Pomysł na przygotowanie mięsa w ten sposób podpatrzyłam u Alex na blogu- wmojej kuchniWypróbowałam go na mięsie z dzika, a u Alex w ten sposób przyrządzony jest schab . Wszyscy, którzy ugotowali schab w ten sposób piszą, że jest pyszny.Ja ugotowałam mięso jakim dysponowałam w tym momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :)Składniki: 80 dag szynki
Proste Potrawykostki)1/2 pęczka natki pietruszki2 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%cukier, sól i pieprzpo łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa(...)zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę , dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej
Czerwień i błękitzafascynowany kuchnią Marokańską i Arabską. Mam nadzieję, że nie długo przygotuje dla mnie oryginalną potrawę, pochodzącą rodem z Maroka. Ja niestety dzisiaj zrobiłam "Tagin" po Polsku, używając schabu. Można zadać pytanie "dlaczego po Polsku..." skoro służy do przygotowywania mięs w różnych postaciach, więc odpowiadam, w kuchni Marokańskiej jak i Arabskiej nie używa się mięsa pochodzącego(...)świni. Wszystkie inne mięsiwa, jak najbardziej tak. A, że ja nie mogłam się doczekać efektów które czyni ten o to garnek, użyłam schabu ponieważ tylko to miałam dzisiaj w lodówce. Każdy rodowity mieszkaniec Maroka powiedziałby, że pogwałciłam wszystkie główne zasady tej kuchni. Ale ciekawość była silniejsza ode mnie, więc proszę o wybaczenie... :) Tagin Tagin po Polsku
Zainspiruj się kuchniągniazdka makaronu Pappardelle all'Uovo Bolognesi Barilla 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 5 średniej wielkości pieczarek 2 ząbki czosnku 1 plaster schabu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szklanka pomidorów pelati z puszki razem z sokiem 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek(...)Przygotowanie: Oczyszczoną czerwoną paprykę, pieczarki, cukinię i schab kroimy w paski podobnej wielkości. Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku i dodajemy paski schabu, obsmażamy. Następnie wszystkie warzywa przekładamy do mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Gdy sos będzie zbyt gęsty
Moja smaczna kuchniaSkładniki:1 op. marynaty szlacheckiej Prymat3 plastry schabu (ok. 1 cm grubości)1 opakowanie warzyw na patelnię2 łyżeczki oleju do smażeniaSól, pieprz do smakuPrzepis:Plastry schabu nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy schab do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wkładamy naczynie z pokrywką do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy przez
Emcia PichciZapraszam na schab w roli glownej Schabowy gulasz, a moze gulasz schabowy z kasza. Pokroilam w paski schab - doprawilam papryka I czosnkiem Podsmazylam cebulke, dodalam schab- smazylam ok 15 min Przygotowalam "sos" . Rozpuscilam 1 kostke wolowa I 1 kurczakowa w szklance, dodalam do miski ok 200 ml smietany , zmieszalam razem, dodalam 2 lyzki maki -polaczylam( zblendowalam) Dolalam do sosu
Smaki EdytyDzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana.Zapraszam po przepis! Składniki :* 4 plastry schabu* 2 cebule* 2 ząbki czosnku* pół litra wody* sól(...)pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka* łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego Przygotowanie :Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso bez kości. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron. Dolać trochę wody, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około
Magiczne Życie Martywszelkiej maści, ale te, z szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości100 ml śmietanki 12 %5 plastrów żółtego sera5 plastrów szynki1/2 korniszona na każdy plaster schabu musztarda (np. sarepska)2 kostki serka topionegokostka wywaru mięsnegoodrobina masła sól, pieprzSchab oprószyłam solą
W kuchni Karmel-itkimoich ulubionych dań. Tą potrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach.Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie i zmodyfikowałam pod siebie(...)dlatego tym razem nie podam Wam dokładnego źródła pochodzenia. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg schabu Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula Mąką Sól Pieprz Bulion lub kostki rosołowe lub do mięsa wieprzowego czy do bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór (1 lub 2 w zależności od ilości wody) olej Przygotowanie
Fabryka pomysłówmięsa z dwóch powodów. Po pierwsze, ostatnim czasem zauważyłam, że na nowo odkrywam niektóre smaki, a jednym z nich jest właśnie szpinak. Po drugie, dostałam również zamówienie na schab nim nadziewany, więc zgodnie z obietnicą publikuję przepis.Ps. przypominam o trwającej akcji "Gotowanie za głosowanie" - ankieta mieści się w prawym, górnym rogu bloga, a słowniczek możecie poczytać tutaj. Składniki(...)porcje: 6 plastrów schabu (30 dag) 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku 0,5 łyżki masła do szpinaku 4 łyżki śmietany – u mnie 18% 600 ml bulionu drobiowego Liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć
Fabryka pomysłówKruchy, dobrze nadziany schabik to to czego nam potrzeba. A jeżeli jeszcze pojawi się w towarzystwie aromatycznego sosu - takim daniom mówimy stanowcze tak! Składniki: - 4 plastry schabu - 150 g sera srebrzystego lazur - 2 duże cebule - duża czerwona papryka - marchewka - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - sól morska, pieprz Schab rozbijamy, ale tak, żeby nie powstały dziury. każdy plaster z jednej strony
Cook&LoveSkładniki 2 plastry schabu 1/2 puszki ananasa w zalewie 3-4 kawałki papryki marynowanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego ketchupu sól, pieprz słodka i ostra papryka cukier ocet winny … Czytaj dalej Schab w sosie z ananasem
czarrna od kuchnispecjalne zamówienie :) Składniki 4 plastry schabu 1/2 puszki ananasa w zalewie 4 plastry sera sól, pieprz do panierowania: jajko bułka tarta Sposób przygotowania Schab rozbić, posypać solą i … Czytaj dalej Schabowe po hawajsku
czarrna od kuchnigotową marynatą Roleski . Przyznam, że nadal jestem zachwycona tym szybkim rozwiązaniem. Dziś testowałam marynatę BBQ więc użyłam dwóch rodzajów mięsa. Składniki: marynata BBQ od Roleski 0,75 schabu 0,75 piersi z kurczaka 2 cebule szalotki Schab kroimy na grube prostokątne kawałki, piersi kurczaka w szerokie paski. Oba rodzaje mięsa rozbijamy tłuczkiem, cebulę kroimy w pióra. Do saszetki
Gotowanie i blogowanieSchab pieczony ze szpinakiem i beszamelem podbił moje serce. To całkiem inny sposób na klasycznego schabowego, który jest warty wypróbowania. Składniki: cztery kotlety schabowe 200g szpinaku 250ml mleka 2 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 100g sera gouda od Mlekoma szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska pieprz papryka słodka oliwa Kotlety rozbijamy, doprawiamy i podsmażamy(...)stron na oliwie. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szpinak smażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, dwóch rozgniecionych ząbków czosnku i 50ml mleka. Schab przykrywamy szpinakiem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i do otrzymanej zasmażki dodajemy mleko. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, a gdy zgęstnieje przelewamy go na szpinak. Ser ścieramy na tarce i wsypujemy do naczynia żaroodpornego
Gotowanie i blogowanie