chciało mi się panierować, więc tylko lekko obsmażyłam bez panierki na patelni i wstawiłam je do piekarnika. Wyszło pysznie, soczyście i co najważniejsze szybko. Polecam gorąco. Składniki: 8 plastrów schabu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera feta solidny pęczek świeżego szpinaku sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy
na moim stole...organizm potrzebuje rozgrzewających dań. Składniki 1/2 kg schabu bez kości 1/2 litra bulionu drobiowego 4 plastry szynki gotowanej 3 średnie cebulki 2 ząbki czosnku 2-3 ogórki konserwowe 100 g serka topionego śmietankowego 4 łyżeczki musztardy francuskiej jarzynka(...)pieprz do smaku olej do obsmażenia mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu Dodatek: kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko SYS Sposób przygotowania Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek foliowy tłuczkiem do mięsa,oprószamy jarzynka do smaku i smarujemy każdy kotlet łyżeczką musztardy. Odstawiamy
Wanilia i KardamonDanie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad. Zapraszam ;-) Składniki: 5 sznycli ze schabu 100 g serka topionego śmietankowego 50 g sera cheddar 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mąka pszenna
Wanilia i KardamonJedna ze smaczniejszych potraw ostatnich dni. Dochodzę do wniosku, że dania wymyślane na pograniczu jednej/dwóch sekund wychodzą mi najlepiej. Nigdy więcej dumania nad składnikami. ;) 4 plastry wieprzowego schabu bez kości (grubości ok.1,5cm) 350g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 duże, twarde i kwaśne (ważne!) jabłka 50g żółtego sera 3 średniej wielkości ząbki czosnku pół małego kubeczka jogurtu bałkańskiego lub kwaśnej(...)śmietany 18% kawałek twardego masła lub margaryny świeżo mielony pieprz czarny i sól morska Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, uważając by nie były one zbyt cienkie. Posypujemy je z obydwu stron równomiernie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Mięso warto odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę. Naczynie do zapiekania (polecam ceramiczne) smarujemy masłem lub margaryną. Na dnie wykładamy rozbite
Kuchenna KontrrewolucyaJuż wkrótce przedstawię efekt końcowy mojego eksperymentu. Tymczasem schab sobie spokojnie dojrzewa... Osobiście nie mogę się doczekać ! *** Już jest. Klik
IzaGotujeobiad to bitki schabowe z sosem grzybowym. Danie to jest popisową potrawą mojego taty i zasługuje na wyróżnienie! Bitki schabowe z sosem grzybowym Składniki: 5 plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie(...)Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Namoczone wcześniej grzyby suszone drobno siekamy. Pieczarki myjemy i oczyszczamy a następnie kroimy na ósemki. Mięso podsmażamy na oleju z obu stron na lekko złoty kolor. Dorzucamy
paapilotkaaFajna alternatywa dla zwykłych kotletów, które są obecne na naszych stołach od lat. Składniki: 6 plastrów schab bez kości słoik pomidorów suszonych Ponti opakowanie mozzarelli Mlekovita świeża bazylia sól, pieprz do smaku mąką pszenna bułka tarta 2 jajka 3 łyżki mleka Wykonanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy
Malinowe Pocałunkiniej plastry mięsa i odstawić do lodówki..a potem w razie potrzeby smażyć..Ja tym razem obtoczyłam w bułce tartej, ale to nie jest konieczne. 1,20 kg schabu, polędwicy sól i pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy 2 łyżki majonezu sól(...)łyżka przyprawy maggi przyprawa gosposi Rafex pieprz cytrynowy Rafex 5 łyżek oleju kilka łyżek bułki tartej Oleofarm Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Wyjąc z marynaty , panierować
Moje domowe kucharzenieskładniki* 50 dag schabu bez kości* 50 dag pieczarek* pęczek koperku* kminek mielony* przyprawa do wieprzowiny* sól, pieprz grubo mielony* czosnek granulowany* ostra papryka mielona* 200 ml śmietany 18%* 2 łyżki mąki pszennejSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem.Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju w garnku(...)którym będzie duszone mięso, następnie do pieczarek przełożyć schab, wlać wodę tak aby lekko zakrywała mięso, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, odrobinę papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu. Kiedy mięso będzie już
Mix smakuskładniki* 1 kg ładnego schabumarynata* 4 łyżki oleju* 5-6 rozgniecionych ziaren jałowca* 1 łyżeczka soli* 1 łyżka sosu piri piri* po 1 łyżeczce tymianku i
Mix smakuBoże Narodzenie i to wg przepisu który spotkał się z dużym uznaniem. Dzisiejszy przepis to eksperyment Brasileiro który postanowił połączyć smaki mięsa z owocami cytrusowymi.Składniki:1,5 schabu wieprzowego3 ząbki czosnku czosnek 3 łyżki kuminu 3 pomarańczesól 3 kostki rosołowe 2 łyżki koncentratu pomidorowegopół czerwonej paprykigarść świeżej miętycytryna 2 łyżki mioduPrzygotowanie: Nacinamy mięso(...)poniższym zdjęciu:Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki:Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej aby przykryć dno garnka. W pierwszej kolejności podsmażamy cebulę skrojoną w kostkę i dodajemy 3 kostki rosołowe.Następnie do garnka wkładamy mięso i obsmażamy
Smaki Brazyliidzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej. Składniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie(...)cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno do woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g
mojewypiekiinietylkosoczyste i niesamowicie miękkie.Zapiekany z warzywami : porem , marchewką i cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad.A podany z pieczonymi ziemniaczkami ( np. tymi! ) zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* schab – 4 plastry* por – 1 szt* marchew – 2 szt* cebula – 1 szt* majonez – 2 łyżki* przyprawy : sól , pieprz , papryka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone mięso delikatnie
Ostra na Słodkoróżne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie.Składniki:4 średnie plastry schabu,1 większa gruszka (najlepiej twarda),4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",sól, grubo mielony pieprz, ostra papryka,mąka ziemniaczana do oprószenia roladek,3-4 łyżki(...)oleju do obsmażenia,3-4 łyżki masła.Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki:ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu: marchew, seler, pietruszka,3-4 jajkakawałeczek surowego pora - część środkowa, jasnozielona,natka pietruszki,majonez,sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku,szynka - wykorzystałam schab "Natura" ZMNove.Warzywa pokroić w kostkę. Por i natkę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę - wielkość dowolna, ulubiona :) Jajka ugotować na twardo, przestudzić i również pokroić w dowolnej wielkości(...)kostkę.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i połączyć z majonezem. Doprawić według smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Schab "Natura" jest tak naprawdę polędwicą wieprzową wędzoną i parzoną. Ma przyjemny zapach i niezaprzeczalną zaletę: nie jest naszprycowany wodą. Często kupuje się wędliny, które mają tak dużo wody, że wystarczy lekko ścisnąć, aby wyciekała ona bez problemu
Codzienna kuchnia niecodzienna