bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości dopełnia mocno czekoladowa pianka. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Kto chętny to zapraszam na kawałeczek. Dodam, że pysznie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy, przynajmniej ja tak lubię. Zapraszam:) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka śmietanki kremówki
Izabelawkuchniserniki – czyli takie puszyste, mało serowe dla mnie i oszkukane Sernik z jogurtów greckich czy serków homogenizowanych jest zjadliwy, ale nie robi jak dla mnie wielkiego wow. Jeśli do tej pory nigdy nie robiliście sernika, bo może opaść, bo nie piekę, bo mi i tak nie wyjdzie… To sięgnijcie po ten przepis. Sernika na zimno(...)średnicy 24 cm. Drukuj Sernik na zimno, bez pieczenia Prosty i szybki do zrobienia sernik na zimno z truskawkami i galaretką Składniki 1 kg mielonego sera białego 1/2 szkl. cukru pudru 300 ml śmietanki 30% 4 łyżki żelatyny 1/4 szkl. gorącej wody 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 200 g czekoladowych herbatników 80 g rozpuszczonego masła Wykonanie
Mieszam w Garnkutaka gwiazda wśród gwiazd. Sernik waniliowy pachnący cytryną i pomarańczą z bardzo czekoladowym spodem. Do tego wykończenie z karmelu i bakalii. Wyobrażasz sobie ten smak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru(...)przekładamy do twarogu. Całość miksujemy. Odsączone rodzynki przekładamy do gotowej masy serowej. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C
Raj dla PodniebieniaPołączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają! W tym przypadku absolutnie nikt nie zwraca uwagi na kalorie! Idealny do popołudniowej kawy, na przyjęcie, szaloną imprezę albo(...)furorę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) KRUCHY SPÓD: * ciasteczka markizy ( czarne ) – 200 g * kakao – 1 łyżka * cukier puder – 1 łyżka * masło – 80 g KREM CZEKOLADOWY: * mleczna czekolada – 100 g * posypka Delecta Decorada „Płatki Czekoladowe” – 40 g * masło – 50 g * śmietanka 36% – 50 ml KARMELOWE ORZECHY: * orzechy włoskie
Ostra na SłodkoOstatnio moje ulubione połączenie czekoladowe ciasto, kremowy ser i pomarańcze. Sernik niezbyt słodki za to orzeźwiający i lekki. SKŁADNIKI Ciasto: 20 dkg pełnoziarnistych herbatników czekoladowych 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka kakao 10 dkg masła Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 4 żółtka 200 ml śmietany 18% 3 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia 6 czubatych łyżek cukru pudru Skórka(...)razem około 250 ml soku) i zagotowuję. Dodaję agar i mieszam aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Kiedy przestygnie dodaję pozostałe pestki granatu. Cząstki pomarańczy rozkładam na serniku i polewam lekko tężejąca galaretką z granatem. Odstawiam do zastygnięcia. Agar w galaretce można zastąpić żelatyną, natomiast używając agaru należy pamiętać, że zastyga on znacznie szybciej niż galaretki
Magiczna kuchnia Dariilektura w pochmurne dni niż nic. Mam jednak dzieje, że w końcu uda mi się zaliczyć zaplanowane na ten sezon trasy. Zobaczymy. Tym czasem proponuje wam pyszny sernik o smaku waniliowo- czekoladowym. Liczyłam, że "zebrowe paski " wyjdą mi bardziej efektowne ale cóż to był mój pierwszy taki sernik więc następnym razem mam nadzieje, że pójdzie mi lepiej
ciastkarnia na kruchym spodzieWyjątkowo wilgotna czekoladowa babka z twarogiem i wiśniami. To połączenie słodkiego czekoladowego ciasta doprawionego szklanką świeżo parzonej kawy, wiśni i masy serowej. Czekolada i wiśnie to połączenie, które już dawno podbiło moje podniebienie. Pamiętam, kiedy kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałam chaczapuri w gruzińskiej piekarni. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto wypełnione masą czekoladową i wiśniami… Stąd właśnie wzięła się(...)foremce . Musisz tylko pamiętać o tym, że każdą warstwę należy rozkładać delikatnie, aby się nie zatopiła w poprzedniej. Kilka przepisów na czekoladowe ciasta: Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną Czekoladowy fudge z 3 składników Ciasto Zebra na maśle Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych Artykuł Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniesztywną pianę, dodać ją do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Gotowy mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki do czasu aż mus czekoladowy stężeje. Wtedy należy obkroić sernik nożem i wyjąć go z tortownicy. Wstawić na całą noc do lodówki lub na kilka godzin
KuchcikoweLoveserniku pomarańczowym. Co powiecie na taką opcję? Moim zdaniem jest naprawdę warta wypróbowania tym bardziej, że o tej porze roku pomarańcze smakują najlepiej. SERNIK POMARAŃCZOWY Składniki: spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g masła masa serowa: 1 kg sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki ś mietany 3 łyżk i mąki(...)galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku pomarańczowego Przygotowanie: spód: Ciasteczka czekoladowe rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką masę wykładamy na dno tortownicy, dociskamy dłonią i odstawiamy do lodówki. masa serowa: Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki
Bon appetit mon amieskładniki na ciasto: 250 g herbatników czekoladowych 80 g masła 70 g czekolady gorzkiej wykonanie: Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera lub wkładamy do woreczka i rozmiażdżamy
Domowy Smak JedzeniaMyślałam o serniku, bo już bardzo dawno żadnego nie piekłam. Wpadła mi pod rękę książka "Czekoladowy świat" wyd. Bellona, a w niej wcześniej już upatrzony przeze mnie przepis na torcik (sernik?) na bazie czekolady i mascarpone. Taka niewielka (bardzo lubię ciasta niewielkie, stąd z reguły zmniejszam ilość podanych składników) słodkość do niedzielnej kawy. Chociaż właściwie to wyszła
Zdrowa Kuchnia SowyUwaga uwaga :) z okazji narodzin bloga (ale z lekkim opóźnieniem:P) prezentuję sernik z malinami na czekoladowym spodzie :) Pomyślałam sobie - skoro już zebrałam się do stworzenia kulinarnego bloga to należy to uczcić! :) zwłaszcza, że jest sezon owocowy - należy go wykorzystywać w każdy możliwy sposób, bo w zimie będziemy za tym tęsknić i nawet mrożonki nam tych owoców prosto(...)nikt nie narzekał :) A jeszcze coś - delikatnie mi opadł ;) ale tak mało, że jak na mój pierwszy pieczony sernik to i tak sukces :) widziałam dużo gorsze :P a mam nadzieję, że z każdym następnym będzie już tylko lepiej :) Składniki: Czekoladowy spód: 3/4 paczki ciastek typu pryncypałki (ja użyłam biedronkowych) 2/5 kostki masła Masa serowo-kremowa: 500g twarogu 375g serka
Kolorowy PrzepisownikPo przygotowaniu drożdżowej babki pozostały nam białka, dlatego przy okazji upiekliśmy także lekki sernik z rodzynkami. Jest on puszysty, delikatny, lekko słodki, a do tego
niecodziennikparyCzym mogłabym rozpocząć nową, słodką serię przepisów „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” jak nie sernikiem? No chyba tylko dwoma sernikami! Tak, tak Kochani! Na blogu rozpoczynam nową, regularną serię przepisów weekendowych, które powstają we współpracy ze Sweet Decor. Jak dobrze wiecie Akademia Sweet Decor to moje ukochane miejsce na mapie Śląska i to właśnie tam, w Radzionkowie(...)sztywno białka, dodając pod koniec łyżką po łyżce cukier. Do masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Wkładamy połowę piany z białek, mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo do masy czekoladowej, mieszamy. Na koniec dodajemy resztę białek. Wyciągamy na całkowicie wystudzony sernik, wygładzamy i chłodzimy co najmniej 12 godzin w lodówce. Dekorujemy – u mnie
Ostra na Słodko