sałatki - 52833 przepisów (strona:915/3523)

Sałatka z surimi i czerwoną fasolą 191

szampańskiej zabawy, czy raczej spokojny w rodzinnym gronie lub na domowym przyjęciu? My w tym roku w domowym zaciszu. W ciepłych kapciach, z zapasem filmów, szampana, drinków i...sałatek.  Jedną z nich była banalnie prosta, ale za to pyszna sałatka z surimi.  Składniki -1 opakowanie  surimi (ok. 250 g) -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy -kawałek pora -sól

Zielona Kuchnia
Sałatka gyros 124

Sałatka gyros jest chyba najpopularniejszą sałatką warstwową. Do tej pory spotkałam się z kilkoma wersjami jej wykonania. W moim domu od zawsze króluje ta klasyczna.  Składniki -2 duże filety z kurczaka -puszka kukurydzy -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -6-7 ogórków konserwowych -kapusta pekińska -przyprawa gyros -majonez, keczup -olej do smażenia Przygotowanie Pierś z kurczaka umyć i osuszyć

Zielona Kuchnia
Sałatka z figą, mini mozzarellą, rukolą i orzechami włoskimi 138

Szybka i prosta sałatka z figą- więc na czasie- z rukolą, kuleczkami mozzarelli, garścią orzechów włoskich, doprawiona banalnym dressingiem miodowym. Obowiązkowy dodatek stanowi jeszcze grzanka czosnkowa z ulubionego chleba + czerwone wino i pomysł na wyborną kolację jak znalazł! 😊 2 porcje: * rukola- 2x spora garść * mini mozarella- 18 kuleczek * orzechy włoskie- 6 szt. * świeża figa- 3 szt. * grzanki czosnkowe- dodatkowo Dressing(...)łyżka * olej rzepakowy- 1 łyżka Na talerzu wyłożyć umytą rukolę, nań mini mozarellę, pokrojoną w ćwiartki figę oraz posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki dressingu ze sobą wymieszać i skropić sałatkę. Podawać z ciepłą, czosnkową grzanką z chleba. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem 176

Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. The post Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem appeared first

Moja Delicja
OBIADOWA SAŁATKA Z CZERWONYMI WARZYWAMI 151

Pomysł na szybką i prostą sałatkę, ze składników, które zwykle mamy pod ręką. Z papryką, pomidorami, rzodkiewką i czerwoną cebulką. Doprawiona miodowym winegretem i opcjonalnie także kremem balsamico.  Możecie podać ją jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek do dania głównego. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 1 opakowanie mieszanki sałat 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki(...)rozcieramy miód z czosnkiem, sokiem z cytryny i szczyptą soli i pieprzu. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dodać więcej soku z cytryny. SAŁATKA: Pomidory kroimy w grube plastry, a następnie w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Na półmisek wykładamy mieszankę sałat, polewamy

cool and minty
Grillowane warzywa z serem halloumi 163

szczęście warzyw w tym okresie jeszcze pod dostatkiem :) Ostatnio w wielu sklepach promocje na ser halloumi, który świetnie smakuje podany z grilla - do tego warzywka - i super pyszna sałatka gotowa :)  SKŁADNIKI 1 opakowanie sera halloumi (200 g) 1 cukinia (300 g) 1 żółta papryka 200 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, suszona bazylia PRZYGOTOWANIE Cukinię

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z arbuzem i fetą 161

Sałatka prawie śródziemnomorska, z fetą, oliwkami i arbuzem. Taka grecka po polsku. Smakuje latem i wakacjami. Sałatkę można polać sosem balsamicznym zamiast oliwą. Składniki: – 4 plastry arbuza – kawałek sera feta – kilka sztuk oliwek czarnych – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy – kilka listków bazylii   Wykonanie: – Arbuza pokroić

To co kocham
Sałatka z krewetkami z grilla 214

Sałatka z grilla z krewetkami pełna lata i kolorów. Takie sałatki moja rodzina uwielbia. Polecam teraz kiedy mamy pełnię sezonu na owoce. Zapewniam że będzie pachnieć malizną. 1 doniczka salaty strzępiastej 1 garść borówek 1 szklanka malin 1 cukinia mała 1 nektarynka 1 brzoskwinia 1/2 cebuli czerwonej 5 dkg sera feta sos balsamico 20 dkg krewetek oczyszczonych sól, pieprz przyprawa

wesoła kuchnia
Mini caprese na rukoli 142

Pyszna i znana sałatka w wersji mini. Wykorzystałam małe pomidorki jakie miałam pod ręką, w różnych kształtach i kolorach. Do tego małe kuleczki mozzarelli i nawet bazylia z maleńkimi listkami. Pomidorki i bazylia z moich upraw. składniki: 700 g małych kolorowych pomidorków 300 g mozzarelli w małych kuleczkach listki bazylii oliwa lub olej z zalewy z suszonych pomidorów(...)Dodać listki bazylii , ja miałam malutkie listeczki jeśli mamy duże to drobno posiekać. Całość skropić oliwą lub olejem i delikatnie wymieszać. Na talerzu ułożyć garść rukoli. Na rukoli ułożyć sałatkę i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z łososiem, czerwoną quinoą i kolorowym burakiem 141

Dziś mam dla Was kolejną pyszną sałatkę, jadłam ją ostatnio zamiast obiadu ;) Zachwycił mnie ten kolorowy buraczek, który udało mi się kupić na Wrocławskim Bazarze Smakoszy, skomponowałam go z chrupiącą kalarepą, czerwoną quinoą i tzw. polskimi kaparami, czyli marynowaną nasturcją. Do tego kilka liści czerwonego szczawiu i wędzony łosoś (najlepiej dziki pacyficzny, lub z hodowli ekologicznych), bazę stanowi sałata masłowa(...)posypujemy quinoą, dodajemy szczaw, plasterki buraka, kalarepę pokrojoną w trójkąty, kawałki łososia i owoce nasturcji. Oliwę z oliwek mieszamy z octem jabłkowym, pieprzem, solą i musztardą. Powstałym sosem polewamy sałatkę.  Smacznego

Quinoa Raz!
Sałatka ziemniaczana z fasolką i sosem czosnkowym 132

Taka sałatka jest idealna na imprezy, można ją przygotować wcześnie. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Nie mogą się rozgotować. Obrać ze skórki, przekroić na pół, wrzucić do miski. Ostudzić. Fasolkę szparagową umyć, odcedzić, odciąć końcówki i przekroić na pół. Można zrobić pół na pół z żółtą fasolką. Będzie bardziej

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z kaszy jaglanej i paluszków surimi o smaku krabowym 174

Uwielbiam te paluszki o smaku krabowym, po prostu tak mam. Dodałam je wraz z innymi smakołykami do sałatki i wyszła bardzo smakowita porcja na obiad czy kolację. Polecam wszystkim do wypróbowania. Sałatka z kaszy jaglanej i paluszków surimi o smaku krabowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka ziemniaczana z burakami i jabłkiem 100

Sałatka smakuje rewelacyjnie, a jednocześnie jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nadaje się na dodatek do obiadu, nawet jako zamiennik ziemniaków oraz na samoistną przekąskę. U mnie ostatnio zniknęła z wafelkami ryżowymi Sonko . 4 ugotowane/upieczone ziemniaki  2 ugotowane/upieczone buraki (uwielbiam pieczone - klik ) 1 jabłko (kwaśne) 1 cebula Dodatkowo:   2-3 łyżki majonezu   2-3 łyżki jogurtu(...)naturalnego (gęstego) sól, pieprz Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę, a jogurt wymieszać z majonezem i doprawić solą z pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Gotową sałatkę odstawić minimum na 1 godzinę (aby smaki się przegryzły

Di gotuje
Smażone zielone pomidory panierowane w serze Gruyere na sałatce z roszponki z czarną quinoą i jeżynami 113

nabiał, ale nie potrafię przejść obojętnie obok tego sera i czasami pozwalam sobie na odrobinę ;). Zastanawiałam się z czym najlepiej go podać i uznałam, że z jakąś letnią lekką sałatką, a gdy już ją zaczęłam robić, to uznałam, że najlepiej byłoby te pomidory wkomponować w nią i tak oto powstało to sierpniowe danie, które podbiło moje serce i podniebienie ;) #MyVictorinox(...)ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.   Usmażone pomidory układamy na roszponce, dodajemy miętę, quinoę i jeżyny. Z octu, oliwy i soli robimy dressing, którym polewamy sałatkę, następnie skrapiamy ją sokiem z jeżyn i posypujemy różowym pieprzem.  Smacznego

Quinoa Raz!
Sałatka z pieczoną papryką i fetą 190

Pyszna sałatka z pieczoną - dzięki czemu bardziej aromatyczną czerwoną papryką i fetą, która nadaje sałatce charakteru. Przygotowuję ją do obiadu lub jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, deski serów czy wędlin. Składniki: 160 g mixu sałat 100 g pokruszonej fety 2 pieczone czerwone papryki pieprz, oregano olej Przygotowanie: Paprykę dokładnie myję, kroję w niezbyt cienkie paseczki. Nagrzewam piekarnik

Zasmakuj Kuchni