przygotowania: tosty zgrzewane. Prosty ale bardzo smaczny i lubiany raczej przez wszystkich. Tym razem spróbujcie oprócz tradycyjnego sera i wędliny dodać ciekawy smak: pesto czerwone - rosso. Pyszne tosty zgrzewane z czerwonym pesto Składniki: 4 kromki chleba tostowego 3 plasterki sera żółtego kilka plasterków szynki masło pesto czerwone (rosso) Pyszne tosty zgrzewane z czerwonym pesto Wykonanie: Wszystkie kromki smarujemy masłem. Dwie(...)kromki smarujemy pesto. Nakładamy na nie wędlinę i po 1,5 plasterka sera żółtego. Oba tosty przykrywamy kromkami z masłem. Gotowe kanapki zapiekamy w tosterze zgrzewającym. Pyszne tosty zgrzewane z czerwonym pesto Najlepiej smakuje z sałatką. Smacznego
Pyza i SurówkaSkładniki: 3 duże tortille 1/2 puszki kukurydzy (odsączona) 1 papryczka chilli 150 g sera żółtego, startego 1 dymka (biała część) 10 zielonych oliwek świeża kolendra 1 łyżeczka słodkiej papryki + kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie) 1. Papryczkę i dymkę drobno siekamy. Oliwki kroimy w krążki. Mieszamy w misce paprykę, oliwki, cebulkę, kukurydzę i listki kolendry, doprawiamy słodką papryką. 2. Na połowę(...)tortilli kładziemy 50 g sera żółtego i 1/3 naszej mieszanki. Składamy na pół. Powtarzamy z pozostałymi dwiema tortillami. 3. Rozgrzewamy mocno patelnię (bez tłuszczu!). Moczymy ręce wodą i zwilżamy nasze quesadille.. Kładziemy je na patelni i smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz i podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego
My Culinary ArtPrzygotowując farsz do jajek zawsze mam tysiące pomysłów. Najtrudniej jest wybrać ten jeden, najfajniejszy. Zazwyczaj najprostszy przepis jest najbardziej smaczny. Tak było i tym razem. Żółtko wymieszałam z żółtym serem, majonezem i przyprawami. Posypałam zielonym dodatkiem i gotowe. Piękne, fajne i smaczne jajka na Wielkanocny stół gotowe :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji(...)Składniki: 2 jajka (fajna cenę na jajka znajdziecie TUTAJ ) 1 łyżka drobno startego żółtego sera* 1 łyżka majonezu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Możemy użyć odrobinę kurkumy, aby nadzienie miało bardziej intensywny kolor. Jajka gotujemy na twardo. Nożem nacinamy jajko z boku (tak jak na zdjęciu) i wydrążamy żółtko. Rozcieramy wraz z serem i majonezem, dodajemy
Kolizje Smakówpodniebieniom Składniki: ok 8 średnich ziemniaków 2 pomidory 200 g kiełbasy lub szynki 2 cebule papryka czerwona 2 jajka 200 ml śmietany 18% pół małej czerwonej papryki 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były lekko twardawe. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w paski. Podsmażamy na maśle. Paprykę kroimy w paski, pomidora(...)zioła) i połowę sera. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wykładamy dno naczynia do zapiekania. Na to układamy połowę wędliny z cebulą, papryki i kilka plasterków pomidora. Zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Czynność powtarzamy z druga warstwą. Na ostatnią warstwę ziemniaków układamy pomidory, wylewamy resztę sosu i posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy przez około
e-PrzepisyKulinarneidealnym miejscem, aby je wszystkie tam umieścić. I to za jednym razem! Użyte w pizzy składniki: ser mozarella, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, sól, pieprz Użyte w pizzy składniki: ser żółty, czerwona cebula, pieczona czerwona papryka, kiełbasa salami Użyte w pizzy składniki: mielona wołowina (wcześniej podsmażona na patelni z cebulą i czosnkiem, solą oraz pieprzem), pieczarki, ser żółty, pieczona
Garniec Magalieopcjonalnie: 6 plasterków szynki lub chudego boczku 6 plastrów sera żółtego jajko (do posmarowania ciasta) Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania: Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części. Każdą parówkę zawinąć w ciasto(...)środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty). Następnie należy ponacinać parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć ich do samego końca. W takiej postaci można je już wkładać do piekarnika, natomiast w celu podania parówek w formie "oponek" należy delikatnie
Słodka Stronasałatkę warstwową z rukolą. Dzięki temu zielonemu akcentowi ślicznie prezentuje się na stole. Składniki: 5 jajek 250 g szynki konserwowej 5 ogórków konserwowych puszka kukurydzy garść rukoli 125 g sera żółtego sos – 4 łyżki jogurtu greckiego (lub majonezu), 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)odsączamy, ser ścieramy na tarce. Składniki na sos mieszamy ze sobą. W przezroczystej misce układamy kolejno: – jajka – szynkę – ogórki – kukurydzę – sos – rukolę – ser żółty
e-PrzepisyKulinarnePasta najlepiej smakuje na następny dzień, jak wszystkie składniki dokładnie się połączą. Potrawa w całości przygotowana przez mojego misia :) Składniki na pastę jajeczną: 3 jajka mały pęczek szczypioru 100g sera żółtego w kostce 100ml majonezu (1/4 słoiczka) pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo (10 minut), odstawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy i zgniatamy(...)misce widelcem. Szczypiorek drobno siekamy, ser żółty ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do jajek. Dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem (nie dodajemy soli!) i wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary ArtProste, szybkie i bardzo pyszne danie na obiad jak i na kolację :) Potrzebujemy: 1 główka brokułów 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 150g startego sera żółtego 1 mozzarella 1 jajko oregano sól pieprz majeranek Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min., kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem(...)majerankiem i oregano. Na blasze rozkładamy płat ciasta francuskiego wykładamy kurczaka i brokuły. Następnie pokrojoną w kostkę mozzarellę i ser żółty. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo nacięć, a paski powinny być mniej więcej tej samej szerokości. Zaplatamy warkocz, nakładając jeden pasek na drugi, na przemian
Kolejny blog o gotowaniuzrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji: 2 małe pizzę Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia Składniki: 4 placki do tortilli 200g żółtego sera np. gouda Kulka mozzarelli Opakowanie szynki długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni(...)Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na ciepło z sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego
Kolizje Smakówprowansalskie, sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka pieczarek 1 mała puszka kasztanów jadalnych kilka różyczek kalafiora i brokuła żółty ser do oprószenia Różyczki kalafiora i brokuła obgotowałam 10-15 min. osolonym wrzątku. Odcedziłam. Makaron ugotowałam nieco krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. Odcedziłam, ale nie przelewałam zimną(...)pomidorowym. Następnie ułożyłam warzywa. Całość polałam resztką sosu, skropiłam oliwą. Zapiekłam pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30min. w 180st. Po tym czasie zdjęłam folię, oprószyłam wiórkami żółtego sera i zapiekłam jeszcze przez 10min. Gotowy tort serwowałam po ok. 10min od wyjęcia z piekarnika
bastalenaRoladki nadziewane suszonymi pomidorami i serem żółtym-można powiedzieć klasyczny zestaw obiadowy, jednak niezupełnie, smaku dodaje panierka z mielonych orzechów laskowych całość komponuje się znakomicie, jednym słowem mówiąc nieskromnie- pycha! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 łyżeczki majonezu 1/2 małego pora 4 suszone pomidory 50 g sera żółtego sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Panierka(...)zawinięcia.Smarujemy równomiernie majonezem po łyżeczce na każdego kotleta, oprószamy solą i pieprzem do smaku,suszone pomidory i por kroimy na małe kawałki posypujemy mięso na wierzch kładziemy starty ser żółty. 2. Zawijamy ściśle roladki panierujemy w mące pszennej oraz rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej wymieszanej dokładnie z mielonymi orzechami.Smażymy na wolnym ogniu na oleju z każdej strony
Wanilia i Kardamonpysznie i zdrowo. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 4 papryki 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule ¾ szklanki kaszy jaglanej 100g żółtego sera 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, chili, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego Kasze jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do garnka oraz(...)minut. Dodajemy kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Papryki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Smacznego
Kolizje SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczny chleb z mąki żytniej z dodatkiem żółtego sera, pomidorów suszonych i ziarenek. Smakiem przypomina pizzę Taki chleb jest świetnym urozmaiceniem zwykłego pieczywa. Doskonały na kanapki z ulubionymi dodatkami. Polecam Post Chleb żytni z ziarnami, żółtym serem i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeskładniki: 5 jaj 1 średni por 200 g sera żółtego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w oleju 1 słoiczek majonezu 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)żółtka rozdrabniamy widelcem lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pora myjemy, kroimy w półplasterki, oprószamy lekko solą oraz pieprzem i odstawiamy na 1/2 godz. by zmiękł. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez łączymy z musztardą i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: białka jajek
Domowy Smak Jedzenia