jesteś "za" walentynkami czy "przeciw". Czy obchodzisz, czy nie - zachęcam do celebrowania cudownych chwil każdego dnia, aby stworzyć piękne wspomnienia. Czasami oznacza to wykrawanie ciasteczek w kształcie serduszek, czasami zrobienie (nie)zwykłego deseru takiego jak kisiel. Niech ten dzień 14 lutego pomimo, że niektórzy się buntują, bo komercja, bo kocha się przez cały rok, a nie tylko w Walentynki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comtego. Ale to co zaplanowałam prędzej czy później upiekę i opublikuję. A tymczasem na Walentynki można też przygotować proste i pyszne racuszki. Przy smażeniu można nadać im kształt serduszek, nie będzie to takie trudne, a efekt zachwyci każdego! Smak na racuchy chodził za mną już od półtorej tygodnia lub dłużej. Miały być tylko z jabłkami, tartymi, jak już kiedyś
Anioszek w kuchnikakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki żurawiny ze słoiczka Stovit 100 g suszonej żurawiny 2 kieliszki rumu (lub wódki) 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka cukrowe serduszka Żurawinę suszoną zalać alkoholem i odstawić na minimum kilka godzin. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po trochę cukier a następnie żółtka. Make wymieszać z kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaproszku. Ciasto dokładnie wyrabiamy, owijamy foli ą i schładzamy w lod ó wce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty ciasteczek, np. serduszka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem lub mas ą cukrow
La grande e la piccola cuocaZbliżają się Walentynki i Tłusty Czwartek i muszę przyznać, że trochę czuję się bombardowana zewsząd tłustymi pączkami, faworkami, babeczkami, czekoladowymi rogalikami i lukrowanymi serduszkami. Wiem, że większość osób się ze mną nie zgodzi, lub wręcz oburzy, ale ja mówię takiemu menu zdecydowane NIE. Owszem, lubię czasami zjeść coś treściwego, szczególnie, gdy za oknem mróz, jednak od dawna
Quinoa Raz!dodajemy esencję miętową, ponownie chwilę mieszamy. Powstałą polewą napełniamy wgłebienia ciasteczek. Z podanych proporcji wyszło mi 15 ciasteczek, z tym, że robiłam je nieco większe, by ładnie odbiło się serduszko. Poza okresem Walentnkowym, wystaczy w ciasteczku zrobić zgłębienie kciukiem. Wówczas ciasteczka mogą być faktycznie wielkości orzecha włoskiego i wyjdzie nam ich troszeczkę więcej. Źródło
Smaki Na TalerzuSTYLIZACJA FOTOGRAFII KULINARNEJ Po zamieszczeniu zdjęcia z moją kolekcją talerzy do stylizacji fotografii kulinarnej posypało się od Was mnóstwo ciepłych komentarzy, serduszek i bardzo wiele zapytań. Gdzie można kupić poszczególne talerze? Które warto kupić? Czym się kierować przy wyborze naczyń do stylizacji? Jaką wielkość wybrać? Jaki kolor? I wiele, wiele innych. Dzisiaj ten post, odpowie Wam na wszystkie pytania
SMYKWKUCHNIbokach doklejamy skrzydła. Kremem robimy oczy,perełką źrenice doklejamy dziób ( u mnie zrobiony z kawałka żelka) nóżki i perełkami robimy guziczki. Ja dodatkowo dorobiłam pisakiem cukrowym muszki i serduszka. I gotowe :-) Wygląd pingwinków zależy od Waszej inwencji,ale takie babeczki wyglądają bardzo słodko i uroczo :-) Poniżej pokażę jeszcze kilka pomysłów na dekorację babeczek : złote perełki z kakaowym kremem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucake najlepiej upiec w małych ceramicznych foremkach np. w tartatelkach lub ramekinach znanych tu i ówdzie jako kokilki. Ja mam ich mnóstwo i przeróżnego kształtu, nawet te w kształcie serduszka . Dzisiaj po raz pierwszy użyłam moich nowych tartatelek. Sprawdziły się! Deser walentynkowy to bardzo smaczny deser. Nie za duża porcja, idealna z lampką prosecco. Deser walentynkowy Składniki
codojedzeniapopękać, ale taki jego urok. Gdy sernik przestygnie posypujemy go rozdrobnionymi markizami (3 odłożone sztuki). Dodatkowo można go udekorować kawałkami markizów bez masy i ulubionymi dodatkami – u mnie serduszka. Smacznego
Słodkie okruszkikocham robić. Na instagramie możecie też śledzić wiele przepisów, które niestety z jakichś powodów- zazwyczaj brak czasu na zrobienie zdjęć- nie trafiają na tą stronę. Dziękuję za każde serduszko i komentarz. Oby luty był równie inspirujący kulinarnie, a pogoda nastrajała do uśmiechu na twarzy! Ja już dzisiaj zapraszam Was na jutrzejszy wpis typu babciny przepis ;-) Cmok
SMYKWKUCHNINajważniejsze było dla mnie, żeby deser wyglądem przypominał toffifee ze sklepu - nie dążyłam do tego, aby odtworzyć smak oryginału. Do zrobienia tych czekoladek możesz użyć formy silikonowej w kształcie serduszek lub gwiazdek. Ja kupiłam oryginał dla lepszego efektu. Czas przygotowania to raptem 5 minut. Najtrudniejsza część to czekanie, aż masa zastygnie. Przepis na domowe toffifee Składniki masło orzechowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwyrównuje dno. Śledź,ogórek,jabłko i cebule mieszam, doprawiam pieprzem i odrobiną soku z cytryny, kładę na buraczki. Dociskam łyżką i ściągam delikatnie foremkę. Wychodzi nam tatar w kształcie serduszka. Coś innego
Różowa kuchniasmażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie; Serca umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso obsmażyć na patelni, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć wszystko razem. Serduszka zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojona w plasterki, doprawiamy pieprzem oraz majerankiem. Dusimy wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu
magiczna kuchnia Kasiposolić.Dodać ziele angielskie,liść laurowy i maggi.Gotujemy do miękkości,pod koniec dodać majeranek.Mąkę lekko zrumienic na oleju ,wlać szklankę wywaru z ugotowanych podrobów,wymieszać i wlać do serduszek .Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju,dodać do podrobów.Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem,wrzucić posiekaną paprykę czerwona,zieloną fasolkę oraz czerwona fasolę.Zagotować,a następnie dusimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki