ser feta - 6431 przepisów (strona:226/429)

Sałatka z fetą 127

Sałatka z fetą Niedanwo obiecałam wam że na moimim blogu pojawi się wiecej przepisów na zdrowe sałatki. Po cieszącym sie dużym zainteresowaniem z Waszej strony przepisie na sałatkę z cieciorki, która może stanowić nie tylko dodatek do obiadu, ale również zastąpić Wam np. drugie(...)śniadanie. Mam więc nadzieję że moja kolejna propozycja też przypadnie Wam do gustu. Idealna do pieczonego mięsa lub jako dodatek do potraw z grilla. Znana i lubiana, sałatka z serem feta. To bomba witaminowa, którą możemy przyrządzić już w kilka minut. Pyszna sałatka w greckim stylu. Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych pomidorów i słonej fety. Całość dopełnia pyszny

Fit Food Brunetki
Sałatka warzywna z fetą 111

sałatkowy 1 strąk czerwonej papryki 3 łodygi selera naciowego 10 pomidorków koktajlowych 1 mała puszka kukurydzy z chili 10 czarnych oliwek 6 suszonych pomidorów z zalewy 200 g sera feta 1 garść orzechów sojowych koperek 50 ml oleju z suszonych pomidorów 50 ml oleju z pestek winogron 4 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz(...)paprykę, kroimy w drobną kostkę. Seler kroimy na plasterki. Kukurydzę z chili odcedzamy. Pomidorki kroimy w łódeczki. Suszone pomidory kroimy w paski. Koperek siekamy. Oliwki kroimy na plasterki. Ser kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wraz z orzechami przekładamy do miski. Oleje mieszamy z odrobiną ciepłej wody, syropem, przyprawami, dodajemy do sałatki, dokładnie wszystkie składniki łączymy. Ewentualnie doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 937

sałatkę w sezonie grillowym, bo najbardziej smakuje mi ona z dobrze wypieczoną kiełbaską z ogniska lub grillowanymi żeberkami. Mniam :)  SKŁADNIKI: 1 świeży brokuł 200-220 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek płatki migdałów pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Podzielić brokuł na małe różyczki, włożyć do miski i zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem

Calzonella.com
SAŁATKA Z RUKOLĄ 310

rukoli, ten nie zrozumie...ja mogłabym zajadać się nią codziennie. często robię taka prostą sałateczkę, minimum składników, dominacja rukoli, pycha! Składniki: garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych kilka kostek sera feta pól czerwonej cebuli 2 łyżki Ziołowo MI! od Ziarenkowa 2 łyżki oleju lnianego SEMCO Wykonanie: Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy połówki pomidorków, krążki cebuli,  kruszymy(...)fetę, posypujemy ziarnami. Przyprawy mieszamy ze sobą, oprószamy  sałatkę, polewamy olejem Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziarenek i przypraw ZIOŁOWO MI! z   ZIARENKOWA    Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego SEMCO . Jest to olej  roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6  ca 67%,które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka

Z Majeczką w kuchni
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZA Z FETĄ I OLIWKAMI 343

też na letnich imprezach. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson  "Lato w kuchni przez okrągły rok" Składniki: - ok.2kg czerwonego, dojrzałego arbuza (najlepiej schłodzonego w lodówce) - 250g twardego sera feta - 2-4 limonki (lub 2 cytryny) - 1 czerwona cebula - 100g wydrylowanych oliwek - listki świeżej mięty - pęczek natki pietruszki - świeżo mielony czarny pieprz - kilka łyżek oliwy z oliwek Cebulę obrać

Smaczne Zdrowe
Sałatka z buraków i fety 216

warzywo jest kojarzone jedynie z ćwikłą, a szkoda. Nasze polskie buraczki... mega zdrowe ... mega pyszne... Składniki na 2 porcje: 3-4 nieduże buraki 1/2 opakowania sera fety 100 g ciecierzycy z puszki 1 marchewka 2 łyżki miodu sok z cytryny 1 łyżka masła Wykonanie: Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę obieramy ze skóry, następnie obieraczką do warzyw

IMPRESJA SMAKU
Sałatka z kaszą gryczaną, grillowanymi warzywami i fetą 188

porcje- 1 porcja (około 250g) - 2 31 kcal) 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100g suchej kaszy) 1 średnia cukinia 1 żółta papryka 150 g pomidorków koktajlowych 180 g sera feta (dobrej jakości) oliwa z oliwek pieprz , só l zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w paski, pomidorki zostawiamy w całości

Moje Kuchenne Rewelacje
Pomidorki koktajlowe z serem feta, w oliwie 198

pomidorków koktajlowych, 200 g sera feta, 500 ml oliwy, 4 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 gałązki tymianku, kilka listków bazylii lub kilka listków rozmarynu, 1 mały liść laurowy, ziele angielskie (2-3 sztuki), pieprz czarny (4-5 sztuk), cukier, sól, sok z cytryny, Do garnka wlać oliwę, dodać tymianek, obrane ząbki czosnku, chili, przyprawy, sól i podgrzać(...)temperatury 80 -100 stopni Celsjusza. Włożyć umyte i osuszone pomidorki, gotować 1 minutę. Wyjąć pomidorki, odstawić do ostygnięcia. Ser pokroić w kostkę, układać na przemian z pomidorkami w wyparzonym słoiku. Oliwę doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Zalać chłodną oliwą pomidory z serem, dodając do słoika czosnek, chili i inne przyprawy. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki

królestwo garów
Figowy zawrót głowy, czyli sałatka z figą na ciepło 115

duża lub 2 mniejsze porcje: 4-5 dojrzałych fig, świeżych 1 duża pomarańcza 1/2 limonki 2 łyżki cukru 100 g sera feta Rozgrzewamy patelnię. Dodajmy cukier i czekamy, aż zacznie się rozpuszczać tworząc karmel. Figi myjemy, kroimy w grube plastry lub ćwiartki. Dodajemy do karmelu, smażymy krótko, a następnie przekładamy na talerz. Jeśli figi nie są soczyste, należy dolać(...)cząstki tak, aby nie pozostały błonki. Dodajemy na patelnię i również krótko smażymy. Z limonki wyciskamy sok. Dodajemy do pomarańczy, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy figi i 3/4 sera, mieszamy. Przekładamy na talerz i dodajemy pozostałą część sera. Polewamy powstałym sosem

Kucharzyca
Pieczona ,faszerowana makrela 123

Pieczona, faszerowana makrela Pieczona , faszerowana fetą i smażoną cebulką makrela jest po prostu obłędna . Kiedyś już miałam styczność ze świeżą makrelą ale wtedy robiłam na sposób kreolski i niestety mi jakoś nie podeszła . Ten przepis uważam za genialny ,a ryba wychodzi po prostu wyśmienita . Bardzo prosta w wykonaniu , najwięcej(...)cierpliwości , wymaga filetowanie i usuwanie ości co przy odrobinie wprawy także nie jest trudne Polecam naprawdę miła odmiana na stole składniki na 3 osoby : 3 świeże makrele 1/2 kostki sera feta 2 młode cebule średniej wielkości 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku kilka gałązek trybuli lub natki pietruszki sól , pieprz cytrynowy do smaku olej do spryskania ryby masło

Ogrodnik w podróży
Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety 111

Czas przygotowania: 10 minut Liczba porcji: 2 Poziom trudności: łatwe Składniki: 1 litr maślanki 50 g fety (1/4 kostki) lub według uznania 2 duże ogórki Pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Pestki dyni Grzanki: Awokado 50 g fety Łyżka soku z cytryny 4 kromki chleba Przygotowanie: Krok 1 Umyj i obierz ogórki, następnie(...)solą i pieprzem. Krok 2 Przygotuj tosty. Stosuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz na suchej patelni. Przekrój wzdłuż awokado, wyjmij pestkę i miąższ, posiekaj. Wyłóż na grzanki, posyp pokruszonym serem feta. Podawaj chłodnik posypany pestkami dyni, polany oliwą oraz z grzankami. Smacznego! Artykuł Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku - Spanakorizo 169

obecny w praktycznie każdym greckim domu prosty pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam, że ich słodycz sprawia, że pilaw jest(...)pomidory z puszki lub passatę) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g ryżu długoziarnistego (ja użyłam brązowego) sól i pieprz pół niedużego pęczka świeżego koperku do podania: ok. 100 g sera feta pokrojonego w kostkę, cytryna do wyciśnięcia Jak przygotować spanakorizo - ryż ze szpinakiem po grecku? Zacznij od dokładnego umycia szpinaku z resztek ziemi. Ja wkładam go do dużej miski

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 540

fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pozbawiona pestek oliwa 250 g kukurydzy z puszki Bonduelle 200 g fety 1/2 pęczka koperku łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa) pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie pierożków z ciasta francuskiego: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę(...)nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw, choć dodatek soli nie powinien być potrzebny, bo feta jest dość słona. Piekarnik nagrzej

Chilli Czosnek i Oliwa
Frykadelki z Kukurydzą i Fetą 155

dawna jestem fanka tej firmy zwłaszcza upodobałam sobie sosy do sałatek...mniam   Składniki: 500g. mięsa mielonego drobiowego chudego najlepiej z filetu Plasterek dość gruby sera feta o najmniejszej zawartości tłuszczu 3 łyżki kukurydzy Sos pomidorowy: tj zmiksowane pomidory, czosnek i mnóstwo przypraw 1 Cukinia 1/2 pora Garść oliwek czarnych Przyprawa do mięsa mielonego Knorr Fetę kruszymy

NaKońcuJęzyka
ZIELONO MI! 82

makaronem, bobem, jajkiem, oliwkami i roszponką. Składniki: garść roszponki 200 g r avioli z mięsem Arc Pol 1 1/2 szkl. bobu 1/2 szklanki zielonych oliwek 2 jajka 100 g feta sól SOS 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku świeży tymianek, oregano, pietruszka 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowujemy sos: Czosnek, świeże zioła, czosnek zblendować. dodać(...)dente (ok 10-15 minut). Jajka ugotować na twardo i pokroić na mniejsze części. Oliwki pokroić w plastry. Roszponkę wymieszać z bobem, oliwkami, jajkami, ravioli Arc Pol oraz ser feta. Polać sosem

Kuchnia w oparach
Chaczapuri adżarskie (adjarian khaczapuri) 412

cukru -1 łyżka oliwy z oliwek -0,5 szkl. wody -0,5 szkl. mleka -5 jajek -50 g sera podpuszczkowego, np. bryndzy -100 g sera mozzarella -100 g sera feta -pietruszka, koperek lub inna "zielenina" do posypania Przygotowanie Mleko z wodą delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek, letnie mleko z wodą(...)jeszcze raz i podzielić na 4 części. Z każdej formować kulę i rozwałkować. Pozaginać brzegi i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200st. Wszystkie sery wymieszać (mozzarellę można uprzednio zetrzeć na tarce) i wypełnić nimi przygotowane ciasto. Jajko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Piec około 10-12 minut. Po tym czasie wyjąć, zrobić delikatnie wgłębienie

Zielona Kuchnia