Dzisiaj polecam Wam pyszną sałatkę autorstwa Joanny Drzazgi, przygotowaną według przepisu, który zaczerpnęłam z książki Z miłości do smaku , (wyd. Carrefour Polska). Gruszka, skarmelizowane orzechy, fenkuł i serek pleśniowy to idealna kompozycja na jesień. Uwielbiam tego typu połączenia smakowe, gorąco zachęcam do spróbowania tej wykwintnej, zdrowej i niezwykle smacznej sałatki! Porcja dla 4 osób Czas przygotowania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaodpornościowego i trawiennego. Dawniej sok z rzepy stosowano na trudno gojące się rany. Uważano, że działa on wzmacniająco i oczyszczająco. W kuchni podkarpackiej rzepa używana jest głównie jako składnik sałatek i surówek. Lekko słodka i pikantna zarazem, doskonale komponuje się z jabłkiem i ogórkiem kiszonym. W wersji, którą dzisiaj proponuję, dodatkowo smak wzbogaca cebula oraz składnik, który mnie nieco zaskoczył(...)jajko. Dzięki niemu surówka równie dobrze może być sałatką, która pasuje do wszelkiego rodzaju szynek i schabów. Składniki surówki łączymy używając śmietany lub oleju, według uznania. Przepis pochodzi z okolic Jarosławia, od Zespołu „Piwodzianie” z Piwody (gmina Wiązownica). Źródło: „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydana przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Składniki: 1 rzepa duża
Trzeci talerzUwielbiam sałatki brokułowe, a w szczególności te... na bazie majonezu. Tą zrobiłam pod wpływem chwili i okazała się tak pyszna, że często gości na moim stole. Spróbujcie sami! 500g brokuła 2 wędzone udka (waga około 500g) 3 jajka 1 puszka kukurydzy majonez sól, pieprz Różyczki brokuła ugotować - najlepiej na parze, a jajka na twardo i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć(...)zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku i przed podaniem schłodzić w lodówce
Di gotujeSałatka ogórkowo-paprykowa w słodko-kwaśnej marynacie z dodatkiem kurkumy i chilli Składniki: 3 kg ogórków gruntowych (+3litry wody+150g soli do ‘wymoczenia ogórków, by pozbyć się ich goryczki) 1 kg cebuli 5 ząbków czosnku 5 kolorowych papryk Składniki na zalewę: 9 szklanek wody (ok. 2250 ml) 2 i 1/4 szklanki octu(...)kurkumę, gorczycę i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Następnie w większym garnku zalać zalewą ogórki, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek.gotować całość przez ok. 5 minut. Gorącą sałatkę nakładać do słoików. Pasteryzować 10 minut. Dla amatorów pikantniejszego smaku do ogórków dorzucić od 1-2 posiekanych papryczek chilli. Smacznego
Aromatyczne PodróżeTaka sałatka to niezły zastrzyk energii na cały dzień a zjedzona na śniadanie nie tylko pożywi ale i będzie smakowała wybornie. Polecam teraz jesienią aby wzbogacić organizm w cenne minerały i witaminy. Zasmakuje Wam na pewno. Sałatka z kaszy jaglanej, grillowanej cukinii i papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTuńczyk z puszki może generalnie super zdrowy nie jest, ale czasami warto go wykorzystać do sałatek lub past. Duża zaleta takiej sałatki to jej szybkie przygotowanie i składniki ,które raczej w każdym domu mamy pod ręką. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 4 średnie ogórki kiszone 6 jajek 2 średnie cebule 10 dag sera żółtego ( dowolny
W kuchennym oknie EwyRoladki z cukinii nadziewane pysznym kremowym serkiem? Jestem ZA! Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis. A dokładniej na pyszną sałatkę z roladkami z cukinii, kukurydzą i pestkami granatu, które fantastycznie współgrają z całością przełamują smak. Taka sałatka jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo pyszną kolację. Smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * granat
Ostra na SłodkoDzisiaj grzyby po cygańsku, na które wiele osób ma swój własny przepis. Konkretnie to przyrządziłam tak w tym roku maślaki pstre . Czasami taką sałatkę nazywa się też grzybami po kaszubsku, ale jak zwał tak zwał, najważniejsze że to jest pyszne! W taki sposób można przyrządzić też inne grzyby, najlepiej blaszkowe czyli rydze, płachetki, opieńki lub inne. Zwykle przepisy na grzyby(...)sezon jeszcze się nie skończył i nie powiedziałam ostatniego słowa. Jeśli tylko uda się znowu nazbierać grzybów to może jeszcze coś ciekawego Wam pokażę. Z opieniek robię podobną sałatkę z papryką - zobacz przepis! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamnie świeże figi są dużo smaczniejsze od suszonych, a sałatka z figami i serem kozim to klasyka. Ponieważ u mnie klasyka... The post Sałatka z figami i serem mozzarella appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comRoladki z cukinii nadziewane pysznym kremowym serkiem? Jestem ZA! Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis. A dokładniej na pyszną sałatkę z roladkami z cukinii, kukurydzą i pestkami granatu, które fantastycznie współgrają z całością przełamują smak. Taka sałatka jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo pyszną kolację. Smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * granat
Ostra na SłodkoSmaczna i pikantna sałatka z sosem musztardowym i koperkiem Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 pęczek koperku 5 kulek rzodkiewki 4 łyżki kukurydzy 1 cebula 3 kiszone ogórki 3 jajka musztarda (stołowa) i majonez sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy z łupek i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Do zmieników dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewkę(...)cebulę, ogórki kiszone, jajka. Dodajemy też kukurydzę. Do osobnej miski dodajemy 6 łyżeczek musztardy, 4 łyżeczki majonezu, sól, pieprz do smaku i posiekany koperek. Zalewamy sosem naszą sałatkę, mieszamy i gotowe
W Moim Magicznym DomuSAŁATKA Z FIGAMI I SEREM Kolejna jesienna pyszna propozycja, lekka sałatka ze szpinakiem, figami i pieczoną dynią, sprawdzi się w roli obiadu, kolacji czy lunchu. Polecam wszystkim! SKŁADNIKI: - 3 garście szpinaku świeżego - 2 figi - plaster sera brie - kilka migdałów - plaster pieczonej dyni muskat lub hokkaido - oliwa z oliwek, oliwa z orzechów włoskich - sok z 1/3 cytryny W/w składniki wymieszaj
SMYKWKUCHNIPonoć 1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu, więc zaplanowałam na dziś pyszną, pożywną, wegetariańską sałatkę z dojrzewającym kozim serem, który przywiozłam z wakacji na Lanzarote :) Skomponowałam go ze świeżymi figami, czerwoną quinoą i migdałami do tego szczawik zajęczy, dobry dressing i sałatka gotowa. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy pół główki niedużej sałaty masłowej garść listków szczawiu gajowego
Quinoa Raz!luzie, nie ma mowy o nagabywaniu kogokolwiek. Podczas takiej przejażdżki trafiliśmy do tawerny, trochę turystycznej, ale z przepięknym widokiem. W ramach obcowania z lokalną kuchnią zdecydowałam się na sałatkę, która z powodzeniem mogłaby zostac wymyślona przez poznańskąm pyrę”. Byliście może na Krecie? Jedliście coś ciekawgo? Dajcie znać co jedliście a ja postaram się przygotować i opublikować Wasz przepis(...)blogu! Do przygotowania sałatki potrzebujemy (porcja dla 1 osoby): 3 małe pomidory (najlepiej aromatyczne, bio – nie żadne holenderskie) 1/2 zielonego ogórka 1/2 małej czeronej cebuli 1 ziemniak, ugotowany kilka grzanek sól, pieprz do smaku oliwki kalamata (kilka sztuk, ale tylko te z pestką; zresztą tylko takie można na Krecie kupić) – nie przepadam za oliwkami, więc zrezygnowałam olej
Szybko Tanio SmacznieSałatka tak prosta, że aż trudno uwierzyć w to jak jest pyszna:). Fani intensywnego w smaku sera gorgonzola na pewno będą zadowoleni. 125 g rukoli (standardowe opakowanie sklepowe) 200g sera gorgonzola 200g winogron Sos: 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżeczki oleju 3 łyżeczki wody 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Ser gorgonzola kroimy w kostkę(...)winogrona przekrawamy na pół. Mieszamy z rukolą. 2. Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, wszystkie składniki łączymy ze sobą. Sos przelewamy do sałatki, mieszamy. Podajemy z grzankami
Szefowa kuchni