osób, które mieszkają lub mają możliwość kupić w Niemczech pokazuję, to ta mąka: Poza tym do nadzienia dodałam nieco więcej serka i użyłam lekko kwaśnego, tłustego mielonego twarożku oprócz serka mascarpone (dodałam po dwie łyżki za 200 g jagód). Myniolinka - najpyszniejsze jagodzianki na świecie
Kuchnia Prezydentowejświeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania 1. Oczyszczoną i osuszoną pierś kurczaka pokroić na duże kawałki(podwójną dużą
Kuchnia Prezydentowejzimą znów może być problem. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Składniki: Spód Tarty: 250g mąki pszennej, 150g masła, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 1 jajko. Krem: 250g serka mascarpone, 250g słodzonego mleka (zagęszczonego) z puszki, 2 jajka, Dużo malin lub innych ulubionych owoców :) Jak przygotować? Spód: Formę o średnicy ok. 23-24cm musimy wysmarować masłem. Następnie
Chocolate Stop Temptingtruskawkami Składniki: - 2 jajka - 2 łyżki zimnej wody - 75 g cukru - 50 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 aromatu waniliowego - 1 opakowanie serka mascarpone - 100 g śmietany 30% - 40 g cukru pudru - 20 dag truskawek Białka oddzielamy od żółtek i mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec
Kuchenne Wariacjeulubiony przeze mnie deser postanowiłam tym razem nieco odchudzić. Słodkie biszkopty zastąpiłam granulowanymi otrębami truskawkowymi. Zrezygnowałam też z jajek i śmietany. Zamiast tego serek mascarpone wymieszałam z jogurtem greckim, a cukier zastąpiłam syropem klonowym. Nie mogło oczywiście zabraknąć w tym deserze świeżych truskawek i likieru truskawkowego. Całość świetnie się komponuje, jest lekko słodka i pachnie cudnie truskawkami. Najlepiej przygotować
Wiem co jemtemat tiramisu. Było malinowe, truskawkowe i piernikowe (moje ulubione). Teraz przyszła kolej na pomarańczowe. Podobnie jak w przypadku tiramisu truskawkowego jest to wersja lekko odtłuszczona. Dodawaną zazwyczaj do serka mascarpone śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim. Biszkopty nasączyłam własnoręcznie zrobionym likierem pomarańczowym, a całość posypałam starta gorzką czekoladą.” Czytaj więcej
Wiem co jemblogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość spontanicznie. Robiłam wczoraj mus truskawkowy do słoiczków na zimę
Wiem co jemczekoladowymi kropelkami, z wyglądu podobne do murzynka, ale o wiele smaczniejsze. Spora zawartość musu dyniowego sprawia, że długo zachowuje świeżość. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem utartego z cukrem serka mascarpone. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Krem: 400 g śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 400 g serka mascarpone ok. 1/4 szklanki kakao pół tabliczki czekolady (dałam pół na pół - białą i gorzką) dżem (pół słoika) do przekładania (w moim przypadku był to dżem porzeczkowy) Do nasączenia
Domowa Cookierenka Agikakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru sok z połowy cytryny 4 łyżeczki pektyny 400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g serka mascarpone Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 2,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii czarny barwnik spożywczy
Domowa Cookierenka Agidwoma ząbkami czosnku przepuszczonymi przez praskę. Jak już się trochę podsmaży to dodajemy puszkę krojonych pomidorów i 3/4 szklanki rzadkiego koncentratu pomidorowego. Trochę smażymy i potem dodajemy pół opakowania serka mascarpone. Znów trochę smażymy i dodajemy jedną drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli (taką małą). Teraz drobno kroimy około 15 suszonych śliwek i dodajemy do reszty. Doprawiamy słodką papryką, solą
Marder&Marder Manufacturełyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Nooo, sporo składników, bo to jajka na bogato :) Gotujemy zatem jajka na twardo. I tutaj mała lekcja: jajka należy gotować (tzn. wkładamy jajka
Marder&Marder Manufacturejakimiś żulami spod sklepu jesteśmy: Madzia przez 6 lat jak jesteśmy razem widziała mnie naprawdę pijanego tylko jeden raz ;) Oryginalny przepis z Moje Wypieki mówi, że: 750 g serka mascarpone 4 duże jajka 2 paczki podłużnych biszkoptów 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 szklana świeżo zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto kakao do oprószenia Wszystkie składniki mają być
Marder&Marder Manufactureczubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao 16 g cukru waniliowego Krem malinowy: 500 g śmietany kremówki 30- 36% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki świeżych malin Poncz: 3/4 szklanki wody 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka rumu lub innego alkoholu Dodatkowo: 3/4 szklanki dżemu
Wanilia i Kardamonsamym szalonych pomysłów a dla tych zaganianych ostatnio (jak ja) polecam ten szybki, oszukany deser :) Dlaczego oszukany? A no ponieważ oryginalne Tiramisu powinno w swoim składzie zawierać serek mascarpone, likier amaretto i kilka innych składników. A ja posłużyłam się tym oto gotowcem :) Kiedyś z M kupiliśmy ten krem "na spróbowanie" i jemu tak zasmakował, że od czasu do czasu muszę
My simple kitchen