część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera białego zmielonego; 4 jajka; 80 g budyniu śmietankowego lub waniliowego; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 250 g masła; 1 puszka brzoskwiń w syropie; Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać(...)wyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości. Beza: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mocno schłodzone pozostałe ciasto. Przygotowany sernik wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec
In my kitchenmasą budyniową, którego serce stanowi... sernik. Połączenie tych wszystkich składników stanowi idealną, chodź dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza. Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki:Warstwa Sernikowa:480 g dwukrotnie zmielonego twarogu120 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru)2 jajka2/3 szklanki śmietanki kremówki(...)twaróg miksujemy razem z cukrem i śmietanką. Następnie wbijamy jajka - mieszamy i na końcu dodajemy 2 łyżki budyniu. Łączymy składniki do otrzymania gładkiej konsystencji.Masę sernikową przelewamy do formy (25x30 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto
Słodka Stronaciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy ok. 50 – 60 min., w 180 st. C, aż sernik się zetnie. (bez termoobiegu) składniki na polewę śmietanową: 150 ml kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru
Domowy Smak JedzeniaOd dawna miałam ochotę na coś z bananem i dziś nadszedł dzień w którym spełniłam swoją kulinarną zachciankę ;) przy wykonaniu przepisu potrzebne będą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwięc bezglutenowe i bez dodatku zarówno laktozy jak i białek mleka. Dodatkowo bez dodatku białego, rafinowanego cukru. Proponuję przygotować od razu z podwójnej porcji, bowiem znikają błyskawicznie... :-) Na bazie tych ciasteczek można również przygotować spód do ciast, u mnie posłużyły jako spód do sernika migdałowego... to jest dopiero poezja smaku...;-) Ale o tym w następnym poście, tymczasem polecam(...)składników wychodzi ok.20 sztuk. Przepis pochodzi z Kuchni Wyjątkowych Smaków. Składniki: - 180g zmielonych migdałów (u mnie ze skórką) - 90g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 1/2 łyżeczki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka olejku migdałowego (dałam 1 łyżeczkę likieru amaretto i kilka kropli olejku) Dodatkowo: - puder trzcinowy do obtoczenia kulek Wszystkie składniki oprócz pudru trzcinowego umieszczamy w misie miksera i mieszamy
Smaczne Zdroweogrodzie znajomych, zakupiłam twaróg wyprodukowany w mleczarni w Skale. I tak oto powstała moja wizja domowego sernika na zimno. Jeśli kiedykolwiek będę mieć dzieci to nie skalam się przygotowaniem im ciasta z torebki! ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna, tortowa) szczypta soli Masa
W kuchni Katietype='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser miksujemy na niezbyt dużych obrotach wraz puree dyniowym, przyprawą do piernika, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Na końcu wlewamy stopniowo mleko skondensowane i łączymy je z masą serową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gdy nabiera temperatury, ciasteczka miksujemy na pył(...)wierzch wlewamy masę serowo-dyniową. Na dno piekarnika wstawiamy jak największą, głęboką blachę, do której wlewamy wrzątek z czajnika (ok. 1 litr). Sam sernik wstawiamy na środkowy poziom, zmniejszamy od razu temperaturę do 150ºC (bez termoobiegu!) i pieczemy przez ok. 90 minut. Chłodzimy potem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem sernik dyniowy posypujemy cukrem pudrem wymieszanym
Poezja smakucukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 75 dag gotowego (już zmielonego) twarogu, 1 szklanka cukru, + 2 duże łyżki cukru, 4 żółtka, 1 jajko całe, 1 i ok.1/2 budyniu śmietankowego bez cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 4 białka, szczypta soli. Kruszonka: 1 paczka wiórek kokosowych (nie duża), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła. Ponadto: puszka
W kuchni u Monikitylko ujrzałam zdjęcie tego serniczka w gazetce, wiedziałam , że będzie to nr1 na weekend. Sernik , który cała rodzinka uwielbia , dodatkowo jeszcze kajmak- pychotka...nie mogło być inaczej. Co prawda moje paski nie wyszły idealne, za to smak wynagrodził niedoskonałości. Polecam gorąco wielbicielom słodkości. Obawiałam się co prawda , że będzie aż nazbyt słodki - ale niepotrzebnie, słodyczy wbrew pozorom(...)białej- 1 żółtko- 2 łyżki kakao- 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru)Składniki mas serowych:- 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty)- 65g masła- 5 jajek- 100ml mleka- 100-120g ksylitolu- 260g kajmaku- 1 budyń waniliowy bez cukru+ dodatkowo:3-4 łyżeczki pudru trzcinowegokilka kropli olejkukilka łyżeczek kremówki2 krówkiWszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie
Smaczne ZdroweCiasto z dynią! Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni, konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem(...)będzie! Dwukolorowe brownie z dynią! Zapraszam! SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNI: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Hokkaido - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina - 3 łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree
SMYKWKUCHNIpieczenia, Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki oleju, 2 jaja, 4 żółtka, 250g cukru ( 1 szklanka), 1 budyń śmietankowy bez cukru, 3 szklanki mleka ( można dać troszkę mniej, jeżeli chce się bardziej zwięzły sernik). Pianka: szczypta soli, białka z 6 jaj, 1 szklanka cukru. Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto dobrze zagnieść, tak by było jednolite. Blachę(...)Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową zmiksować - tak by powstała jednolita masa. Wylać na blachę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 1h. Pianka: Jajka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier - ubijać do momentu uzyskjania sztywnej, gładkiej masy. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto 15min. przed końcem pieczenia
W kuchni u MonikiWielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę. Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt kulinarny. Rozdzielenie białek od żółtka Kiedy zobaczyłam ten sposób pierwszy raz na jakimś filmiku(...)jest trochę pokręcony a może nawet szalony ;) Ale kiedy go wypróbowałam przestała się śmiać! (właściwie nadal się śmiałam ale z tego, ze dotąd „męczyłam” się z tradycyjnym rozdzielaniem jajek). Wystarczy jajka wbić na głęboki talerz i przygotować małą butelkę po napoju. Butelkę oczywiście trzeba umyć, lekko nacisnąć i zassać żółtka do środka butelki. Wymaga to kilku prób aby wyczuć sytuacje
Pyry na Gazkorzystać z jak najlepszych składników. Mam nadzieje, że chociaż parę przepisów spodoba się Wam i wykorzystacie je u siebie w domach :) Pierwszy dzień - pierwszy przepis! Jak dla mnie, sernik ten jest idealną przekąską do szkoły, pracy, na wycieczkę. Smakuje pysznie zarówno na zimno jak i na ciepło. Jest ciekawą alternatywą dla zestawu jogurt+twaróg, która delikatnie przewyższa kalorycznością(...)jajka - łyżeczka proszku do pieczenia * stewia lub ksylitol (ja odpuściłam) opcjonalnie: cukier waniliowy bądź wanilinowy – 1 łyżka Wszystko razem miksujemy. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Wszystko wylewamy na tortownicę i pieczemy 10minut w 180stopniach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 25 minut. Składniki na masę serową: - 300g twarogu chudego lub półtłustego - 350g jogurtu naturalnego - budyń waniliowy bez cukru
Be Fit Be Strongzawsze dobrze wychodzą. Zwykle robi się u nas sernik bez kruchego spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m. in. budyń (postaram się wrzucić przepis w kolejnych dniach :)). Tym razem umieszczam serniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie było 40 dkg cukru(...)jest mniej słodkie i zadowala w pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło
kuchcikownia