krócej . Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka nie przejmuj się tak ma być ;) Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni , 60 min . Unikniemy ściętej i pękającej góry. Smacznego
Wypieki Ulijest. Wersja sernika na zimno, która wygrała międzynarodową rywalizację ze wzorem dotąd niedościgłym. Z sernikiem ostrawskim. Zakańczam z ulgą żmudne próby powielenia, odtworzenia, dorównania. Korzystajcie z finalnego efektu często deprymujących eksperymentów. Sernik jest taki, jaki powinien - kremowy, delikatny, lekki. Mało kłopotliwy w wykonaniu - spód stanowią zmiksowane ciasteczka, Masa serowa uciera się szybko - nie powstają grudki zbyt(...)szybko ścinającej się żelatyny. Jeśli lubicie posmak mleka w proszku, który ciasto zawdzięcza białej czekoladzie, tym bardziej będziecie zadowoleni. Ja użyłam czekolady z dodatkiem pokruszonych czekoladowych ciasteczek, co dodatkowo urozmaiciło smak sernika. Polewa z dodatkiem alkoholu jest wyraźnym akcentem, który nadaje całości charakteru, ale galaretka na wierzchu sernika również się sprawdzi. Składniki: na tortownicę o średnicy
Kronika Piekarnikatort czekoladowy z owocami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – blok czekoladowy Ciasto kruche z rabarbarem i bezą PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI CIASTO
nietylkopasta.pltort czekoladowy z owocami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – blok czekoladowy Karpatka PRZYGOTOWANIE: 2h + 4 h chłodzenia ciasta SKŁADNIKI CIASTO: – 4 jajka rozmiar L – 165 g mąki
nietylkopasta.plDziś przepis na doskonały sernik na kruchym spodzie z aromatycznymi jabłkami i chrupiącą orzechowo - czekoladową kruszonkę. To coś w sam raz dla wielbicieli serników i jabłeczników. Idealny na niedzielny relaks ale także na imprezy czy święta. Bardzo polecam. Składniki: Spód: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki kakao szczypta soli 4 łyżki ksylitolu 160 g zimnego masła 1 jajko Masa
Healthy food explorerdelikatny, rewelacyjnie połączony jest w nim smak mocnej kawy i czekolady a wszystko wieńczy idealnie pasujący do tego zestawu smak wiśni w alkoholu. SERNIK KAWOWY z WIŚNIAMI Składniki: spód: 150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy) 2 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka czekolady 3 łyżeczki
Bon appetit mon amiepyszny. I nie ma tym ani grama przechwalania się. Ma aksamitną konsystencję, lekki limonkowy posmak, który dobrze się komponuje z czekoladowymi drobinkami w środku. Z wierzchu ma kremową śmietanową polewę. Nie chciałam przesadzić z dekoracją, bo w przypadku tego sernika smak zdecydowanie przyćmiewa wszystko. Składniki: na spód: 150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane) 50g masła 2 łyżki kakao masa serowa(...)wylać na sernik, piec 10 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na godzinę. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego
Obiad gotowyJuż od jakiegoś czasu chodził mi po głowie sernik zebra. Kiedyś piekłam zebrę czekoladową , był pyszny, ale czekolady niekoniecznie są moim ulubionym dodatkiem. Jak tylko nadarzyła się okazja, zmodyfikowałam poprzednią wersję tak, by obyło się bez dodatku czekolad. Wyszedł pyszny, kremowy, bardzo delikatny i co najważniejsze na rodzinnej imprezie zrobił furorę, zarówno wizualnie jak i smakowo. Polecam bardzo gorąco(...)wyczerpania całej jasnej masy) Na środek tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane zimnym masłem) wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki masy (ja zaczęłam od masy czekoladowej, chciałam by spód był ciemny), następnie 2 łyżki masy jasnej, później 2 łyżki masy ciemnej i znów 2 jasnej, tak aż do wyczerania składników (na końcówce można wykładać po 1 łyżce, wówczas paski
Smaczne ZdroweSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy(...)około 1,5 litra gorącej wody). Najpierw piec około 50 minut w temperaturze 170°C, później zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić jeszcze na około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Przygotować polewę. Masę kajmakową gotować na małym ogniu z czekoladą, masłem i mlekiem aż do całkowitego połączenia. Polać sernik
BullioSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy(...)około 1,5 litra gorącej wody). Najpierw piec około 50 minut w temperaturze 170°C, później zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić jeszcze na około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Przygotować polewę. Masę kajmakową gotować na małym ogniu z czekoladą, masłem i mlekiem aż do całkowitego połączenia. Polać sernik
Bullio