sałatki - 53422 przepisów (strona:2338/3562)

Co zrobić z warzywami z wywaru, czyli sałatka warzywna z kiełkami rzodkiewki. 245

Najważniejsza zasada mojej kuchni, o czym nie raz już tu wspominałem, to to, że "w kuchni nic nie powinno się zmarnować". W myśl tej wąskiej doktryny zrobiłem sałatkę warzywną, z warzyw, które mi zostały po zrobieniu wywaru do tego risotta . Czego potrzebujemy? -ugotowane: marchew, seler, pietruszka -dwa jajka ugotowane na twardo i zalane zimną wodą -dwa obrane ogórki kiszone -majonez

BaRepas
Domowy winegret nie tylko do sałatek 191

pietruszką raz użyć bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji ocet zastępujemy sokiem z limonki, z pomarańczy czy cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić sałatkę, zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam, że to nie będzie niby nic...:) SKŁADNIKI: ( na ok 200 ml ) 50 ml octu (używam jabłkowego)  120 ml oleju

Basia w kuchni
jajka gotowane na twardo 177

majonezem, szczypiorkiem lub np. z sosami ( np. chrzanowym). Tak ugotowane jajka są bardzo dobre same w sobie, jak i stanowią wspaniały dodatek do różnych  sałatek

Kulinarnie z Polką na Kresach
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 240

zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi.  Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani

Z Majeczką w kuchni
Koktajl jabłkowy ze szpinakiem i słonecznikiem 222

doskonały napój dla ogrzycy. Jak widać po kilku przepisach ostatnio złapałam fazę na szpinak i wykorzystuję go póki mi się nie znudzi. Od dzieciństwa mam niechęć do duszonego, ale sałatka ze szpinaku czy koktajl to zupełnie co innego. Te bardzo lubię. Pomiksuję sobie jeszcze jeśli pozwolicie bo to dobry pomysł na szybkie śniadanie albo zdrową przekąskę w ciągu dnia. Zima

Smaczna Pyza
Sałatka z Łososiem- obiad w wersji fit 395

razu poprawi humor! :) Porcja dla 4 osób. Jedna porcja to około 305 kcal przy łososiu smażonym, natomiast jeśli zdecydujemy się go upiec, porcja będzie miała 283 kcal. Składniki: Sałatka: 180-gramowe opakowanie mixu sałat 300g filetu z łososia 500g pomidorków koktailowych 200g czerwonej papryki cebula czerwona (ok. 100g) sok z połówki cytryny sól, pieprz czarny, tymianek Sos: 3 łyżki oliwy

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z soczewicą zieloną 222

niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam  :-) Naleśniki

Życie na widelcu
White chocolate watermelon n strawberry 204

czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie płynna zestawiamy z ognia dolewamy soku z arbuza i rumu. mieszamy do uzyskania gładkiej błyszczącej konsystencji. Studzimy i polewamy owoce:) Smacznego:) P.S. Sałatkę można serwować w wydrążonym arbuzie jeśli chcemy zrobić wrażenie:) Można także dosypać do niej jagód i/lub poziomek. Idealna letnia bomba kaloryczna

Luźna Kuchnia
Wiosenne placuszki jęczmienne 217

kaszę Szczypiorek razem z dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy  Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem

Luźna Kuchnia
Zielone Tortille 247

podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek Tortille otulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika podgrzewamy koło 10-26 minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor

Luźna Kuchnia
Miodowe Pałeczki z kurczaka 620

minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Chleb z kaszą gryczaną 168

jemy kaszy gryczanej i jaglanej i zdarza mi się czasami, że ugotuję jej za dużo i trochę zostaje… Czasami świadomie gotuję duuużo za dużo, żeby wykorzystać ją na sałatkę na sastępny dzień. Jeśli jednak zostaje trochę to tak naprawdę nie wiadomo, co z tym zrobić. Dlatego jak zobaczyłam przepis na chleb z kaszą gryczaną, to od razu wiedziałam

UgotujmyTo.pl
Awokado.. 347

zamiast ryby? Śledzia? Sałatka z awokado, pomidorami, mozzarellą i grzankami z czosnkiem. Na jedną porcję: - kulka z mozzarelli 125g - 1 dojrzałe awokado - mała cebula - 1 pomidor - sok z jednej cytryny - 5 zielonych oliwek - sól i pieprz grubo zmielony czarny lub kolorowy - 2 ząbki czosnku, łyżka dowolnej oliwy - 2-3 kromki pszennego chleba ciabatta - garść lodowej sałaty   Sałatę porwij, umyj

Pasje Jolki
Makaron penne z chorizo i jarmużem 224

Mężem bardzo polubiliśmy jarmuż. Jest to nasze odkrycie jesienno-zimowego sezonu i dopiero zaprzyjaźniamy się z tym warzywem. Jego lekko kapuściany smak odpowiada nam zarówno na surowo (np. w sałatce do libańskiego flatbreada z hummusem ), jak i w daniach na ciepło. I jeszcze te jego mocno karbowane ciemnozielone liście - czy nie są przepiękne? W weekend, jak na święto zakochanych przystało

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomidory faszerowane fetą 349

GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania