sałatki - 52407 przepisów (strona:932/3494)

Sałatka ze szpinaku z orzechami włoskimi na ciepło 133

sałatkach na ciepło jest coś pociągającego, może przez to, że ich smak jest intensywniejszy. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, zarówno na surowo, gdy akurat skończy mi się sałata na kanapkę, jak i na ciepło np. w w formie takiej sałatki. Robi się ją błyskawicznie, a z dodatkiem ryżu lub kasz może być propozycją na obiad. Składniki na 2-4 porcje

greenscarf
Sałatka z pstrągiem i orzechami 171

sałatka pełna jest dobroczynnych kwasów omega-3 i 6, które spowalniają starzenie się komórek i obniżają poziom trójglicerydów we krwi a tym samym zmniejszając ryzyko zawału serca. Do tego jest bardzo smaczna. Słodkie pomidorki i lekko pikantna rukola świetnie współgrają z wyrazistą rybą. Składniki: (na 4 porcje) opakowanie rukoli 50g dowolnych kiełków (u mnie brokułów) wędzony filet z pstrąga łososiowego(...)pstrąga łososiowego kroimy na około 1cm grubości kawałki. Układamy po dwa na każdym talerzu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwa z suszonych pomidorów. Orzechy prażymy na suchej patelni. Sałatkę posypujemy orzechami i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Surówka jarzynowa z pomidorami 91

pekińska - 4-5 dużych liści rzodkiewka - 1 pęczek marchewka -2-3 szt seler korzeń - kawałek jabłka - 2 szt pomidor średnie - 2-3 szt sól pieprz olej cukier zioła do sałatek sok z cytryny warzywa i jabłka oczyścić, obrać i opłukać, z kapusty usunąć gruby nerw i cienko pokroić, resztę warzyw zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, pomidory sparzyć, obrać(...)skórki i pokroić w ósemki. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać sok z 1/2cytryny, 2 łyżki oleju, sól, cukier, pieprz do smaku oraz zioła do sałatek, dobrze wymieszać, odstawić na trochę do lodówki

Camilla w kuchni
Sałatka: cukinia, pomidor, kukurydza. 106

Tweetnij Kolejna prosta w przygotowaniu i ekspresowa sałatka pełna kolorów. Porcja dla 6 ciu osób. Potrzebne nam będą: 3 cukinie, 3 pomidory, połówka cytryny, natka pietruszki, 250 g słoiczek kukurydzy, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Myjemy cukinię. Rozkrawamy na pół wzdłuż. Usuwamy z niej pestki. Kroimy w kosteczkę i podsmażamy przez 10-15 minut na patelni(...)połówki cytryny. Doprawiamy do smaku dodatkiem soli i pieprzu. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata   20 total views, 20 views today Tweetnij The post Sałatka: cukinia, pomidor, kukurydza. appeared first on MODA

MODA NA BIO
Sałatka warstwowa gyros z ryżem i mielonym żółtym serem. 686

sałatka gyros z kurczakiem ułożona została w pochylonej salaterce i dzięki temu z każdej strony prezentuje się inaczej. Wygląda efektownie i kolorowo. Również świetnie smakuje. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
SAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW 123

SAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW   Bardzo prosta sałatka z cykorii, dużo bardziej popularnej we Francji niż w Polsce, a szkoda, bo posiada wiele walorów odżywczych i mnóstwo cennych składników, wystarczy tylko wyciąć ze środka głąb , żeby usunąć jej gorzki smak.     Dla 4 osób   Czas przygotowania: 15 minut S kładniki: 2 cykorie 100 g sera

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 174

świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających się w ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne.   Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki na placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu(...)naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki oleju roślinnego Sól   Na sałatkę: 300 g wędzonego łososia 120 g roszponki 1 jabłko Granny Smith   Sos winegret: Sok z jednej cytryny 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżka wody   Bataty ugotuj w osolonej wodzie do zupełnej miękkości (około 30 minut), obierz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Dietetyczna sałatka z kaszy jaglanej i szparagów 167

Wiosna to nowalijki, wiosna to nareszcie ukochane szparagi. A skoro trwa walka o zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to polecam sałatkę z kaszą jaglaną i właśnie szparagami w towarzystwie nowalijek. Sałatka jest sycąca, zdrowa i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, idealna do zabrania ze sobą w pojemniczku do pracy czy szkoły. Polecona przez naszego dietetyka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, fetą i wędzonym boczkiem 182

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Sałatka idealnie nadaję się do grillowanych potraw oraz sprawdzi się doskonale jako syta przekąska. Może zastąpić nawet i obiad. 500g ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki (duży) 150-200g wędzonego boczku 120g sera feta 1/2 pęczka koperku Dodatkowo: majonez jogurt naturalny czarnuszka (zamiast pieprzu) Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony(...)następnie dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, fetę w kostkę, a koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i majonezem (proporcje i ilość wg uznania). Sałatkę doprawić do smaku. (Sól jest zbędna ze względu na smak fety i wędzonego boczku

Di gotuje
Śledzie w wiosennym twarożku 192

Śledzie Matjasy zatopione w roztartym twarogu z nowalijkami, czyli rzodkiewką i szczypiorkiem. Coś dla smakoszy sałatek śledziowych :) SKŁADNIKI: 4 płaty śledziowe a’la Matjas 200 g twarogu półtłustego 1/2 szklanki śmietany 18% 2 cebule dymki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek pieprz kolorowy sól Filety śledziowe odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny(...)twarogu dodać pokrojoną cebulkę , rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Tak przygotowany twarożek wymieszać ze śledziami. Odstawić, aby smaki się przegryzły. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Przystawki , sałatki i surówki Tagged: nowalijki , twaróg , śledzie

https:KKuchniaMniam
Wiosenna sałatka z tortellini 242

najbardziej lubię wiosną i latem, to lekkie posiłki, które można bardzo szybko przygotować. Prym zdecydowanie wiodą tu sałatki - zdrowe, sycące, lekkie :-) Te warzywne bądź owocowe idealnie nadają się na kolację bądź podwieczorek, za to te z dodatkiem makaronu czy ryżu świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy w porze obiadu. Właśnie taką sałatkę chcę Wam dziś zaproponować: z wiosennymi nowalijkami

Czary - gary w kuchni
Sałatka z czerwonej soczewicy z wędzonym twarogiem 276

Smaczna i pożywna sałatka przygotowana na bazie delikatnej, czerwonej soczewicy. Ciekawym dodatkiem jest twaróg wędzony, który dodaje charakterystycznego aromatu i smaku. Można go zastąpić zwykłym twarogiem i też będzie smacznie. Jak na razie tylko w jednym sklepie ten ser jest dostępny i zrobiłam taką reklamę, że wszyscy znajomi po niego tam chodzą… SKŁADNIKI: 1/2 szklanki soczewicy czerwonej(...)twarogiem. Przyprawić i polać octem z olejem. Wymieszać, a na wierzch posypać posiekany świeży szczypiorek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , sałatki i surówki Tagged: pomidory , soczewica , twaróg wędzony

https:KKuchniaMniam
Marchewka z selerem sałatkowym i rzodkiewką. Szybka surówka obiadowa. 162

cytryny - 1 łyżka majonezu   ( w wersji light jogurt naturalny ) Wykonanie Marchewkę i rzodkiewki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję odsączony z zalewy seler i zieloną cebulkę. Sałatkę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaję majonez i całośc delikatnie mieszam. Smacznego :) Jeśli lubicie sałatki z marchewka w roli głównej to jest ich kilka na blogu

Kuchnia z widokiem na ogród
Chrupiąca ośmiornica z sałatką z ogórka i rzodkiewki arbuzowej 119

delikatne, białe mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Aby uzyskać taki efekt, zamrożoną ośmiornicę należy wrzucić do wrzącej wody, zakwaszonej wcześniej np. octem jabłkowym. Dodałam do niej sałatkę z chrupiących warzyw i rezultat wyśmienity, polecam wszystkim zwolennikom owoców morza. Chrupiąca ośmiornica z sałatką z ogórka i rzodkiewki arbuzowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal) 159

Szybka sałatka z niebieskim serem, sałatą i pomidorami. Lekka i smaczna. Jeśli z podanych składników zrobimy 4 porcje, to jedna będzie miała 338 kcal. Składniki: główka sałaty lodowej lub opakowanie mixu sałat 2 pomidory 2 garście oliwek zielonych 1/2 czerwonej cebuli, awokado 150 g sera z niebieską pleśniąsos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy łyżeczka miodu łyżeczka musztardy(...)piórka, oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy i również kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem (czosnek przeciskamy przez praskę). Składniki sałatki przekładamy do jednej miski, mieszamy i polewamy sosem

e-PrzepisyKulinarne