już wielokrotnie wspominałam, kocham serniki, wszystkie, bez wyjątku. Nie tylko pieczone, ale również te nie wymagające pieczenia, prosto z lodówki, idalne na cieplejsze dni, a nawet upały. W wersji na zimno to chyba jeden z moich ulubionych… delikatny i lekki. Gości u nas w sezonie wiosenno-letnim prawie w każdy weekend… raz z borówkami(...)wakacyjny „must have”, koniecznie dopiszcie go do swojej listy letnich przysmaków. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): Sernik: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 2 duże kubki (800 g) gęstego jogurtu naturalnego 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki (25-30 g) żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Spód: 1 opakowanie
Fitsweet.mełyżki mąki 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki suszonej żurawiny cukier puder do posypania opcjonalnie 2 łyżki oleju do smażenia Twaróg mieszamy z serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy(...)masy serowej. Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu(lub ewentualnie niewielkiej ilości oleju), aż się przyrumienią, z obu stron. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitygodniu weszłam do sklepu i bez zastanowienia - kupiłam. A w domu zaczęłam dumać, co by z niej zrobić... Najpierw pomyślałam o brownie - miałam ochotę na czekoladę, no i potrzebowałam naprawdę słodkiej bazy. Później przyszły mi na myśl serniczki z żurawiną i białą czekoladą - na zdjęciach wyglądają tak kusząco... Ale przecież dopiero co upiekłam sernik! A wiadomo(...)ciężkie, słodkie ciasto - blondies jak nic! Najlepszy przepis znalazłam na Moich wypiekach - zamiast migdałów dałam żurawinę. I dobrze zrobiłam, bo ciasto wyszło mega słodkie! Ja zmniejszyłabym ilość cukru następnym razem, C. stwierdził, że jest idealne (faceci jednak mają wyższy próg odporności na słodkość...). Co do migdałów, nie mogę się zdecydować - z jednej strony z pewnością wzbogaciłyby strukturę ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspaniale współgrają z kremową masą. Całość zdecydowanie godna polecenia. Herbaciany sernik z borówkami amerykańskimi Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 2 łyżki kakao 75 g masła masa serowa: 3 torebki czarnej herbaty 200 ml wrzątku 200 g serka kremowego 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 8 listków żelatyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłatków owsianych. UWAGA jeżeli macie ochotę na tartę, a nie chce Wam się robić ciasta, możecie użyć przepisu na ekspresowy spód, robiliśmy go przy okazji sernika Azjaty (przepis tu: http://nerdskitchen.pl/2013/07/10/ekspresowy-sernik-czyli-sernik-azjaty/ ). Nadzienie pozostaje bez zmian DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (5 min + 30 min na schłodzenie): wszystkie suche składniki(...)szklanki (czyli o 0,5 szklanki mniej, gdyż standardowo budyń jest na 2 szklanki, czyli 0,5 litra mleka). Lekko schładzamy budyń. 5. KRUSZONKA (2 min): płatki owsiane, cukier i cynamon wsypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone masło lub margarynę i ucieramy w palcach aż do uzyskania konsystencji kruszonki (wilgotny piasek). 6. PRZERWA: robimy sobie 15 min przerwy, ponieważ ciasto jeszcze
Nerds Kitchenmojprzepisna.pl | Pączki z czekoladą Zapraszam na pączki :) Jako, że karnawał w pełni ostatnio z mężem objadamy się trochę pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi
moj przepis namojprzepisna.pl | Pączki z czekoladą Zapraszam na pączki Jako, że karnawał w pełni ostatnio z mężem objadamy się trochę pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi
moj przepis naWitam Kochani zapraszam na pyszny sernik na zimno, idealny na letnie ciepłe dni :) Sernik składa się z 3 warstw o innych kolorach, jednak przygotowujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna
Oryginalny smakDopiero mamy styczeń a ja już tęsknię za latem,za ciepłem słońca i smakiem letnich owoców. By chociaż trochę wnieść tego lata do kuchni zrobiłam sernik
Kolorowa kuchnia ElkiPrzepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJak napisałam w poprzednim poście, chodził za mną ten nieszczęsny sernik, aż znalazłam przepis, a nawet dwa. Ten drugi był tak
Ciasteczkowy Potwórwindow.adsbygoogle || []).push({}); Na pewno zauważyliście, że jestem wielką fanką serników. Bardzo lubię je przygotowywać w różnych wersjach. Na blogu znajdziecie wiele różnorodnych przepisów na serniki, takie jak na przykład: Sernik bez spodu Sernik z 15 jaj Sernik z mlekiem w proszku Tym razem postanowiłam przygotować sernik japoński . Jego cechą charakterystyczną jest delikatna struktura. Serniczek(...)masło, a następnie łączymy je z ubitymi na sztywno białkami. Dzięki temu sernik japoński jest bardzo puszysty i delikatny. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszny sernik japoński . Na pewno Wam posmakuje. PRZEPIS NA SERNIK JAPOŃSKI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 140 g cukru 6 jaj 50 g masła 250 g kremowego serka (u mnie
Przepiski.plpuszysty piernik , świąteczny sernik z brzoskwiniami lub ucierany makowiec z jabłkami . Składniki: Na ciasto: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka jaj klasy M 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli Na różową warstwę: 5 białek jaj klasy M 3/4 szklanki cukru pudru 1 budyń wiśniowy(...)budyń waniliowy (40 g) 1 słoiczek malin w syropie Domowa Spiżarnia Moryń 1/4 szklanki oleju 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem Przygotowanie: Pierniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Spód blaszki (u mnie tortownica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Do miski
Słodkie okruszkisera na sernik 100 g masła 3 małe jajka (klasy M) 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto: Spód formy na ciasto (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy(...)Lekko mieszamy. Następnie dodajemy dżem, olej, kakao i wlewamy maślankę. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Masę wylewamy do formy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Warstwa serowa: Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy (na puszystą masę). Następnie dodajemy przestudzone rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Kolejno dodajemy biały
Słodkie okruszki