składniki: 300 g schabu, bez kości ok. 4 łyżki śmietany, kwaśnej (lub więcej) ok. 200 g sera żółtego mąka, bułka tarta 2 jajka zioła prowansalskie sól
Domowy Smak Jedzeniaoleju. Wrzucić skrojoną w piórka czerwoną cebulę i połówki śliwek węgierek. Chwilę podsmażyć i dodać starty na tarce imbir, ocet, sos sojowy i cukier. Wymieszać, a po chwili położyć schabowe kotlety i podlać wodą, tak aby przykryła cebulę. Nakryć pokrywką i dusić, aż wszystko będzie miękkie. W razie konieczności można dolewać wodę, ale w efekcie końcowym powinna całkowicie odparować, pozostawiając
https:KKuchniaMniamWersja zbliżona do schabowego Ale mięso jest bardziej soczyste moje dzieciaki lubią ta wersję kotlecików Składniki: Filety z kurczaka 2 rozklepane jajka Pieprz sól Bułka tarta Oliwa Sposób: Filety należy oczyścić i dokładnie rozbić tłuczkiem, przyprawić solą oraz pieprzem, następnie po kolei panierować: roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaży się na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Viola cooks with passionViolaPassion Wspaniałe danie. Robiłam już podobne danie z piersi z kurczaka. Nazwa znów długa przepraszam. Nazwijmy tę potrawę inaczej.... "Schabowe cukierki" A dlaczego cukierki? Za chwilę zobaczycie. Składniki: Schab poporcjowany i rozbity tłuczkiem posolic i po pieprzyc dwie roladki na jedną osobę. Możecie użyć pierś z kurczaka 2 kulki Mozzarelli Szynka parmeńska polecam Włoska "Prosciutto di Parma
Viola cooks with passionViolaPassion Wspaniała odmiana . Schab nie zawsze musi kojarzyć się nam z kotletem schabowym którego bardzo lubię. Schab możemy robić na różne sposoby Oto jeden z nich. Składniki: (4 osoby) 4 grube porcje schabu z kością i odrobiną tłuszczu 3 łyżki tymianku świeżego najlepiej 2 łyżki rozmarynu 2 łyżki słodkiej papryki 4 ząbki czosnku obrany i przekrojony na pół
Viola cooks with passionbrokuł, kalafior, marchewka) 100 g żółtego sera Oliwa z oliwek Mieszankę warzywną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na plastry (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem. Każdy przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Na foli aluminiowej rozkładamy połowę kurczaka. Na nim układamy warzywa i starty na tarce o średnich oczkach
VioletoweKucharzenieUwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :) 2 kg białej kapusty 2 kg marchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać a paprykę
Smakołyki AsiKotlety mielone to drugie ulubione zaraz po kotletach schabowych danie Polaków.Nie ma chyba domu gdzie mielony nie znalazłby się na talerzu.Mój mielony nie jest tradycyjny ,pachnie i smakuje cudownie kardamonem i gałką muszkatołową. 0.5kg.zmielonej piersi indyka 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta kardamonu bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso wyrabiamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijajka jedzone w postaci gotowanych na twardo lub miękko, jajek w koszulce, sadzonych czy jajecznicy. Gdyby doliczyć wszystkie jajka zużyte do wypieku ciasta, panierek do popularnych w Polsce schabowych to ich liczba prawdopodobnie dobiła by do około 250 jajek rocznie. Jajka są również idealną bazą do wszelkiego rodzaju past, które możemy wykorzystać do kanapek. I chociaż – powiedzmy sobie szczerze
Jacob Tastesprzyprawiamy cukrem, solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKolejna propozycja na schab duszony. Tym razem schab z cebulą, czosnkiem i pomidorami, pachnący majerankiem i lubczykiem. Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych 4 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 300 g pomidorów papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu 2 czubate łyżeczki majeranku 1 płaska łyżeczka lubczyku sól pieprz kilka łyżek oleju lub oliwy Wykonanie
Smak mojego domuwrzucam do piwnicy - cebula worek , zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwsypujemy przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 15 – 20 minut. Wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy. Gotujemy 5 minut. U nas był to dodatek do kaszy bulgur i kotletów schabowych. Sama w sobie jest równie wyśmienita. A dla tych, którym oczy się same zamykają tak jak mi, mocne uderzenie, hiciorem zwane
Dzieje kuchennej Wiewióryonakłuwałam nakłuwaczem do mięsa (świetny wynalazek, bo podczas obróbki cieplnej mięso jest bardziej soczyste). Posoliłam i oprószyłam pieprzem z każdej strony. Obwiązałam cienkim sznureczkiem nadając schabowi ładny owalny kształt. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzałam olej, włożyłam mięso i obsmażyłam z każdej strony, żeby się lekko przyrumieniło. Piekarnik nagrzałam do 200 °C. Zmiażdżyłam
Kuchnia u Krysiułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni . Znów udało mi się zrobić smaczną wersję schabowego z pysznym sosem. Tym razem z sosem z czerwonego wina. Doskonałe połączenie smaków, które serdecznie polecam i... życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysi