schabowy - 3219 przepisów (strona:144/215)

Boczek rolowany z szynkowaru 326

Wykonanie: Z boczku odcinamy skórę i dopasowujemy go do wysokości i grubości szynkowaru ja przeciąłem go po całości na grubości zostawiając chudą część do szynkowaru.Boczek delikatnie traktujemy tłuczkiem do schabowych aby go trochę uplastycznić i posypujemy wszystkimi składnikami przyprawami.Lub zostawiamy taki jak jest tylko solony. Cieńszy boczek lepiej się zwija.Pamiętamy o tym,że mamy jeszcze sprężynę którą trzeba uwzględnić

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Blok konserwowy z szynki i łopatki 217

oregano 1,5g/kg,majeranek 0,5g/kg,mała główka czosnku wyciśniętego przez praskę,odrobinę wody Wykonanie: Mięso tniemy na 1,5 do 2 cm plastry i traktujemy je tłuczkiem do schabowych ale bez przesady.następnie peklujemy szynką i łopatkę w osobnych pojemnikach na 24h i wyrabiamy rączkami aby nabrało kleistości. Następnie po 24h dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy ponownie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany wędzony 208

przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro 80g peklo soli na litr wody.5 dni.Po pięciu dniach osuszamy mięso,można go trochę obić młotkiem do schabowych aby był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno .Dajemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności ,aby później przy krojeniu się nie rozpadał. Ten po prawej peklowany na sucho

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Aromatyczny schab ze słoniną 163

wystygła.Docinamy ją do szerokości schabu,a długość słoniny ma być mniejsza niż schab,zostawiamy sobie marginesy po 5 cm na początku i końcu. Schab obijamy trochę tłuczkiem do schabowych szczególnie początek i koniec.Kładziemy słoninę i zwijamy bardzo ciasno.Zawijamy w folie spożywczą i dodatkowo sznurujemy ciasno.Wkładamy w praskę i do lodówki na 24 godz.następnie parzymy. Parzenie - woda

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kotlety schabowe marynowane w mleku 163

mleku i postanowiłam sama spróbować. Potwierdziły się opinie że kotlet jest delikatny i pyszne, ale wyczuwalny jest smak cebuli i nie każdemu to może odpowiadać.   Składniki: - 500 g schabowego bez kości - 2 cebule  - 750 ml mleka - mąka - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na grubsze kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Cebulę kroimy

Kulinarne życie
Bezglutenowa panierka 154

diecie wykluczony zostaje gluten, a mamy straszną ochotę np. na kotleta schabowego to co zrobić? Jak obie poradzić skoro nie wolno nam użyć bułki tartej? Z pomocą przychodzi mielony len i mąka ryżowa. Myślę, że one spokojnie wystarczą jako zamienniki zamiast białej mąki i bułki tartej, a będziemy się mogli cieszyć ponownie smakiem kotleta. No może nie będzie taki idealny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z kiszonej kapusty 417

marchewkę i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy olej. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy przyprawami według własnego smaku :) Podawać do dań z ryby czy schabowego

W Moim Magicznym Domu
Zupa z ryżem i pieczarkami 173

chodziło się jak w labiryncie między zaspami. Teraz dzieciaki czekają na śnieg i kiedy tylko spadnie to jest wielka frajda. Na rozgrzanie przygotowałam gorącą zupkę. Składniki 500 g kości schabowych 2 średnie marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 mały por 2 średnie pasternaki 1 kawałek selera 100 g pieczarek 100 g ryżu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta ostrej

O kuchni z uczuciem
Schabowe z papryką i żółtym serem 150

Szybki standardowy obiadek. Od czasu do czasu taka normalność się przydaje, obiad normalny dodatek w postaci brokuła z tego przepisu już niekoniecznie :) Składniki 2-4 kotlety schabowe 1/2 czerwonej papryki 1 jajko bułka tarta sól, pieprz Dodatki 1/2 opakowania ziemniaków ( u mnie ćwiartki ziemniaków z Lidla) Brokuły na ostro ulubiony sos u mnie czosnkowy Może wszyscy będą mieli

Piekielna Kuchnia Pati
Kotlety schabowe duszone z cebulką i jabłkiem 187

Dzisiaj propozycja dania obiadowego. W roli głównej schab, a ściślej mówiąc kotleciki schabowe duszone z cebulką i jabłkiem. To właśnie jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego samku. SKŁADNIKI 1/2 kg schabu be kości 4 jabłka 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki wody  olej do smażenia WYKONANIE Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić na połowę

W kuchennym oknie Ewy
KOTLETY WILANOWSKIE 227

się go pasztetem z kurczaka i panierkę robi się jak do schabowego.Muszę przyznać , że kotlet smaczny, delikatny , a wyciekający mus  przy krojeniu mięsa jest delikatny i nadaje schabowemu jędrności i delikatności.Zawsze to coś innego na domowym stole:))). 60 dag.schabu 1 jajko 50 g pasztetu z drobiu 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu sól

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka pieczarkowa z porem 2420

ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie. Taka sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego. Składniki: 60 dag pieczarek 1 duży por 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka 2 - 3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek) Przygotowanie: Pieczarki

Kuchcik gotuje
ZAPIEKANE KOTLETY SCHABOWE (PRZEPIS MAMY) 525

Recepturę na zapiekane kotlety schabowe dostałam od mojej Mamy, Felicji. Danie bardzo przypadło do smaku naszej rodzinie, więc przygotowałam je na Nowy Rok. Kotlety można usmażyć dzień przed zapieczeniem. Potrawa sprawdzi się na święta, karnawał, wesela, domowe przyjęcia, czy komunie. Gorąco polecamy! Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie

Przepisy Aleksandry
Obiad niedzielny: kotlet schabowy, kulki ziemniaczane i mizeria z sałatka 141

Kolejny pyszny pomysł na obiad niedzielny i nie tylko ! Przepis na: Kotlet schabowy królewski z pasztetem kulki ziemniaczane z pieca mizeria z sałatą i koperkiem

Tradycyjna Kuchnia
Cheupiące schabowe 159

Dziś zrobiłam na obiad kotlety schabowe w bardzo chrupiącej panierce z grubo tartej bułki. Kotlety podałam z mixem sałat i ziemniakami.   SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu  1/2 szklanki bułki tartej - grubej  2 jajka 6 łyżek mleka surowego sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kotlety rozbijam dokładnie ale nie za cienko. Każdy kawałek solidnie

Gotowanie Patki