pieczarek 4 szklanki wody 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki śmietany 18% (gęstej) 2 łyżki mąki ryżowej Czosnek granulowany Natka pietruszki (świeża i suszona) Schab kroimy na 2 cm plastry. Każdy rozbijamy tłuczkiem i kroimy na pół. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Każdy kawałek schabu dodatkowo smarujemy delikatnie musztardą sarepską. Cebulę kroimy(...)wrzucamy listek laurowy i ziarna ziela angielskiego. Całość dusimy na wolnym ogniu. Gdy mięso delikatnie zmięknie wkładamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Schab dusimy pod przykryciem przez 45-60 minut. Pod koniec odlewamy pół szklanki zalewy z mięsa. W niej mieszamy śmietankę z mąką. Wlewamy do schabu, mieszamy i gotujemy jeszcze
VioletoweKucharzenieCoraz bliżej święta -zebrałam dla was kilka najpopularniejszych wędlin na moim blogu-jeszcze jest troszkę czasu ,żeby wziąć się za ich przygotowanie-na pewno posmakują waszym bliskim Suszony schab dojrzewający-przepis znajdziecie TUTAJ Szyneczka gotowana-krucha i soczysta-przepis znajdziecie TUTAJ Suszony dojrzewający karczek-przepis znajdziecie TUTAJ Mięciutka szyneczka pieczona w niskiej temperaturze-przepis znajdziecie(...)TUTAJ Mega kremowy boczek z szynkowaru-przepis znajdziecie TUTAJ Wołowina suszona dojrzewająca-przepis znajdziecie TUTAJ Schab po zbójnicku-tak soczysty i wilgotny ,że zaskoczy was na pewno-przepis znajdziecie TUTAJ Boczek suszony dojrzewający a'la panchetta-przepis znajdziecie TUTAJ Swojska kiełbasa-mniam...-przepis znajdziecie TUTAJ Zapraszam również na stronę Kobieceporady.pl znajdziecie
Swojskie jedzonkoWczoraj na spacerku znaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić(...)olej i obsmażamy kotlety z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Oczyszczone świeże grzyby i wymoczone suszone gotować przez ok 20 minut. W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku
MarciochaKucharzyPyszne domowe wyroby wędliniarskie bez wędzenia. Kupujemy dwa świeże/ nie mrożone schaby, myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przy pomocy noża obcinamy wszystkie zbędne kawałki
chleba naszegoJuż wkrótce przedstawię efekt końcowy mojego eksperymentu. Tymczasem schab sobie spokojnie dojrzewa... Osobiście nie mogę się doczekać ! *** Już jest. Klik
IzaGotujeSchab suszony to pyszna wędlina którą przygotować może każdy w domu. Suszyć można również karczek lub boczek. Przygotowanie takiego wyrobu trwa około 2 tygodnie. Schab jest na prawdę pyszny, cieniutko pokrojony znika szybko(...)Więcej nie należy suszyć bo mięsa nie da się pokroić. Przyprawy można dobrać takie jakie lubimy, lub zwiększyć ich ilość. Schab na zdjęciu wisiał 10 dni. Było w sam raz ale następnym razem będę suszyć krócej aby lepiej można było je kroić. Kroimy bardzo cieniutko. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolijemy i ile jemy. A do tanga trzeba dwojga. ** Zapraszam do mojego wpisu jak działa dieta odchudzajaca. Klik ** Dzisiaj podzielę się moim przepisem na wędliny dojrzewające czyli suszony schab bez dodatku tłuszczu. 5 kroków : KROK 1: Schab myjemy, smarujemy dokładnie miodem i wkładamy do lodówki na dobę KROK 2: Mięso myjemy, osuszamy i porządnie nacieramy solą himalajską, wkładamy(...)miejscu (ale nie chłodnym) na minimum 5 dni KROK 5: Gotowe! Możesz już śmiało spróbować swojej wędliny. Jeśli wolisz bardziej wysuszoną, odwieś ją z powrotem do suszenia na kolejny dzień. Smacznego! Potrzebujesz: kawałek schabu wieprzowego, miód ekologiczny, przyprawy: sól himalajska, majeranek, estragon, czosnek i słodka papryka, pończocha lub stara firanka. Wędlina z szynkowaru czyli jak uniknąć dodatkowego tłuszczu. Mój
IzaGotujepodsuszane-paprykowy-i-pieprzowy domowy-schab-na-kanapki schab-pieczony-na-kanapki schab-i-szynka-podwedzane-w-balkonowej-mini-wedzarni domowa-poledwica-lososiowa schaby-parzone-w-czterech-smakach suszony-schab schab-w-papryce Smacznego
chleba naszegoTaki schab można podawać na ciepło jak i na zimno. Będzie super daniem na specjalne okazje i nie tylko. Alkohol nada mięsu soczysty smak i lekki
Kuchnia PokoleńPieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Spróbujcie Składniki: 1 kg schabu (bez kości) około 150 g suszonych śliwek około 150 g suszonych moreli 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: rękaw do pieczenia Przygotowanie: Schab umyć i osuszyć. Długim i cienkim nożem zrobić na całej długości schabu dwa otwory. W jeden otwór powpychać suszone śliwki, a w drugi suszone morele. Ziarna jałowca bardzo drobno posiekać. Mięso dokładnie natrzeć mieszanką z miodu, oleju
Oryginalny smakDługo zastanawiałam się jak przygotować schab aby mięso miało niepowtarzalny aromat i smak. Do rękawa do pieczenia wrzuciłam więc kilka suszonych śliwek, gruszkę i jabłko, natarłam mięso aromatyczną marynatą. To spowodowało, że otrzymałam mięciutkie, pyszne mięso, które bardzo posmakowało mojej rodzince. Polecam i Wam trochę poeksperymentować. Mięso jest pyszne na gorąco jak również na zimno. 1 kg schabu(...)pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec półtorej godziny
Smakołyki Asischab zagosci na swiatecznym stole.Nic dziwnego,jest przeciez uniwersalny,bo nie tylko do drugiego dania ,mozna go spozytkowac takze na zimno jako dodatek do pieczywa.Moja swiateczna propozycja to schab nadziewany suszona zurawina i orzechami wloskimi upieczony ze swiezymi jagodami zurawiny i podany z karmelizownymi jablkami.Danie dzis przeszlo probe generalna i jest naprawde znakomite.Zurawina to swietny dodatkiem do dan miesnych(...)marynate do schabu z ulubionych ziol,oleju,soli i pieprzu ( u mnie rozmaryn).Przez srodek schabu dlugim nozem wykonac naciecie na krzyz,przygotowujac miejsce na farsz.Posiekac orzechy i suszone zurawine.Gore schabu naciac w kratke.W wydrazony otwor natarty marynata wcisnac posiekane orzechy z zurawina.W nacieta kratke i reszte miesa wetrzec pozostala marynate.Naczynie z miesem przykryc folia i na noc wstawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ulepszaczami , czy innym świństwem . Wszystko co w nią powinniście włożyć , to miłość do bliskich i kuchni..sukces gwarantowany Składniki : 1,5 kg świeżego schabu o zwartym ładnym kształcie 1 łyżka mielonej papryki łagodnej 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku cukier około 0,5 kg sól 1 kg 1 pończocha ( sklepowa stylonka jest ok. ) Tradycyjnie(...)czterech dniach , ale pełnie smaku uzyskamy po dwóch , a nawet trzech tygodniach , im grubszy schab tym dłużej wisi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Schab podczas suszenia musi ładnie pachnieć przyprawami , trzeba wąchać ją kontrolnie co parę dni , wtedy mamy pewność ,że nic złego się nie dzieje z naszym mięskiem , każdy dziwny i nieprzyjemny zapach to oznaka
Ogrodnik w podróżyrobię w parowarze. Sobotę zacząłem od kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :) Schab podałem z suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem roladki. Położyłem śliwkę po prostu na wierzch :) Zamiast ziemniaków tym razem quinoa, która też już dawno nie gościła na blogu(...)przepłukujemy wodą. Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż. Na najniższym poziomie w parowarze układamy pojemnik z quinoa. Na drugim poziomie na folii aluminiowej plastry schabu, na które kładziemy po śliwce suszonej. Na trzecim poziomie w małych pojemnikach do przechowywania żywności buraki, marchewkę i pora. Każde warzywo osobno. Marchewkę i pora, można dołożyć w czasie parowania
Parowar Faceta