moim domowym menu dzięki kochanej Siostrze. Łatwe, proste - a jakie smaczne :) Składniki (3-4 porcje): spora pierś z kurczaka por (kawałek długości 4-5 cm) 15-20 dag sera żółtego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Vegeta lub Warzywko Przygotowanie: Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę pokrojonego w cienkie plastry pora. Zsypujemy delikatnie Warzywkiem. Na pora wykładamy pokrojoną w kostkę
Kuchnia po mojemuwody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru słoiczek marynowanych pieczarek ok. 150 - 200 g sera żółtego sos pomidorowy (passata) przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, czosnek w proszku, sól, pieprz Mini Pizze - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy(...)ugniatać minimum 10 minut). Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h). Do sosu pomidorowego dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Ser trzemy na tarce o małych oczkach, a pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy użyciu szklanki
Słodka Stronaziemniaków po ugotowaniu 1 jajko 200 g mąki pszennej pieprz do smaku 2 łyżeczki majeranku bułka tarta olej do smażenia Farsz: 1 kg pieczarek 3 cebule 200 g sera żółtego typu gouda masło Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać jajko oraz mąkę, dokładnie wymieszać(...)się bardzo kleić, dodać mąki), odstawić. Pieczarki i cebule obrać, wymyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Gdy pieczarki i cebula będą już gotowe, dodać starty na tarce ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką
Krakowskie smaki AniWypieków (klik) i wiem, że na pewno upiekę je jeszcze nie jeden raz. Dużym ich plusem jest również to, że nadzienie można dowolnie modyfikować. Ja dodałam od siebie trochę sera a następnym razem planuję dodać jakąś kiełbaskę. Myślę, że takie bułeczki będą doskonałą przekąską na niejednym majowym pikniku czy też grillu. Składniki na 9 dużych bułek: Ciasto: 500 g mąki(...)łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru Farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, papryka słodka kilka plasterków żółtego sera Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotować zaczyn, który odstawić
My simple kitchenPodsmażone na patelni wyszły po prostu boskie:) Do przygotowania pierogów użyłam sera Gouda Mońki. I dzięki małej "ściądze", którą otrzymałam, nie miałam wątpliwości, jaki rodzaj sera wybrać: Gouda to ser typu holenderskiego. Wyróżnia się wyrazistym zapachem i soczystym, śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale(...)tosty, pizza czy zapiekanki. Porcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz: 30 dag ziemniaków 13 dag żółtego sera pół cebuli ząbek czosnki sól, pieprz, słodka papryka Najpierw przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy aż będą miękkie. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy
My simple kitchenzaganiajcie... chociaż może i nie, bo lepiej smakuje jak przyrządzane z własnej, nieprzymuszanej woli. Składniki (na 3 osobową rodzinkę): 4 jaja 2 parówki 1 bagietka 3-4 łyzli tartego sera żółtego 3-4 plastry mozzarelli zioła prowansalskie papryka słodka musztarda, keczup (wg upodobań) Przygotowanie: Parówki podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy lekko się zrumienią ściągamy na talerzyk
Kuchnia po mojemucioci na imieninach to polecam świetną alternatywę. Podstawą sałatki są cztery składniki a reszta zależy od waszej fantazji i upodobań. Zobaczcie sami :) Sałatka od Ewy - przepis Składniki: 4 plastry sera żółtego Złoty Mazur 4 plastry szynki konserwowej 3 jajka 2-3 ogórki świeże łyżka majonezu łyżeczka musztardy 3 łyżki śmietany koperek świeży lub suszony Sałatka od Ewy - przepis To jest(...)składników ją zrobić lub dodać do niej nasze ulubione warzywa np. kukurydzę, czerwoną fasole, świeżą paprykę a nawet selera konserwowego. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy. Ser i szynkę kupujemy w sklepie pocięte na pół centymetrowe plastry. Tym sposobem zaoszczędzimy sobie pracy i łatwo pokroimy je w kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Wszystkie
Pyza i Surówkatortille to idealna przekąska do pracy, szkoły lub też na imprezę. Do wykonania 8 mini tortilli potrzebujemy: 4 tortilla wraps 1 paprykę 2 garści szpinaku baby 8 plastrów sera żółtego 8 plastrów ulubionej wędliny majonez/sos czosnkowy ketchup folię spożywczą Placek smarujemy majonezem lub sosem czosnkowym, w zależności co wolimy. A następnie układamy na nim składniki. Zwiniętą tortille
Kolejny blog o gotowaniuSzybka i lekka sałatka dla wszystkich, którzy lubią kalarepę. Składniki: 1/2 kalarepki sałata masłowa papryka czerwona 200 g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki, resztę składników kroimy w kostkę. Składniki na sos łączymy
e-PrzepisyKulinarnesuchej patelni W garnku, na maśle podsmażamy cebulkę i czosnek. W międzyczasie gotujemy makaron, oczywiście al dente Gdy cebulka się zeszkli dodajemy śmietankę (18% - 36%) i dodajemy sery Na koniec dodajemy groszek Doprawiamy obficie kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli Sos łączymy z makaronem i przekładamy do formy. Następnie układamy warstwę bakłażana i zalewamy wszystko beszamelem Wstawiamy(...)żeby beszamel się zapiekł. Gotowe! :) Do zapiekanki potrzebujemy: 1/2 paczki makaronu kokardki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 szkl śmietany 30% 1/2 szkl śmietany 18% 1/2 szklanki tartego żółtego sera mały kawałek sera lazur 1 puszka groszku 1 bakłażan szczypta soli pieprz kolorowy Przepis na beszamel znajdziecie ---> TU Prawda, że proste i łatwe
Olikowa kuchniamarki Mońki. Ser typu holenderskiego. Charakteryzuje go łagodny lekko orzechowy smak i elastyczna konsystencja. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do finezyjnych przekąsek, kanapek, a także dań głównych. Składniki: kiełbasa ser żółty (ja dałam po pół plasterka na każdą kiełbaskę) dowolne zioła - ja dałam szczypiorek, zieloną cebulkę, bazylię i koperek odrobina oliwy sól, pieprz Kiełbaski nacinamy pod skosem z każdej strony(...)pieprzu. Mieszamy ze sobą i nakładamy zioła w wykonane nacięcia - tylko na jednej stronie. Grillujemy jak tradycyjne kiełbaski. Gdy będą już gotowe, kładziemy na stronę z ziołami plasterki sera i grillujemy jeszcze, aż ser ładnie się rozpuści. A na sam koniec kolejna miła niespodzianka:) Zostałam poraz kolejny nominowana do udziału w zabawie Liebster Blog, tym razem przez Natt
My simple kitchenoknem mróz a my wyruszamy w projekcie w ciepłe klimaty czyli na Hawaje. Gorąca pizza na cienkim cieście z ananasem, szynką i serem żółtym. Przepis na pizzę podawałam już kiedyś i teraz też korzystałam z niego zmieniając dodatki. http://kuchennewariacje.pl/?p=39
Kuchenne Wariacjemakaronu muszelki Mamma Mia 30 dkg kiełbasy 4 jajka 1 cebula 1 pomidor 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 12% 10 dag sera żółtego sól, pieprz Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min,odcedzić.Pokrojoną cebulę zeszklić , następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko(...)miski, dodać brokuł,podsmażoną cebulę z wędliną, 2 jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką i troszkę ucisnąć. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z śmietaną i pozostałymi jajkami, doprawić. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować cienka warstwą.Piec w 190 st C około 40 minut.Pod koniec zdjąć
Moje domowe kucharzeniemielonego mięsa 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 1 bakłażan sól pieprz kurkuma kolendra w liściach suszone oregano suszona bazylia słodka papryka w proszku opakowanie makaronu pene ser żółty do posypania zapiekanki Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce, paprykę i bakłażan pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez(...)papryczkę chilli. Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzić. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę sosu. Następnie wyłożyć makaron i resztę sosu. Wierzch zapiekanki posypać startym serem, oregano, bazylią i słodką papryką. Zapiekać w temperaturze 180 o C przez około 40 minut
Mama Gotujespaghetti puszka tuńczyka w sosie własnym słoik sosu lub przecieru pomidorowego lub kartonik gotowego ze sklepu 12-15 oliwek 3 gałązki suszonego oregano lub czubata łyżeczka kupnego sól pieprz ser żółty typu gouda (oczywiście można użyć parmezanu, ale jakiego studenta stać na taki wydatek?) Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron, który należy gotować al dente(...)oregano. Doprawić sos do smaku pieprzem (sól moim zdaniem nie jest potrzebna). Odcedzić makaron i wrzucić na patelnię z sosem. Zamieszać, by sos pokrył makaron. Podawać danie posypane startym serem. ----- Podobne: Spaghetti puttanesca Spaghetti z suszonymi pomidorami Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Okładki polskich wydań książek Andrea Camilleri zawsze mnie fascynowały. Nigdy jednak ich nie kupowałam i nie czytałam
Weekendy w domu i ogrodzie