sałatki - 53422 przepisów (strona:2289/3562)

Krem z kukurydzy 189

Słodka, przełamana smakiem kokosa i nutka chilli. Dla tych, którzy lubią kukurydze i kremy. Dla tych, którzy nie boja się używać kukurydzy jedynie do sałatek czy zapiekanek. I ten piękny złotawy kolor... Polecam :) Składniki: 3 puszki kukurydzy pół puszki mleczka kokosowego duża łyżka masła 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 2 łyzki kurkumy szczypta imbiru zmielonego łyżeczka papryki słodkiej duża łyżka

ChilliJemy
Gęsta Zupa Gołąbkowa 210

Ostatnio mam słabość do zup i sałatek. Jeżeli stawiam na zupę to zdecydowanie gęsta i sycącą, albo po prostu delikatny gesty krem. Nic nie poradzę na to, że bardzo je lubię. Dlaczego właśnie gołąbkowa? Może trochę z lenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt

ChilliJemy
Domowy kebab z grillowanym kurczakiem w picie 722

Paprykę kroimy w plastry razem z ogórkami, a pomidory w drobne ćwiartki. Warzywa dodajemy do sałaty i łaczymy z kurczakiem. Do upieczonej pity nakładamy na przemian sos, ketchup oraz sałatkę z grillowanym kurczakiem (jeżeli lubimy żółty ser to również go ścieramy na tarce i dołączamy do kebaba). Możemy jeść w ciepłej picie z zimnymi warzywami i ciepłym kurczakiem, lub wstawić

ChilliJemy
Caprese, czyli bazylia, mozzarella i pomidor w rolach głównych 170

Połączenie idealne Kto by pomyślał, że tak prosta sałatka może być tak wielkim afrodyzjakiem dla wielu podniebień. Delikatne smaki w aromatycznym towarzystwie świeżej bazylii sprawią, że stanie się idealną propozycją na lunch, czy dla gości. Caprese można podawać z pesto lub octem balsamicznym, ale ja zdecydowanie wolę delikatny smak dobrej oliwy ze świeżo zmielonym pieprzem oraz bazylią suszoną oraz świeżą

ChilliJemy
Placki bananowe z kaszy pszennej z sosem truskawkowym 172

bardzo fajne produkty, które jak się okazuje można wykorzystać na wiele sposobów. Już Wam wielokrotnie wspominałam, że bardzo lubię placki. Postanowiłam więc wykorzystać kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu. Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani

ChilliJemy
Sałatka arbuzowo - owocowa z sosem miętowym 161

roku, kiedy mamy ochotę zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego. Z racji ładnej pogody, która towarzyszyła nam przez kilka dni i która jak wierzę wróci super  opcją jest letnia owocowa sałatka polana miętowym orzeźwieniem mięty.  Warto wykorzystać sezonowość truskawek - pamiętajcie :)     Składniki: Pół mango arbuz (ilość według uznania) 1/4 ananasa 10 truskawek kiwi 100ml jogurtu naturalnego garść listków mięty

ChilliJemy
Golonka duszona w piwie 221

miękkości, to jest około 1,5 godziny. W trakcie duszenia najlepiej przewracać golonki, jeśli jednak gotujemy w szybkowarze, nie ma takie potrzeby. Podajemy gorące, najlepiej z musztardą i sałatką z gotowanych buraczków

Kuchenna Kontrrewolucya
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 230

Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Na dobry nowy rok - sałatka warstwowa z gyrosem 395

lubię robić sałatek, za to uwielbiam je jeść. Ta jest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość można konfigurować dowolnie, ja jednak tutaj preferuję dużo wszystkiego. :) 1 średniej wielkości pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nieduży ogórek wężowy 2 średnie pomidory 1 niezbyt duża kapusta pekińska 400ml kwaśnej śmietany

Kuchenna Kontrrewolucya
Mój sposób na olej smakowy 197

korek niekapek. Jak do tej pory zrobiłam dwa takie smakowe oleje - jeden z tymiankiem, drugi z czosnkiem. Po około dwóch tygodniach nabierają już odpowiedniego aromatu. :) Tymiankowego używam do sałatek, a czosnkowego do sosu i ciasta na pizzę. Muszę przyznać, że jest to dość ciekawy pomysł, ale przepłacać naprawdę nie warto. Po pierwsze kupując w sklepie olej smakowy również nie nabywamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami 222

czasie, zmniejszamy temperaturę do 150  stopni i dorzucamy do naczynia z kurczakiem podsmażone ziemniaki i całość pieczemy drugie 20 minut. Danie podajemy z wspomnianymi pomidorami, bądź inną ulubioną sałatką. Ponieważ ilość przypraw podana jest na nieco większą porcję mięsa, mieszankę przechowywać możemy w zamkniętym słoiczku i wykorzystać raz jeszcze

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 440

niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę 194

oleju i mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki. Umieszczamy je w słoiku w dość dużej ilości, jednak nie upychamy i wypełniamy słoik zalewą. Jak wspominałam - można do sałatki dodać startą na dużych oczkach/pokrajaną w paseczki świeżą marchewkę lub posiekany koperek (lub jedno i drugie). Dodatki nie gryzą się z miodem, więc polecam wypróbować kilka opcji

Kuchenna Kontrrewolucya
Udziec indyczy duszony z warzywami 180

Zapiekamy mięso około 20 minut bez przykrycia, po czym zmniejszamy temperaturę i dusimy jeszcze około godzinę w 200 stopniach. Udziec podajemy pokrojony na plastry, razem z duszonymi warzywami i sałatką z buraczków

Kuchenna Kontrrewolucya
Bułgarska kebabczeta z grilla 198

rozgrzanego grilla. Ot, cała filozofia! Oczywiście można usmażyć je także na patelni, ale z doświadczenia wiem, że nie będą tak pyszne, jak te okadzone grillowym dymem. Podajemy z sałatką z sałaty lodowej, papryki, kukurydzy i oliwek w sosie winegret oraz ajwarem

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania