sałatki - 54110 przepisów (strona:2339/3608)

Makaron z pstrągiem i roszponką 172

Prosto, zwięźle i na temat ;) tak wyglądał mój dzisiejszy obiad!  na dodatek upiekłam ciastka musli którymi pochwalę się już jutro ;)   a i jeszcze zrobiłam dwie sałatki! bardzo bardzo produktywnie :D Składniki (porcja): *porcja makaronu niskowęglowodanowego  filet pstrąga łososiowego sok z połowy cytryny *2 łyżki sera homogenizowanego lub innego śniadaniowego śmietankowego (sprawdźcie ilość tłuszczu) *spora garść roszponki *mieszanka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 176

osób które nie potrafią się zrezygnować z tradycyjnego chleba. Chrupiące, smaczne, składają się z samych ziaren. Mogą być stosowane jako standardowa "skibka chleba" lub też jako dodatek do sałatek czy zup. PYSZNIE

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bitki Wieprzowe (Bitki z Szynki Wieprzowej) 386

dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. W razie konieczności możemy dolać większą ilość wody. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (także kluskami śląskimi) oraz ulubionymi sałatkami.   Moje posty

Słodka Strona
Domowa shoarma 272

Beach) obfitujących w chude mięso i górę warzyw i to danie jest dla nich. Bo co może być lepszego niż delikatna pierś kurczaka w aromatycznych przyprawach podana z górą sałatki i sosem jogurtowym? Do przygotowania użyłam domowej przyprawy do shoarmy, która wcale nie jest trudna i zamiast kupnych mieszanek warto pokusić się ją zrobić, a cały obiad to pyszny, szybki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kalafior zapiekany w sosie serowym 918

Kalafiora jadam pod każdą postacią. W zupie, sałatce np takiej  , gotowanego, zapiekanego itp. Dzisiaj miałam ochotę na zapiekanego w sosie serowym. Danie bardzo proste do wykonania, ale bardzo smaczne. Składniki: 1 średni kalafior 250 ml śmietany 18% 100 g żółtego sera 1 szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 łyżeczka cukru koperek Wykonanie: Kalafiora podzielić na różyczki . Włożyć do garnka

O kuchni z uczuciem
Sos z portobello 212

samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku

mojewypiekiinietylko
Extra Vergine Olio Terre Rosse – recenzja 345

zielonkawy kolor. To kwestia użytej odmiany oliwek. Moraiolo uchodzi za najlepszą zaraz obok Corregiolo i Casailva. Wspaniale nadaje się do łączenia z samym pieczywem, ale także do dań i sałatek. Pierwsze wrażenie niesamowicie pozytywne, starannie przygotowany produkt, estetyczny, a przede wszystkim w 100% tradycyjny – nie ma pośredników, nie ma wspólnych sortowni ani przechowalni. Wiemy, że otrzymujemy dokładnie to, co otrzymalibyśmy

Bon Ton Italia
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 260

już!!! Pieczeń jest gotowa. Mięso najłatwiej jest pokroić na zimno. Potem w kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka wg uznania Pieczeń można również zaserwować na zimno jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawka z chrzenem lub ćwikłą. Moźna ją mrozić lub przechowywać w lodówce kilka dni. Tu mała

Kulinarna Patilogia
Smaczny obiad za 5 zł 179

zezłocenia, następnie dodać miód i jabłka i dusić do czasu aż jabłka zrobią się miękkie ale jeszcze się nie rozpadają. Następnie zestawić z ognia.   Składniki sosu wymieszać. Sałatkę podrzeć na kawałki i wymieszać dokładnie z sosem.   Wątróbkę smażyć około 5 minut, tak aby w środku była lekko różowa.   Wątróbkę podawać z ciepłym cebulowym dodatkiem, sałatą

Jadło i czytadło
Ciasto maślankowe 213

NATURO i otrzymacie  rabat 5% na całe zakupy. Ekologiczne suszone owoce morwy czarnej to niezwykle ciekawa w smaku i pożywna przekąska. Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów. Przyrządzony z owoców morwy gęsty syrop z dodatkiem cukru trzcinowego może stanowić wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty. Cukier kokosowy (palmowy

Moje domowe kucharzenie
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 199

aromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki: 1 bakłażan 70 g drobnego bulguru 25 g rodzynek sułtanek kilka gałązek świeżej kolendry kilka listków świeżej mięty

Smakowity Blog Kulinarny
10 pokarmów, które powodują że twoje zęby są żółte. Czyli jak mieć zawsze białe i lśniące zęby. 188

żółty kolor naszych zębów . Powodem jest powszechna przyspieszona produkcja sosu sojowego - zamiast naturalnej fermentacji, wykorzystuje się kwas solny, który uszkadza szkliwo naszych zębów. 6. Ocet balsamiczny świetnie wzbogaca smak sałatki. Niestety kombinacja koloru brązowego i używanych do jego produkcji kwasów rewelacyjnie wzbogaci potrawę jak i nasze białe   zęby , ale w plamy . 7. Sos pomidorowy jest smaczny

IzaGotuje
Sałatka z kuskusem 262

pamiętam kiedy ostatnio jadłam kuskus... Nie biorę się nawet za liczenie miesięcy :) Do tego młode warzywa i sałatka palce lizać! :) Składniki: 200 gramów kaszy kuskus 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku lub dymki - jeśli dymka to w całości wraz z cebulką 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby ukryła się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy 172

krem , dodać sól i pieprz do smaku. Szpryckę do dekoracji napełnić kremem żółtkowo - pasztetowy i nadziewać puste łódeczki z jajek . Wierzch posypać szczypiorkiem lub koperkiem . Podawać na młodej sałatce  . Pyszne , proste . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania pysznych , ekologicznych bez konserwantów , produktów  PRIMAVIKA   http://www.primavika.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Gravlax 281

miesiącu nie mogło zabraknąć na blogu. Jest to klasyczny przysmak skandynawski. Odpowiednio przyrządzonego, surowego łososia możemy wykorzystać tak samo jak jego "okopcony" odpowiednik. Nadaje się świetnie do sałatek lub kanapek. Znaną wariacją na jego temat jest dodanie do marynaty buraków. Zyskuje wtedy krwistą, intensywną barwę. Muszę przyznać, że przy okazji tego skandynawskiego miesiąca zakochałam się w przygotowywaniu mini kanapek. Cóż

W kuchni wieczorem